Autor Wątek: strzela w filtr i nie ma mocy  (Przeczytany 9375 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

strzela w filtr i nie ma mocy
« dnia: Lipiec 10, 2009, 18:19:20 pm »

danio-1979

• Gość
witam.
dzisiaj smigalem autostradka A2 i nagle autko stracilo moc i zatrzelo strzelac w filtr powietrza.
po zajechaniu do domu przeprowadzilem nastepujacy test. mianowicie wykrecilem dosc sporo srobe mosierzna na reduktorze i autoko zaczelo narmalnie pracowac. prosze nie mylic z ta plastikowa od wolnych obrotow. instalacje posiadam lovato bez przewodu podcisnienia.
spalanie ostatnio bylo w granicach 18-20l100km moc bardzo mala a na piatce rozpedzal sie max 135kmh

[ Dodano: 10 Lip 2009 18:20 ]
zapomnialem dodac nawet nie idzie ruszyc ze skrzyzowania

[ Dodano: 10 Lip 2009 20:34 ]
wlasnie wykonalem nastepna prube srobe od wolnych wykrecielm na okolo 9obrotow na maxa teraz chodzi prawie dobrze.
moze membramy juz padaja

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 10, 2009, 20:48:24 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
KABLE ! ŚWIECE !

Ortografia.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 10, 2009, 20:50:25 pm »

danio-1979

• Gość
kable i swiece ok na benie chodzi ok.
to sie stalo przy predkosci ok 130

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 10, 2009, 20:53:05 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Na benie tak się nie dzieje ?wogóle ?
tak nagle zacząl strzelać i kichać ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 10, 2009, 20:56:14 pm »

danio-1979

• Gość
tak doslownie jakby czkawki dostal

[ Dodano: 10 Lip 2009 20:56 ]
od wolnych wykrecilem na maxa teraz da sie jechac

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 10, 2009, 21:08:46 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Kolego zobacz czy wąż nie jest zagięty lub pękniety. ten doprowadzający gaz z reduktora do gaźnika ogólnie czy nie ma nieszczelności lub nie jest w jakiś sposób przytkany.
Masz śrubę na wężu czy krokowca ?

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 10, 2009, 21:31:29 pm »

danio-1979

• Gość
mam srube. waz jest caly i tez nie jest zatkany. no a dlaczego musze miesc teraz srobe rozkrecona na maxa moze cos jest z parownikiem

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 10, 2009, 22:06:04 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Membrany szlag trafił ?
Ja tak miałem w E34 jak sie taśma izolacyjna używana do "uszczelnienia króćca" odkleiła i przytakała wąż. też tak nagle.
Koledze wykręcił się krociec z palnika i miał tak samo.

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 10, 2009, 22:21:15 pm »

danio-1979

• Gość
palnik sprawdzony weze tez sprawdzone swiece i kable tez ok. a reduktor ma juz 6lat

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 10, 2009, 22:30:04 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
Cytat: "danio-1979"
a reduktor ma juz 6lat
mój pożegnałem po pięciu, membrany mogą mieć już dość, ja bym dziada rozebrał i sprawdził stan membran :!:
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 01, 2010, 13:05:14 pm »

Offline patrick

• Sympatyk
    • Przejścióweczka :P
Witam mam bardzo podobny problem z swoim gsi a mianowicie przed wymiana filtrów i swiec miał moc palił około 11/100km gazu, tylko był problem w tym ze gasł. Kłopoty zaczęły sie po wymianie filterka od gazu, filtra powietrza i świec zapłonowych, zaczął strzelac wogule niema siły jechac zeby ruszyc to trzeba sie troche pomęczyc. Na benzynie jako tako jedzie ale tez gdzies nierówno chodzi. Ma ktos moze jakis pomysł czego to wina? Polonez atu plus 1998 1.6gsi. Odkręciłem dzis filterek od gazu zeby zobaczyc w jakim jest stanie i był prawie czarny cały
Bo długość trąbienia
Zalezy od stopna wkur*ienia;p

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 01, 2010, 14:22:53 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
To jeśli brudny filtr to może wina paliwa. Akurat tak się złożyło, że oprócz tych wymian także zatankowałeś syf... Zatankuj czystego paliwa.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 01, 2010, 15:56:13 pm »

Offline patrick

• Sympatyk
Cały czas tankuje w jednym cepeenie i niema problemów, tankuje tam tez drugiego poloneza i wszystko ok. Po prostu dziad sie zbuntował, pozostaje tylko chyba czekac do jutra i zaprowadzic do gazownika
Bo długość trąbienia

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:02:49 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
    • Polonez Caro Plus 1.6 GSI 99'
To, że na benzynie dobrze pracuje to nie znaczy, że kable i swiece są OK. Wystarczy delikante przebicie na przewodach, żeby strzelał na gazie, a na benzynie pracował elegancko.
Kiedyś zmieniłem przewody na nowe bo było przebicie i strzelał. Po zmianie jednak strzelał dalej, okazało się, że na nowych przewodach było przebicie, poprostu fabrycznie były uszkodzone. Sprawdź czy iskra nie tańczy po przewodach. Wieczorem lub w ciemnym garażu spryskaj przewody mydlinami na odpalonym silniku i przesuwaj powoli przy nich śrubokręt.
Osobiście przy GSI z instalacją LPG polecam:
- przewody "SENTECH HIGH POWER S 26 (Polonez z wielopunktym wtryskiem MPFI)" i zmieniać je co pół roku, kosztują ok. 32-36zł
- świece "NGK V-LINE 4 BP6E" i zmieniać je co rok, kosztują ok. 20-25zł za kpl.
Ja tak robie i nie mam żadnego strzelania, utraty mocy ani gaśnięcia.

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:06:30 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
patrick, podmien cewke  :wink:
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:07:18 pm »

Offline patrick

• Sympatyk
sprawdzane było juz, przebicia niema
ale tamten to bosch
Bo długość trąbienia

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:20:19 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
Rozumiem, że problem występuje u Ciebie tylko na LPG. Filterek był cały czarny, może trafił Ci się gorszy gaz z końcówki zbiornika, że tak momentalnie go zasyfiło. Zatankuj gaz do pełna na innej stacji i zobacz co wtedy.
A przy okazji czy przy zmienie świec żadna Ci nie upadła, nie udeżyłeś nią w nic? Wystarczy, że świeca upadnie lub zostanie uderzona i często nadaje się do wyrzucenia.
Poza tym skoro nie ma przebicia na przewodach to wykręć świece i spradź w jakim stanie są elektrody boczne (zagięte końcówki).

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:24:15 pm »

Offline patrick

• Sympatyk
Wszystko było sprawdzane swiece są oki, żadna nie upadła. wczoraj tankowałem prawie do pełna czyli 35l i zrobiłem zaledwie 180km ale ta wczorajsza jazda to było maskara ile nerwów poszło a jechać musiałem. A i wczesniej troche zle napisałem bo jak wymieniłem filterek od gazu to wszystko było dobrze nic nie strzelał dopiero po wymianie filtra powietrza i świec zaczęło mu odwalać
Bo długość trąbienia

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:53:25 pm »

Offline Lysy_Piotrus

• Sympatyk
Po wymianie filtra powietrza gdyby coś z nim było nie tak to mógłby delikatnie stracić trochę mocy chociaż jest to bardzo mało prawdopodobne. O utracie mocy i dziwnym zachowaniu bardziej można by mówić gdyby łapał lewe powietrze.
W takim razie przechodzimy do świec. Od nich dużo zależy. Jeżeli masz możliwość to wkręć inny komplet, np. od kogoś u kogo pracuje prawidłowo i zobacz jak będzie się zachowywał.
Na jakich świecach jeździsz?

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 01, 2010, 17:58:38 pm »

Offline patrick

• Sympatyk
iskry kupiłem, a jakbym wkręcił te stare?
Bo długość trąbienia