Autor Wątek: Coś nie tak mój poldki spalił prawie 35l/100km!  (Przeczytany 2516 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Coś nie tak mój poldki spalił prawie 35l/100km!
« dnia: Lipiec 15, 2009, 17:19:52 pm »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Witam,
Przedwczoraj zapaliła mi się rezerwa gazu więc po powrocie do domu pierwsze co zrobiłem zajechałem na stację zakupić gaz. Do butli weszło 38l czyli prawie zero było.
Wczoraj pojechałem do Poznania spotkać się z koleżanką, następnie do pracy i do domu.
Całość może wyszła 120km.
Przed pracą sprawdziłem że wskaźnik gazu wskazuje 1/2.
Dojechałem do domu dosłownie na oparach gazu, sprawdzam a tak wskaźnik już na dolnej części rezerwy.
Więc załóżmy że do butli wchodzi max 40l a przejechałem 120km to wychodzi mi ok. 33,5l/100km.

W samochodzie nie czuć nic gazem, po odpaleniu podniosłem maskę by wąchać i nic poza ciepłem bijącym od silnika czuć nie było a gaz schodzi i schodzi.

Dodam że wcześniej norma przy eko-jeździe to było ok. 8,5-9l gazu, przy mocniejszej ok. 12-13l gazu.

Dzwoniłem do gazowników jutro do nich mam podjechać bo przez telefon nie umie mi pomóc.

Jak myślicie co mogło się stać?

Ps. Dodam że ostatnio odpalam i jeżdżę tylko na gazie, bo bak jest ściągnięty z powodu zerwanych śrub przy odkręcaniu pompy. Dzisiaj dostałem pompę paliwową Getz i do soboty musi być już zamontowana.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 15, 2009, 21:46:08 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
na bank masz gdzies nie szcelnosc, rozbiez cały wtrysk poklej silikonem i wtedy zobacz co sie bedzie działo
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2009, 10:46:09 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
nieszczelność.
Woda z mydłe (lub płyn do mycia naczyń) wlej do jakiegoś psiukacza, i każde połaczenie węży gazowych sprawdź. Tylko to auto musisz odpalić

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 16, 2009, 18:17:04 pm »

polofix

• Gość
pierwsze co bym sprawdzil to czy po zgaszeniu silnika rozlacza sie elektrozawor w butli.a tak to jak koledzy pisza,rozrob roche mydla w odrobinie wody,do powstania piany.najlepiej pedzlem i wszystkie zlacza sprawdz.na zgaszonym i odpalonym silniku.bo przy spalaniu 20l/100km odczul bys ze inaczej silnik pracuje;dlawi sie nie idzie itp.

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2009, 03:51:50 am »

Offline Gandziorz

• Sympatyk
Dobra koledzy byłem dzisiaj na stacji dotankować gaz, uwaga wyszło 13l! Czyli spalanie ok. 9,5l/100km.

Po przejchaniu 30km pokazywało już 3/4 okazało się że wielozawór wraz z licznikiem poszedł a że ja mam wersje stojącą a nie leżącą to koszt jest większy niż nowa butla z wielozaworem leżącą.
Czyli wszystko ok, nawalił wskaźnik.

A już tak się martwiłem.

Ps. Muszę kupić w trybie natychmiastowym jutro bak do poloneza caro plus przystosowany do pompy z małym kołnierzem. Podpowie ktoś gdzie w Poznaniu będą mieli?

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2009, 15:28:38 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
W Polparts mają prawie wszystko na zaraz ;) Masz czynne do 18. Telefon w dziale sklepy :) Ofertą internetową się nei sugeruj, bo nie za bardzo się zgadza z tym co mają na stanie.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)