Autor Wątek: Światło przeciwmgłowe tylne.  (Przeczytany 5784 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Światło przeciwmgłowe tylne.
« dnia: Lipiec 20, 2009, 12:14:17 pm »

rafal.ccc

• Gość
Mam problem ze światłami. Otóż nie świecą mi się światła przeciw mgłowe tylne a jak wciskam stop zapalają mi się światła przeciw mgłowe tylne. Nie wiem gdzie tego szukać. Mogli byście mi w tym pomóc ale tak na "chłopski rozum".

Z góry dziękuje.

« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 20, 2009, 17:02:49 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Schemat:
http://www.elemarek.republika.pl/schematy/swiatla_mglowe.html

Czy jak wciśniesz STOP to światła stopu też się załączają? Może ktoś zrobił patent na podwójny stop o ile auto kupione od kogoś.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 20, 2009, 22:06:42 pm »

rafal.ccc

• Gość
Nie nikt w elektryce się nie bawił mam go od nowości. Jak wciskam stop to zapalają mi się tylko przeciwmgłowe a stopu się nie palą. Nie jestem specjalistą w czytaniu takich schematów niestety :)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 20, 2009, 22:09:21 pm »

fazer151

• Gość
to pewnie ktoś źle podłączył światła zamiast stopu to do przeciwmgłowego..
jest tak od zawsze czy samo sie zrobiło

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 21, 2009, 08:14:02 am »

rafal.ccc

• Gość
Samo się tak zrobiło i nie wiem gdzie tego szukać pewnie jakiś przekaźnik czy coś źle przesyła. Ale nie wiem gdzie tego szukać.

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 21, 2009, 10:14:51 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
A które światełka się świecą gdy wciskasz stop ? Może dobrze świeci...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 21, 2009, 12:07:25 pm »

rafal.ccc

• Gość
Jak wciskam stop świeci się przeciwmgłowe po prawej i po lewej stronie nawet też.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2009, 14:40:12 pm »

fazer151

• Gość
a jak włączasz przeciwmgłowe to sie swieca swiatła stop?

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 21, 2009, 19:58:27 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Nie zrozumiałeś pytania.
Jak w aucie nikt nie grzebał to samo się nic nie zrobiło i się nie pozamieniało...
Tylna lampa ma takie złącze, że nawet przy wymianie tej lampy nie można podłączyć inaczej przez pomyłkę.
Do stopu i do przeciwmgielnych zwyczajowo jest bezpiecznik... Wypadało by sprawdzić i poinformować czy sprawdzałeś skoro zadajesz pytania na forum.
I powtórzę pytanie: po wciśnięciu stopu świecą się czerwone wewnętrzne czy zewnętrzne w lampach zespolonych tylnych obu ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 21, 2009, 21:21:17 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
I jaki to Polonez?

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 21, 2009, 23:07:05 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Cytat: "matucha#1931"
I jaki to Polonez?

w sumie racja...

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 22, 2009, 08:21:28 am »

rafal.ccc

• Gość
Jest to polonez atu 1.6 rok produkcji 96. Bezpieczniki sprawdzałem wszystkie są całe. A jak włączam przeciwmgłowe to nic się nie świeci.

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 22, 2009, 09:49:17 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
No to sobie pogadaliśmy...

Dalej nie wiadomo co się świeci...

Chłopie wiesz, które żarówki są od czego ? Coś obszerniej możesz napisać niż tylko, że się nie świeci ? Czy kiedykolwiek to świeciło ? Czy teraz dopiero się tym zainteresowałeś tak z nudów bo i tak mgły nie ma ? Jak chcesz pooglądać te przeciwmgłowe to jak to sprawdzasz ? Masz zapłon włączony ? halogeny ? A skąd wiesz, że stop się świeci ? Masz taką długą nogę albo szyję, że jednocześnie naciskasz na pedał i oglądasz tył czy ktoś Ci pomaga ? Ten ktoś rozróżnia które światełka do czego ? jak sprawdziłeś bezpieczniki ? wyciągnąłeś je i może podmieniłeś czy tylko popatrzyłeś na nie ? Żarówki sprawdziłeś ?

No banalne niby i wręcz oczywiste ale Twoje obszerne informacje powodują, że chcąc komuś pomóc musiałbym zainwestować w szklaną kulę. Ale to chyba deficytowy towar... No chyba, że już są chińskie zamienniki...

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 22, 2009, 09:54:08 am »

fazer151

• Gość
prostym sposobem wes te kable od przeciwmgłowych podłącz do stopu

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 22, 2009, 09:56:01 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wcale nie :D
w Atu są zarowki dwuwłóknowe do halogenów i postojówek, może kolega ma oś z żarówkami pomieszane ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 22, 2009, 12:30:05 pm »

rafal.ccc

• Gość
Nie rozumiem Wszej nerwowości i bul wersów. Mam w piątek badanie techniczne samochodu więc przyjechałem się w poniedziałek na ścieżkę diagnostyczną do znajomego. Nie musiałem nigdzie latać żeby zobaczyć że się świecą przeciwmgłowe gdy wciskam stop. Następnie sprawdziłem żarówki i bezpieczniki oraz włącznik świateł przeciwmgłowych i wszystko jest w porządku. Nie wiem co może być tego przyczyną. A w zabawy zmiany kabelków nie chce się bawić bo to nie jest rozwiązanie problemu.

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 22, 2009, 13:25:59 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Słusznie nie baw się... Daj sobie spokój... Jedź do elektryka.

A kabelki same się pozamieniały bo mają kaprycho wakacyjne takie. Jesienią znowu będzie po staremu ale za to z przodu kierunkowskazy zamienią się z pozycjami...

albo skrzaty ?

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 22, 2009, 13:32:28 pm »

rafal.ccc

• Gość
Ta wypowiedz jest chyba niegodna tak poważnego forum. Wynika z niej fachowości i profesjonalność wypowiedzi.

Dziękuje za pomoc.

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 22, 2009, 20:43:50 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
rafal.ccc, nie odpowiadasz na podstawowe pytania. Wystarczy, że wymieniałeś żarówkę i źle ją wkręciłeś i już Ci nie będzie działąć dokładnie z tego powodu, jaki opisał Stingerek.

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 29, 2009, 17:45:36 pm »

Krzysiek

• Gość
Witam!

Jestem świeżym użytkownikiem Poldona i mam następujący problem:
nie świecą Mi światła przeciw mgłowe z tyłu (nawet nie zapala się kontrolka w desce rozdzielczej). Sprawdziłem żarówki i bezpieczniki. Jak przyciskam włącznik od przeciw mgielnych to słychać tylko przekaźnik...

Jest to Poldon Caro plus 97r.

Z góry wielkie dzięki

Pozdrawiam