Autor Wątek: Strzaly w filtrze LPG :(  (Przeczytany 8625 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Strzaly w filtrze LPG :(
« dnia: Sierpień 02, 2004, 21:31:06 pm »

XDX#1825

• Gość
No wiec tak.. jest deszczowo.. leje caly dzien.. jade sobie do sklepu.. sa swiatla.. zielone.. ruszam.. a tu cos mi szarpie... ja gazu.. .no i strzal w filtrze powietrza... puszczam na luz..i .. gasnie:( zagladam pod mache a tam dekiel - przykrywa filtra powietrza wygieta do "gory" :( odkrecilem.. ponaginalem spowrotem.. i jakos ... trzymajac nie rowne obroty pojechalem.. ale pozniej samochod postal ... i znow jechalem .. zaznacze ze silnik zimny...i to samo.. strzal w filtrze .. wygieta pokrywa.. i gasnie...

Czy moze ktos ma pomysly czemu moze strzelac w filtrze? Czy jak kupie nowy dekiel.. i uszczelke pod filtrem.. taka  gume.. to bedzie dobrze? Czy to moze byc wina przewodow zapolonowych? Gdzies mi sie obilo o uszy ze jak deszczowo i mokro jest to na lpg maja jakis wplyw.. Prosze pomozcie bo za 3 dni musze jechac w trase i jak na zlosc poldek mi sie na mnie wypial :(

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 02, 2004, 21:41:17 pm »

Maciek#938

• Gość
Poszukiwania należy rozpocząc od sprawdzenia układu zapłonowego w aucie. Czyli na pierwszy ogień idą przewody WN (jeżeli nie wymieniałeś to zmień i kup jakieś firmowe np. Ełki, tylko nie kupuj podróbek w stylu Janmor itp.). Ważny jest też stan samego modułu zapłonu, który jest u Ciebie w GLI. SprawdŹ czy nie ma żadnych pęknięć itp.

Naturalnie sama obudowa filtra powietrza musi być szczelna, dlatego tym również powinieneś się zająć.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 02, 2004, 21:44:06 pm »

XDX#1825

• Gość
To jest GLI ABIMEX :(  Z dwoma tymi "modulami" czy jak to sie tam nazywa.. z tego wystaja 4 "cycki" do przewodow WN

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 02, 2004, 21:53:24 pm »

XDX#1825

• Gość
No tak.. ale to i tak jutro dopiero.. kupie te Elki..  ile kosztuja tak mniej wiecej?

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 02, 2004, 21:55:44 pm »

Chudson

• Gość
Wow , mi też czasami strzeli  (przeważnie gdy Źle ustawie mieszanke lub zapłon ) ale nigdy tak żeby pogieło pokrywe filtra.  Może to być coś z zapłonem - a tak przy okazji to może ktoś mi wytłumaczyć czym  się go ustawia w wtryskowcach ?

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 02, 2004, 21:59:20 pm »

XDX#1825

• Gość
No ja slyszalem od madrych ludzi ze to komp ustawia zaplon w GLI.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 02, 2004, 22:33:23 pm »

Maciek#938

• Gość
We wtryskowcu zapłon powinien się ustawiać automatycznie. Jeżeli chodzi o te przewody z Ełku to ich cen oscylowała rok temu (wtedy zmieniałem) w okolicach 40zł.

ps. Po tym wszystkim nie zaszkodzi reset kompa.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 02, 2004, 23:09:06 pm »

niezalogowany walo

• Gość
witam posprawdzaj sobie przewody WN i swiece w pierwszej kolejnosci tzn w nocy odpal silnik i zobacz czy nie ma nigdzie przebic. a z tego co wiem to jezeli masz (a mam takie podejrzenie) moduł z rzemiosła (ktory jest tylko jeden w ABIMEXIE a dwie to sa cewki) a nie fabryczny to takie zjawiska sie zdarzaja jak strzelanie w filtrze przy LPG poniewaz w module jest procesor z programem  ktor w rzemiosle sie "gryzie" z programem w komputerze. I wlasnie czestym przypadkiem rzemiosla jest strzelanie LPG w filtrze.
POZDRAWIAM

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2004, 01:29:06 am »

DooMinick#1823

• Gość
Oj to taki strzal to nie tylko grozne dla gaznika. U mnie akurat zawsze byl zaplon OK, ale tata kupil Scierke z oryginalnymi 10-letnimi swiecami Motocrafta i zdarzylo sie ze 3 razy tak, ze jak chcialem szybko ruszyc na skrzyzowaniu na lewoskret (zeby sie zmiescic przed jadacymi znaprzeciwka) to gaz do dechy i auto wykonuje kilka obrotow silnika, nagle stop, przez momencik nic i nagle strzal przeokropny (pedal ciagle w podlodze) i zwija asfalt. Po wymianie swiec problem ustapil, wiec w tym mozna sie dopatrywac winy. Zaznaczam, ze instalka gazowa najtansza, jakies 1500zl na wielopunktowy bez kompa chyba...

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2004, 09:02:23 am »

Maciek#938

• Gość
Jeżeli chodzi o świece zapłonowe to książka zaleca wymianę co 10 tys km i jeżeli nie chce się mieć problemów to tego należy się trzymać.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2004, 09:57:59 am »

wiciu

• Gość
SprawdŹ ceramiczną część świec czy nie ma drobnych pęknięć.

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2004, 10:12:39 am »

Cyneq

• Gość
Co wy chłopaki pieprzycie?
Jakie strzały w filtrze LPG ??????
jakby komuś strzelalo w filtr gazu toby mu rozje*bało conajmniej cały parownik.
chodzi chyba o strzały w obudowę filtra powietrza, kolaga pomylił się w temacie a niektórzy nawet niezauważyli i piszą że " takie zjawiska sie zdarzaja jak strzelanie w filtrze przy LPG"
 :twisted:

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2004, 12:34:30 pm »

XDX#1825

• Gość
Hehe.. mi chodzilo w temacie o filtr powietrza... ze na gazie.. i stad LPG.. a nie o filtr gazu.. to takie oczywiste ze nie trzeba bylo nikomu mowic.. i koledzy tez traktowli ten filtr z tematu jako filtr powietrza a nie filtr gazu  :D

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2004, 15:59:23 pm »

mikolaj#288

• Gość
mi czesem tak strzeli przy ruszaniu.... ale to zapewne wina bogatszej miesznaki (docieram silnik)

Po dotarciu istawie LPG w normie i wymienie swiece, kable WN - mam nadzieje ze ustapi ;)

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2004, 17:31:03 pm »

Radzioqw

• Gość
cze wam wszystkim tez to mam mam 1.6gli na gazie jedno punkt i tez mam strzelanie ale tylko wtedy jak po deszczu popada wtedy nawet problemy z uruchomieniem
wymienilem swieczki nic przewody nowki ale jak sie wymieni na stare lub odwrotnie to zapali ale i tak szarpie jakby juz mial strzelac ale mniej czyzby przewody zamokaly czy elektryka pada pomocy niech slonko ciagle swieci

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 03, 2004, 17:45:47 pm »

XDX#1825

• Gość
No to masz dokladnie to co ja.. dzis sie zrobilo sucho.. i jest dobrze.. wymienilem dekiel ktory sie powyginal.. kupilem nowa uszczelke pomiedzy wtrysk a filtr..i chodzi i nie strzela.. Ciekawe jak bedzie jak popada..

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 03, 2004, 19:50:52 pm »

wiciu

• Gość
Znajomy tak miał w jednopunktowym abimexie. Po wymianie modułu zapłonowego (na fabryczny - 300zł) jak ręką odjął, a kombinował przy tym ze 2 lata szukając przyczyny.

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 03, 2004, 19:55:16 pm »

XDX#1825

• Gość
A jak sprawdzic czy ma sie rzemioslo czy fabryczny?? Bo moje klopoty z tym zaczely sie dosc niedawno i rownie szybko ustaly.. a tak pozatym to juz smigam moim poldkiem z ponad miesiac..zrobilem ponad 12 tys. km.. i to pierwszy taki incydent..

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 03, 2004, 20:02:17 pm »

Maciek#938

• Gość
A powiedz mi czy zmieniłeś już przewody WN oraz świece ? To podstawa. Jeżeli dalej problem będzie występował to faktycznie winny może okazać się moduł (konkretny wydatek).

Pozdrawiam

« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 03, 2004, 20:04:25 pm »

XDX#1825

• Gość
wiesz... heh... wymienilem dekiel.. uszczelke... i. ... ;( kasy mi zbraklo i nie styklo na WNki.. ale za 3 dni wymienie.. i zobaczymy.. narazie przestalo padac.. i jest dobrze..