Autor Wątek: Jakie urządzenia blokuje immobiliser?  (Przeczytany 6685 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakie urządzenia blokuje immobiliser?
« dnia: Sierpień 18, 2009, 22:40:26 pm »

MR90

• Gość
Czy ktoś wie, co *dokładnie* odcina immobiliser?

Kiedyś przy rozkręconej obudowie kolumny z ciekawości zdjąłem cewkę, włożyłem kluczyk i włączyłem zapłon bez niej - pompy paliwa nie słychać ale jestem również ciekaw czy zapłon (iskra) tez jest odcinany a może jeszcze coś?

Od pewnego czasu jeżdżę na LPG i jeśli odcinana jest tylko pompa to immo nie jest żadnym zabezpieczeniem.

Za rady typu "immo nic nie warte - wywal" z góry dziękuję!!!

« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 18, 2009, 23:02:00 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
W większości znanych mi instalacji alarmowych i immobilizerów zakladanych w autoryzowanych serwisach i owszem odcinana była wyłącznie pompa paliwa... Ogólnie instalację to lepiej sobie samemu zamontować bo te firmy idą na maksymalne olewactwo przy montażu. Nic dziwnego, ze potem fachowiec potrafi to załatwić w 45 sek. Ja w ramach "immobilizera" zabierałem ze sobą z auta centralkę od LPG. :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 19, 2009, 09:54:42 am »

marcij

• Gość
Ale on ma na mysli immo fabryczne z GSI. Wydaje mi sie, ze komputer jest tak zrobiony , ze bez immo wogole nie bedzie dzialal , wiec iskry pewnie tez nie bedzie.

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 19, 2009, 10:22:40 am »

misiek_staszic

• Gość
Dokładnie, komputer w GSI musi dostać impuls z immo, inaczej nie będzie podawał iskry, poda chyba tylko raz przy kręceniu, nie pamiętam. Co do wywalania immo - nawet jakbyś chciał, nie da się. Ten komputer nie dopuszcza takiej możliwości że immo nie istnieje - jest to dodatkowe zabezpieczenie. Dlatego też ludzie na Allegro sprzedając kompa, sprzedają też immo przypisane do tegoż kompa (jeśli myślą logicznie i chcą by u kogoś to działało). Jedynym innym wyjściem jest zastosowanie emulatora immo. Skasować - niet.

EDIT:

Co do alarmu, to ja stosuję w swoich autach różne patenty. Odcinam cewkę, w dieslu zawór elektromagnetyczny na pompie wtryskowej, ale w benzynie nigdy nie odcinam pompy paliwa - to jest za proste by było dobre. Moje zdanie takie - w poldzie odciąć czujnik położenia wału, lub jeśli jest jeszcze jakiś inny bez którego komp nie pozwoli odpalić. No i autorskie rozwiązania, pstryczki elektryczki, nic fabrycznego.

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 19, 2009, 16:39:47 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Cytat: "Grzech"
Ja w ramach "immobilizera" zabierałem ze sobą z auta centralkę od LPG. :)

A sprawdziłeś po odpięciu centralki czy faktycznie nie można odpalić ? Bo u mnie w trzech rożnych instalacjach po odpięciu centralki LPG na benzynie i tak można. No chyba, że nie masz benzyny w baku...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 19, 2009, 16:54:54 pm »

marcij

• Gość
Cytat: "DF"
Cytat: "Grzech"
Ja w ramach "immobilizera" zabierałem ze sobą z auta centralkę od LPG. :)

A sprawdziłeś po odpięciu centralki czy faktycznie nie można odpalić ? Bo u mnie w trzech rożnych instalacjach po odpięciu centralki LPG na benzynie i tak można. No chyba, że nie masz benzyny w baku...

Gaznikowca nie odpalisz. Wtryskowca tak.

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 19, 2009, 17:15:47 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Mojego GLi się nie odpali bez centralki. (Próbowałem). Zamknięte są wtedy elektrozawory od obu paliw, nie ma zasilania pompy benzynowej i (o ile dobrze pamiętam - musiałbym tam zajrzeć) odcięte jest chyba zasilanie wtrysku.

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 19, 2009, 17:24:18 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Z moich obserwacji prostych instalacji to wygląda to tak, że niewiele ona ingeruje w normalne zasilanie benzynowe. Odcina wtrysk dopiero jak przełączymy na gaz. Nawet nie odcina pompy paliwa i trzeba to sobie zwyczajowo wykonać we własnym zakresie. Pozytywną stroną tego jest to, że w razie awarii np. centralki LPG można jechać. Już raz mi się zdarzyło.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 19, 2009, 20:40:05 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
W GSI immo odcina sygnał z CPWK. Najlepiej w GLI/GSI odciąć przekaźnik wtrysku. Jak komp nie dostanie sygnału, że wtrysk jest zasilany, nie da się uruchomić auta. Na odpalaniu na LPG z podpięciem +12V pod cewki też nie - sprawdzałem.
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 19, 2009, 23:17:09 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Czy jak w Abimexie znajdę ten kabelek do cewek (jak znajdę cholera) i go przetnę i sobie dosztukuje do wnętrza do jakiegoś pstryczka to czy podczas próby odpalenia rozrusznik będzie kręcił tylko nie odpali ? I czy komp. nie będzie na tym cierpiał w jakiś sposób, że kabelek przedłużony albo coś w tym stylu ?

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 20, 2009, 19:27:45 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
DF, pisałem o zasileniu cewek od LPG.

Chodziło mi o to, że odcinając wtrysk benzyny ( zasilanie ) nie dało się nawet na LPG auta odpalić. Rozrusznik normalnie kręci, ale auto nie odpala.

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 20, 2009, 20:16:33 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Przepraszam ale nie rozumiem jakie są cewki od LPG.

Nie wiem jak w GSI ale w GLI Abimex w momencie przełączenia na gaz odcinane jest zasilanie wtrysku. W jednej centralce LPG mam pozycję do odpalania od razu na gazie więc rozumiem, że wtrysk jest odcięty i reszta działa. Zrozumiałem, że jak odetnie się zasilanie cewek wysokiego napięcia to po prostu pomimo kręcenia rozrusznikiem nie zapali z braku iskry. Tylko czy prąd zasilający cewki jest jakiś duży i powinno się to przekaźnikiem załatwić czy bezpośrednio może przepływać przez przełącznik ? Ja w prąd elektryczny nie wierzę więc tak po chłopsku bardziej proszę...  :mrgreen:
A o kondycję kompa pytałem bo jak urządzenie mikroprocesorowe rozpoznaje 3 metry kabla więcej w światłach jako hak to może komp też by to traktował jako jakiś błąd ?

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 20, 2009, 20:18:38 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Chodziło mi o cewki od elektrozaworów ;)

« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 20, 2009, 20:31:21 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
Napisałeś o odcięciu przekaźnika wtrysku w GLI. A niby gdzie taki jest ? Instalacja gazowa ingeruje bezpośrednio w kabelek biegnący do wtrysku. Jest chlaśnięty i załozony przekaźnik...
Tak jak napisałem w mojej instalacji odcięcie wtrysku nie uniemożliwia odpalenia na gazie bo tak odpalam jak jest ciepło. Wiec należy odciąć coś innego... może właśnie np. moduł zapłonowy ?

« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 20, 2009, 20:40:47 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
DF, nie pamiętam ;) Bezpiecznik wtrysku jest, więc jakiś przekaźnik musi być. Wyjmij bezpiecznik wtrysku i sprawdź czy odpali. Po bezpieczniku nie sprawdzałem. Może tak samo jak w GSI jest zasilany razem z pompą paliwa ?

« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 21, 2009, 20:02:24 pm »

Offline mateo#1939

• Klubowicz
    • C22XE
a jak u siebie zapomnialem podlaczyc pierscien, po skladaniu deski to nawet rozrusznik nie krecil :P naszczescie w roverku nie bedzie takiej udreki jak immo :)
Cytat: Senn#1869
A to SS-man sie nam pojawil

« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 24, 2009, 10:14:07 am »

misiek_staszic

• Gość
No to właśnie gorzej. I załóż sobie do tegoż Roverka jakiś pstryczek w tylko Tobie znanym miejscu, u nas we wsi ostatnio skradziono Poldorovera właśnie. Goście wsiedli, rozwalili stacyjkę i odjechali (wg. świadków), także zabezpieczeń nigdy dość. Nawet fabryczny immo powoduje że byle kołek z ulicy już się zastanowi. Pewnie na części poszedł bo ostatnio na złomie podrożały z tego co widzę  :cry:

« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 26, 2009, 19:39:24 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Cytat: "misiek_staszic"
Moje zdanie takie - w poldzie odciąć czujnik położenia wału,

A czy ingerencja w przewody między CPWK a modułem zapłonowym w Abimexie nie spowoduje jakichś problemow? Myślę że jeśli założymy tu przekaźnik, jakieś konektory, przedłużenie instalacji, to na pewno zmieni sie opór w obwodzie, to nie będzie miało wpływu na zapłon?

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 26, 2009, 21:34:16 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
Maurer, na tyle kabla jeden przekaźnik myślę, że nic nie zmieni. W końcy prąd zasuwa z prędkością światła ;) A sygnał z CPWK jest napięciowy, a nie prądowy.

« Odpowiedź #19 dnia: Maj 29, 2010, 17:22:45 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "matucha#1931"
W GSI immo odcina sygnał z CPWK.

Wyłącznie?  :?:  :?:  :?: Tzn nic więcej nie robi? Czy blokuje od razu czy po jakimś czasie?