Autor Wątek: Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu - 1.6 ohv BOSCH.  (Przeczytany 8530 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu - 1.6 ohv BOSCH.
« dnia: Sierpień 20, 2009, 23:58:19 pm »

deja17vu

• Gość
witam!

mam od jakiegoś czasu pewien problem (?)
mianowicie czasem gdy podczas jazdy dodaję gazu (bieg 3,4,5) to słychać dziwny dźwięk- ciężko go opisać- to jest coś w stylu bulgotania, trzeszczenia? jest on dosyć głośny.
słychać go nie zawsze ale zauważyłem ze najczęściej podczas jazdy pod górke :D
czy ktoś wie może od czego jest ten dźwięk i jak się tego pozbyć?
z góry dziękuję za wszelkie porady.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2013, 11:27:58 am wysłana przez BARTEK#1925 »

Dziwny dźwięk przy dodawaniu gazu
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 21, 2009, 00:11:44 am »

Logan

• Gość
kolego napisz jaki silnik.

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 21, 2009, 09:35:54 am »

deja17vu

• Gość
więc tak: polonez ATU Plus 1,6 GLI+ LPG

« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 21, 2009, 10:36:25 am »

Logan

• Gość
Szczerze mówiąc nikt na forum jasnowidzem nie jest i wątpię żeby nie słysząc tego dźwięku od razu stwierdzić przyczynę. A może być ich mnóstwo.... Pozwolę sobie obstawić pierwszy :mrgreen: :

- panewki zużyte
- zła mieszanka + gaz w podłodze = zero jazdy i bulgotanie
- w gaźnikowcach zapłon (może i u Ciebie coś z nim nie tak)
- sprawdź stan oleju w silniku, skrzyni

« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 21, 2009, 13:27:39 pm »

deja17vu

• Gość
Cytat: "Logan"
- panewki zużyte
- zła mieszanka + gaz w podłodze = zero jazdy i bulgotanie
- w gaźnikowcach zapłon (może i u Ciebie coś z nim nie tak)
- sprawdź stan oleju w silniku, skrzyni

olej w silniku jest ok, w skrzyni biegów nie wiem bo nigdzie nie mogę znaleźć jak to sprawdzić :D
co do panewek to jak je sprawdzić?
ps. jestem laik bo poldka mam dopiero z miesiąc a to mój pierwszy samochód :D

« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 21, 2009, 13:39:39 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Żeby sprawdzić panewki wizualnie trzeba rozebrać silnik. Panewki jeśli są zużyte to stukają.
W skrzyni olej sprawdzasz odkręcając korek wlewowy - olej powinien być do dolnej krawędzi korka.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 21, 2009, 13:44:41 pm »

deja17vu

• Gość
no właśnie problem tkwi w tym że nie wiem gdzie jest ten korek wlewowy  :lol:

« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 21, 2009, 19:08:38 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Z prawej albo lewej strony skrzyni. Poznasz bo bez problemu. Jest on na klucz imbus. Taki byczy. Olej powinien byc akurat do konca :) zeby sie prawie wylewał.

« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 21, 2009, 20:36:07 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
a może poprostu zachaczyłeś gdzieś rurą wydechową i teraz przy więkrzym obciążeniu
tłucze o podłoge? sprawdż czy pierwszy tłumik jest na swoim miejscu.
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 21, 2009, 21:16:12 pm »

deja17vu

• Gość
z tym większym obciążeniem to chyba racja bo jak dodaje gazu pod górke to obciążenie jest większe a raczej tylko wtedy coś słychać.
ale ten dźwięk dobiega raczej z przodu. martwi mnie że to może być coś z silnikiem a wtedy trzeba odstawić do mechanika i pewnie troche kasy nie moje...  :?

jeśli mi się uda to postaram sie go nagrać to może ktoś rozpozna :D

poszedłbym do mechanika ale pewnie tez musiałby to słyszeć a że ten dźwięk słychać tylko czasem to ciężko bedzie utrafić...

« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 21, 2009, 21:36:56 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
to następnym razem wrzuć niższy bieg i jedż na wyższych obrotach. jeździłem 1.6 w gażniku, teraz mam 1.4 i mam podobnie jak robie długie podjazdy, wtedy redukcja i to ustaje, więc to chyba normalne w polonezie. przy jakich obrotach zmieniasz biegi? moze poprostu za nisko...
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 21, 2009, 22:17:58 pm »

deja17vu

• Gość
jak mam na obrotomierzu ok 3 tys to zmieniam bieg...

« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 24, 2009, 13:10:32 pm »

Logan

• Gość
1000-3000 obr/min wciskasz gaz w podloge i sluchasz. jak panewki to bedzie slychac wyraznie tylko nie przeciagaj do 4500-5000 bo wtedy uslyszysz tylko zgrzyt, brzdek i cisze :mrgreen:

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 04, 2009, 23:21:53 pm »

deja17vu

• Gość
mam jeszcze pytanie, czy zuzyte panewki powodują ze silnik bierze olej?

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 04, 2009, 23:27:55 pm »

Offline śledzik

• Sympatyk
    • Honda Accord CL9 05r +200KM
zuzyte panewki moga powodowac czeste zapalanie sie lampki cisnienia oleju na wolnych obrotach :D predzej padniete pierscienie tlokowe moga powodowac ze silnik bedzie bral olej
Był: PN Caro 95r 1.6 OHV -> 1.4 16V -> 1.4 16V -> 1.6 16V PN Caro 96r 1.8 16V -> 2.9 12V V6 PN Caro Plus 01r 1.6 16V -> 1.8 16V VVC 160KM
PN Caro 96r 1.6 8V + LPG -> 1.4 16V
Jest: PN Caro 96r 1.8 16v - Big valve i ostre walki. Nie długo dostanie turbo :)

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 05, 2009, 06:32:33 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Co do zużycia oleju - pierścienie owszem, ale zobacz czy Ci dymi na niebiesko jak przegazujesz silnik czy tylko przy odpalaniu zimnego silnika zakopci chmurką i koniec. Jeśli tylko przy odpalaniu, to masz uszczelniacze zaworowe do wymiany. Temat dość częsty. Jak już będziesz ewentualnie robił uszczelniacze, załóż nowe od Golfa III. Są trwalsze.
Nie wiem, ale wydaje mi się, że dźwięku zużytych panewek nie można pomylić z niczym innym. Nie opisałbym tego na pewno jako bulgotanie i trzeszczenie. Raczej warkot.
Czy dźwięk jaki opisujesz nie jest przypadkiem bardziej podobny do dzwonienia? Bo masz Plusa na jednopunkcie Bosch - tu prawie w każdym występuje spalanie stukowe, które jest głośniejsze na benzynie. Warunki wystąpienia dźwięku by pasowały. Większe obciążenie silnika na wyższych biegach i się zaczyna.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 05, 2009, 10:40:16 am »

deja17vu

• Gość
hmmm ten dxwięk to raczej nie jest warkot ani dudnienie, tylko takie nasilające sie metaliczne chrobotanie, cykanie, dzwonienie...
bylem u mechanika, jechał ze mna słuchał i powiedział żebym wymienił olej i pojechał tam gdzie ustawiają gaz i żeby mi wyregulowali zawory?
tylko pytanie czy rozregulowane zawory daja taki dźwięk? czy może szklanki zaworowe?
wyczytałem tez że zużyte tłoki daja metaliczny dźwiek przy zwiekszaniu prędkości?
w ogóle mysle do innego mechanika jeszcze podjechać, może mi coś inego powie?

« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 05, 2009, 10:42:52 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
najlepiej jakbyś nagrał dźwięk aparatem/komórką i wrzucił na jakiś serwer, a potem podał linka w tym temacie.
To by mogło coś wnieść, wiele osób tak robi :)
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 05, 2009, 13:20:13 pm »

deja17vu

• Gość
ciężko będzie bo słychac to tylko podczas jazdy (nie zawsze), ale sie postaram nagrać.

« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 05, 2009, 18:19:48 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "deja17vu"
hmmm ten dxwięk to raczej nie jest warkot ani dudnienie, tylko takie nasilające sie metaliczne chrobotanie, cykanie, dzwonienie...
bylem u mechanika, jechał ze mna słuchał i powiedział żebym wymienił olej i pojechał tam gdzie ustawiają gaz i żeby mi wyregulowali zawory?
tylko pytanie czy rozregulowane zawory daja taki dźwięk? czy może szklanki zaworowe?
wyczytałem tez że zużyte tłoki daja metaliczny dźwiek przy zwiekszaniu prędkości?
w ogóle mysle do innego mechanika jeszcze podjechać, może mi coś inego powie?

Mechanika to Ty lepiej zmień, bo ten Twój powinien wiedzieć, że nawet w tak prostym samochodzie jak Polonez od pewnego rocznika montowano seryjnie hydrokasatory luzów zaworowych. W takim silniku (a Ty właśnie masz taki) zaworów nie reguluje się. Funkcję regulacji luzu ma pełnić hydrokasator.
Powiedz jeszcze czy zjawisko jakie opisujesz jest prawie niesłyszalne na silniku zimnym lub rozgrzewającym się, a potem (przeważnie po przekroczeniu 70 stopni) zaczyna byc słyszalne, żeby przy ok 90-100 stopniach osiągać bardzo duże nasilenie? Czy bardziej je słychac na benzynie niż na gazie?
Pomóżmy Jackowi!