Autor Wątek: Problem ze światłami mijania w borku  (Przeczytany 6078 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem ze światłami mijania w borku
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 17, 2009, 22:50:03 pm »

Zak

• Gość
zwykły przekaźnik ON/OFF, jak chcesz sprawdzić czy to przekaźnik to zamień np ze świateł drogowych lub inny taki sa(różnią się tylko ilością pinów)

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 17, 2009, 22:53:51 pm »

Barnii

• Gość
przekaźnik 541

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 19, 2009, 20:01:46 pm »

Grażyna

• Gość
dziś walczyłem cały dzień z tymi światłami i nic mi to nie dało tylko tyle że pół samochodu rozkręciłem :| dalej po włączeniu zapłonu na wyłączonych światłach świeca się lampy mijania :( w przekaźniku od świateł mijania w jednym kablu nie ma napięcia jest tylko w kablu sterującym. nie mam pojęcia dlaczego te światła świeca.

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 19, 2009, 21:31:29 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
jeden kabel w przekaźniku to jest masa i tam napięcia nie ma.
a może przekaźnikowi się styki skleiły i łączy cały czas? albo ktoś wcześniej rzeźbił w elektryce.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 19, 2009, 21:52:36 pm »

Zak

• Gość
gdyby sie przekaźnik zwiesiłto by stacyjka nie pomogła...
a jak wyciągniesz przekaźnik to dalej świecą?

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 19, 2009, 22:01:45 pm »

Grażyna

• Gość
no jak wyjmę przekaźnik to nie świeca. ja tu mam 2 problemy jeden to ten że światła mijania świecami z zasilania  sterującego przekaźnik a nie z zasilania normalnego bo nie ma tam prądu w 2 kablu (dlatego światła słabo świecą)  a 2 problem to ten właśnie że światła świeca nawet po ustawieniu włącznika świateł na "0"(tzn świecą się tylko lampy przednie bo pozycyjne się wyłączają).

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 19, 2009, 22:06:47 pm »

Zak

• Gość
12v idzie tylko na cewke przekażnika, a przez styki tylko +
jak masz skypa to pisz do mnie to coś poradzimy więcej i sie lepiej dogadamy :wink:

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 19, 2009, 22:58:29 pm »

Grażyna

• Gość
niestety nie mam skype :|  przekaźnik od tych świateł ma jeśli się nie mylę 5 styków i w 2 ma być prąd dobrze myślę ?

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 20, 2009, 03:55:35 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Jeśli krótkie się świecą po wyłączeniu wyłącznikiem to znaczy że na styku 86 jest napięcie. - Czyli, że ktoś zrobił po prostu przeróbkę żeby nie zapomnieć zapalić świateł.

W którymś miejscu przewód idący ze styku 86 przekaźnika do wyłącznika klawiszowego został albo odcięty i doczepiony wprost do wyjścia ze stacyjki, albo ktoś zrobił połączenie między nim a kablem na którym jest napięcie po przekręceniu kluczyka.
Weź schemat do łapy, sprawdź kolor kabelka i prześledź jak biegnie. Najbardziej prawdopodobne jest że ta kombinacja jest gdzieś pod zegarami...

Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 12, 2009, 20:45:38 pm »

Offline diodalodz

• Sympatyk
w mijania i wesema i zelmota z H4 przesłonki były . Drogowe nie miały przesłonek .

« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 12, 2009, 21:02:32 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Nie w każdym. Widziałem i takie i takie. Sam się dziwiłem, że nie ma przesłonek.  :mrgreen:

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 12, 2009, 21:08:19 pm »

polon

• Gość
no wlasnie najlepsze to ze to zelmoty i te co mam na aucie i w piwnicy.. identycznie wygladaja a te na aucie nie maja przeslonek. Zarowki mam H4, wiec to co napisales maciejowski by pasowalo... tylko jakbym chcial zamontowac tamta lampe z przeslonka i zarowke H4 to nie bedzie za slabo swiecic?

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 14, 2009, 02:08:51 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
nie będzie . Mam na fiacie wesemy nowe z przesłonami i zwykłe H4 magneti marelli i jest malina . Podstawa to zdrowe kostki od żarówek i dobre masy na podłużnicach . Są jeszcze jakieś różnice . Bo np jak masz garnki od R2 to klosze wesema od H4 nie chcą w nie pasować . Trzeba delikatnie pilniczkiem zmniejszyć jeden kołek ustalający. Ponad to sama lampa jest wyższa przez co ledwo się zapina ramka , której nie wolno dokręcać do końca w takiej sytuacji . Swoją drogą nie wiadomo czy wesem tak perfidnie robi klosze czy garnki się różnią między końcowym polonezem a DF na kulce.

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 19, 2010, 05:15:08 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
A co powiecie na lampy mijania-drogowe, na żarówkę R2 (homologacja CR),bez przesłonki? Można jeździć z czymś takim?

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 19, 2010, 14:01:43 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
nie można bo oślepiają.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #35 dnia: Luty 19, 2010, 15:05:30 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Lepiej je opchnąć przez Allegro do jakiegoś klasyka, a sobie kupić nowe H4. Światło jest nieporównywalnie mocniejsze.

« Odpowiedź #36 dnia: Luty 20, 2010, 03:35:51 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Dzięki za odpowiedzi. Ale komu ja je opchne jak to sie nie nadaje do jezdzenia?:)

[ Dodano: 22 Lut 2010 19:30 ]
Zadalem pytanie na forum diagnostow samochodowych, okazuje sie ze sa lampy na R2 bez tej przyslony, w samej żarówce jest taka mini przysłona. Trzeba będzie sprawdzić jak te lampy świecą już po zamontowaniu.