Autor Wątek: MP4 i DIVX??  (Przeczytany 11125 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

MP4 i DIVX??
« dnia: Wrzesień 14, 2009, 09:40:37 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Kolejny mega OT na forum.

Jako że spędzam 1/4 mojego aktywnego życia na przemieszczanie się środkami komunikacji za przeproszeniem publicznej pomysałem o zaopatrzeniu się w coś na czym bedzie można oglądać filmy albo inaczej relaksować się po ciężkiej pracy.

Rozważam zakup sprzętu tak w granicach 300-400zł na którym będę mógł pooglądać jakieś filmy albo posłuchać muzyki. O ile z MP3 nie ma proglemu to z DivX różnie to bywa. Wg sprzedawców już nie trzeba konwertować filmów bo na to czasu nie mam a chętnei bym coś popatrzył.

Wpadło mi w oko coś takiego:
http://allegro.pl/item731131165_ogromny_4_3_ekran_konsola_nes_imag_8gb_mp5_mp4_pl.html

I tu pytanie do kolegów. Jako że jesteśmy w większości młodymi gadzeciarzami to wymieńy się doświadczeniami w tej sprawie czyli jak radzimy sobie z multimediami w drodze.

A może stary laptong??

[ Dodano: 2009-09-14, 09:56 ]
A może takie coś:
http://allegro.pl/item739040817_hit_konsola_do_gier_aparat_mp5_mp4_mp3_8gb_tv_out.html
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 14, 2009, 09:59:21 am »

Acyan

• Gość
kup psp dobra marka i się sprawuje osobiście posiadam i zadowolony jestem

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 14, 2009, 10:47:41 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Absolutnie nic z tych rzeczy nie kupuj !
Najlepszym wyjściem będzie kupno taniej nawigacji satelitarnej i jej odblokowanie.

http://allegro.pl/item731807840_nawigacja_gps_akira_navia_nv47_mapa_pl_gw_sklep.html

http://www.allegro.pl/item736796627_nawigacja_gps_navia_ii.html

Taką nawigację sobie sam odblokowujesz i zamienia się ona w PDA czyli normalny komputer, na ktorym możesz zrobić już co chcesz odtwarzać filmy , słuchać muzyki, surfować w internecie (niestety tylko po podlaczeniu przez Active Sync do kompa) a co najważniejsze, możesz sobie kupić 2-3 dziesiec kart pamieci i na kazdej trzymać co innego.
System w takiej nawigacji to WInCE. I nie bedzie to wtedy tylko gadżet bo po wgraniu na jedna z kart np MioMap 2009 masz pełno wartościową nawigację satelitarną.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 14, 2009, 11:11:32 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Tylko jak to zrobić. Jak wgrać odpowiednie oprogramowanie itditp Temat do poważnego zgłębienia. Jeden plus to miałbym nawi której i tak pewnie bym nie używał bo nie czułem do tej pory takiej potrzeby...

No i nie wposmnę o tym że gotowe urządzenie bez kombinacji jest też ciekawą opcją. I też obsługuje pamięci.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 14, 2009, 11:27:44 am »

STax

• Gość
Nawigacja to dobry pomysł. Polecam lark 35.3, który sam posiadam. Odblokowanie jest bajecznie proste - przy włączaniu trzeba przytrzymać 2 przyciski a urządzenie włączy się odblokowane  :mrgreen:
Potem na kartę pamięci warto wrzucić programik tcpmp0.81 który odtwarza praktycznie wszystko i jest git.
Jedyna wada navi to bateria - bez zasilania max 2h pociagnie.

http://www.allegro.pl/item729194239_nawigacjagps_lark_35_3_menupl_mapamap_karta_sd_2gb.html

[ Dodano: 14 Wrz 2009 11:29 ]
Cytat: "Stingerek"
Oprogramowanie dodatkowe sciagasz sobie z internetu (dziala wszystko pod WInCE)
Ściagasz na peceta, i instalujesz, jedyne co musisz zrobic to wybrac czy program chcesz wgrac do pamieci urzadzenia czy na kartę SD... reszte zrobi za ciebie instalator.

Tu małe zastrzeżenie - najlepiej szukać BEZinstalacyjnych wersji programów, czyli takich, które działają bezpośrednio po skopiowaniu, bez potrzeby instalcji, bo z instalacją to różnie bywa czasem.

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 14, 2009, 11:34:25 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Tu małe zastrzeżenie - najlepiej szukać BEZinstalacyjnych wersji programów, czyli takich, które działają bezpośrednio po skopiowaniu, bez potrzeby instalcji, bo z instalacją to różnie bywa czasem.

Prawda, kilka razy zdarzyło mi się że jakiś program nie chciał się zainstlaować lub zainstalował się ale nie działał. Fajne są wersje właśnie "portable" czyli działające bez zagnieżdżania się w systemie. Jednych i drugich jest mnóstwo, a dopasowanie arsenału do naszych potrzeb to kilka godzin z googlarką i przeglądnięcie listy i wybranie tego co nam potrzebne (odtwarzacz mp3, avi, rmvb, divix, edytor tekstu, przeglądarka zdjęć, jakaś fajna mapa, program do mierzenia przyśpieszenia np itd, itd.)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Re: MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 14, 2009, 12:55:15 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "Bocian_s#313"
Kolejny mega OT na forum.

Jako że spędzam 1/4 mojego aktywnego życia na przemieszczanie się środkami komunikacji za przeproszeniem publicznej pomysałem o zaopatrzeniu się w coś na czym bedzie można oglądać filmy albo inaczej relaksować się po ciężkiej pracy.

Pozastanawiałem się trochę i przyszło mi do głowy takie pytanie - myślałeś może o książkach?  :wink: Nie niszczą słuchu i wzroku, a za 300-400zł można ich kupić naprawdę sporo. :)
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 14, 2009, 13:47:23 pm »

STax

• Gość
Cytat: "Grzech#1938"
myślałeś może o książkach?  Nie niszczą słuchu i wzroku

Oj, wzrok nieszczą też ;)

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 14, 2009, 14:06:03 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Szczerze nie przepadam za czytaniem w podróży. Z drugiej strony jestem nieco leniwy i wolę zasadniczo patrzeć.
Tak się zastanawiam co lepsze i mam kilka kolejnych problemów.

Co z napisami w filmach??

pda nie ma radia a ja czasem lubię posuchać co się w świecie dzieje.

Bateria jest dość istotna bo jeden przejazd pociągiem zajmuje mi 1,5h.

Ciekawe czy pda współpracowałby z kartą telewizyjną USB. mam dostęp do kablówki to bym sobie nagrywał jakieś discowtery czy inne a potem oglądał w trasie. W ostateczności laptop się jakoś zaprzęgnie do roboty ;).
Pozdrawiam
Bocian_s#313

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 14, 2009, 14:46:42 pm »

STax

• Gość
Co z napisami w filmach??

hmm... tpcmp ich nie obsługuje, ale są odpowiednie programy w necie ;)

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 14, 2009, 16:25:40 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
matucha zgadza sie, problem polega na rozmiarze ekranu (w nawigacjach jest to od 3 do 5 cali to wystarcza.) faktycznie radio moze byc problemem (nie ma taniej navi z taka funkcją za to sa PDA z takimi funkcjami... od 800zł do góry :) ale to już wypas bo masz WiFi , Blutooth, usb normalne.. i mase innych gadżetów, jak wejście na kartę Sim (mozesz dzwonić) i nawigację ale chyba nie o to chodzi.

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 14, 2009, 16:34:06 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Cytat: "Stingerek"
matucha zgadza sie, problem polega na rozmiarze ekranu (w nawigacjach jest to od 3 do 5 cali to wystarcza.)

Czyli tyle, co na przykład w moim telefonie ;)

Co do baterii - 2 wykłady grania w strzelankę na ekranie dotykowym nie robiły na nim większego wrażenia.
Jak się strzelało fotki, zamiast notować na nudnych zajęciach to było gorzej, ale do przejścia. Kupujemy za 20zł aku żelowe 5Ah. Ładowarkę samochodową za 2,50zł - rozbebeszamy wtyczkę i zakładamy konektorki. I nosimy w plecaku/kieszeni - waga ok 60 dag. Na kilka dni starczy  :mrgreen:
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 15, 2009, 08:42:10 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "matucha#1931"
dobry telefon

a jakiś
Cytat: "matucha#1931"
przykład
można prosić.

No i cena nie ukrywam że też jest istotna.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 15, 2009, 10:19:38 am »

Offline Mynx

• Sympatyk
Jak chcesz telefon do zabawy, to dobrym i w miarę tanim wyborem będzie jakiś Sony Ericsson, te nowsze modele mają radia, telefony, aparaty, kamery, filmy odtwarzają, chyba tylko fruwać jeszcze nie potrafią :P Aczkolwiek telefony mają jedną wadę - mały wyświetlacz. Oglądać film na czymś takim to lekka masakra :wink:  Kup albo nawi, tak jak doradzali poprzednicy, albo PSP. To o czym pisałeś na początku do niczego się nie nadaje.

A najbardziej popieram pomysł z książkami.
Polonez - just drive and relax....

www.histmag.org - portal nie tylko dla humanistów

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 15, 2009, 12:31:05 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
No to sam nie wiem.

W navi trochę mnie ta bateria martwi...

Cytat: "Mynx"
To o czym pisałeś na początku do niczego się nie nadaje.
Jakieś uzasadnienie?? Pytam coby na minę nie wdepnąć.

A i jakie modele telefonów polecacie jak coś.
Pozdrawiam
Bocian_s#313

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 15, 2009, 12:53:33 pm »

compile

• Gość
Zobacz to, ma wbudowane radio
http://www.allegro.pl/item730364756_nowosc_mp4_pentagram_eon_cineo_4gb_microsd.html

* Maksymalna optymalna wielkość obrazu w plikach video, które nie będą wymagały konwersji. Player odtworzy bez konwersji także pliki video 720x480 oraz 800×480.

Osobiście posiadam pentagram r wave, 2.8 cala, bateria trzyma długo, oglądałem na tym filmiki na wykładach i nigdy się nie rozładował, trzeba konwertować filmiki( nie dotyczy plików w jutuba)

Taka zabawka i tak szybko Ci się znudzi, moja mp4-ka leży już rok nieużywana;)

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 15, 2009, 21:22:08 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Ja mam LG KU990
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 15, 2009, 22:32:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

W navi trochę mnie ta bateria martwi...

EEEtam. Nie martw się nic, spokojnie moja navia wytrymuje te 2-3 godzinki. A ładowanie... no kurcze. Kup sobie ładowarkę na baterie słoneczne i masz spokój:

http://www.allegro.pl/item739374436_baterie_sloneczne_jak_akumulator_i_prostownik.html

Tylko cena tego akurat modelu odstrasza, ale widziałem też takie za 40-50zł.

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 16, 2009, 07:55:56 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Cytat: "compile"
Taka zabawka i tak szybko Ci się znudzi, moja mp4-ka leży już rok nieużywana;)
No istnieje takie ryzyko. MP3-ka leży już kilka miesięcy bo nie mam czasu wgrać czegośnowszego w nią. Z resztą całą moją skromną dyskografię jużprawie znam na pamięć więc słuchanie tego samego w kółko się nudzi. Obecnie jestem na etapie radia z komoory ale się wcenzurowałem wczoraj bo mi gumka z jedej słuchawki się zgubiła...

Wczoraj doczytałem się że do PSP trzeba film konwertować. Czy do navi też??
Pozdrawiam
Bocian_s#313

MP4 i DIVX??
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 16, 2009, 08:30:04 am »

STax

• Gość
Czy do navi też

Nie. Jeśli jest odblokowana to wgrywasz na kartę i tyle. Co ciekawe, kiedyśm usiałem wgrywać przez ten microsoft active sync i to trwało niemiłosiernie długo. A teraz działa po wgraniu bezpośrednio na kartę przez kopiuj/wklej.

Bocian_s#313, wogóle to najlepsza opcja dla ciebie to netbook. Za ok 900zł można kupić (nowy) z baterią która spokojnie te 3-4h wytrzyma no i nada się do czegoś więcej niż filmy/muzyka (ba, nawet starsze gry pochodzą ;))