No dobra, więc najpierw sonda pójdzie do odłaczenia, jak się poprawi to będe wiedział co.
nie mniej jednak nie wiem jak zachowa się MEMS bez sygnału z sondy. Na zdrowy rozum powinien go olać i zacząć polegać na EMAP i Czujniku temp oraz TPS... więc teoretycznie powinno się jedynie zwiększyć spalanie benzyny co absolutnie mnie nie obchodzi bo benzyny używam jedynie do odpalania i zagrzania auta przed jazdą na gazie, chociaż awaryjny dojazd do stacji gazowej czy gdzieś by się przydał.
Dziwi mnie jedynie zależność "sonda - odciecie" bo przeciez to nie powinno miec wplywu..
Auto nie było katowane, ani na gazie ani na benzynie za bardzo (od czasu do czasu jakiś zryw czy bok ale to nie katowanie)
Sonda bada spaliny, jak ma za bogato komputer zmniejsza czas (czestotliwość ?) otwierania wtrysków... czy moze dojść do sytuacji w ktorej komp całkowicie zamknie wtryski na podstawie odczytu (falszywego) z sondy ?
I odwrotnie, pokaże ze jest ubogo i będzie go zalewać ( to by wyjasniało okopcone na czarno świece)
Co się stanie po odpięciu sondy ?
[ Dodano: 2009-11-05, 20:17 ]Problem rozwiązany. Można przykleić temat nawet

Odpiąłem sondę, autko lepiej się zbiera, idealnie odpala, po prawie 40 minutach jazdy zero problemów.
Dopiero dzisiaj rano zauważyłem że nagły muł występuje tylko kiedy temperatura przekroczy 70 stopni
[ Dodano: 2009-11-06, 16:03 ]Poprawka:
To nie sonda... a jeśli już to nie tylko ona.
Wczoraj wieczorem przejeździłem trochę, dzisiaj rano tez, i popołudniu problem się powtórzył.
Odpiąłem czujnik (taka zielona wtyczka) przy kolektorze ssącym od strony ściany grodziowej.
Czujnik temperatury w kolektorze.
Problem zniknął. Jeździłem całe popołudnie i zero problemów.
[ Dodano: 2009-11-07, 14:06 ]To również nie jest czujnik w kolektorze..
Wreszcie udało mi się precyzyjnie okreslić jak i keidy problem występuje.
Mianowicie, dopóki samochód nie osiągnie temperatury bliskiej 70 stopni wszystko jest w 100% ok i w jak najlepszym porządku. Jak tylko wskazówka dotknie kreski oznaczającej 70 stopni auto NAGLE dostaje muła, kilka sekund kich aprycha strzela i w ogole nie spala benzyny (smrod nie spalonej benzyny z rury) następnie po osiągnięciu temperatury około 90 stopni problem pojawia się i znika bardzo nie regularnie na w 70% przypadków można go wywołać przez hamowanie silnikiem i ponowne dodanie gazu.
Skończyły mi się pomysły.