Autor Wątek: Do czego te wtyczki ?  (Przeczytany 3926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Do czego te wtyczki ?
« dnia: Listopad 02, 2009, 21:41:15 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Ujawniłem niedawno pod deską mojego Cargo dwie wolne wtyczki wychodzące z wiązki.
Czy ktoś może się orientuje i mnie oświeci do czego one? Czego nie ma mój Cargo ?
Tą małą czarną to podejrzewam o konszachty z wentylatorem w dachu w wersjach Cargo - karetkach. A mój jest cywil. A ta duża poczwórna biała ?

"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 02, 2009, 21:48:07 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Ta z fioletowym, zielonym, szarym i czarnym przewodem jest od podgrzewania foteli.
Ta druga jest w każdym Caro, ale nie wiem do czego służy. W Plusie była taka sama, tak jak powiedział Marcin. do lusterek elektrycznych, ale miała inne kolory kabli.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 02, 2009, 21:49:03 pm »

Offline Marcin.

• Sympatyk
  • Peloponez
    • Fso Polonez Caro 1,6GLI L98
Ta biała to jest Początek instalacji grzanych foteli a ta mała czarna to lusterka elektryczne jestem tak pewny na 91% :)
Renault Safrane 3,0 V6 Baccara Automat
Renault Megane 2,0 RTE Automat
Ford Transit 2,0 TDDI 
Daewoo Leganza CDX 2,0

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2009, 10:13:48 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Potwierdzam, duża to grzanie foteli a mała to elektryczne lusterka

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2009, 12:44:46 pm »

Paweeeł

• Gość
Wydaje mi się że ta mała to nie jest od lusterek, od lusterek powinna być taka duża, okrągła czarna. Przynajmniej tak jest w atu, jeśli się mylę to mnie poprawcie :D

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2009, 13:05:10 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
Taka duża to jest od joysticka lusterek. W Atu instalacja do elektrycznych luster jest kompletna, potrzebny jest tylko joystick i lusterka. Ta mała kostka to właśnie początek tej instalacji.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 03, 2009, 13:16:47 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
To znaczy, że powinna być też taka z prawej strony ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 03, 2009, 13:43:02 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
Nie. Początek całej instalacji...

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 03, 2009, 14:16:53 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A od czego jest wtyczka luzem, do której dochodzi jeden przewód, a potem takimi pętelkami jest dołączony do jeszcze dwóch konektorków? (Piszę z pamięci może dziś to znajdę i pstryknę fotkę).
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 03, 2009, 15:36:25 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
To chodzi Ci chyba o taką samą białą z czterema konektorami do której dochodzi jeden czerwony i właśnie jest rozgałęziony do sąsiednich i wychodzi z głównej wiązki i z prawej strony jest schowane pod dechą i jest we wszystkich polonezach i nigdy do niczego nie podłączone to to choćby nie wiem co w wyposażeniu  było...
To to jest taki "prezent" od fabryki jakby ktoś dodatkowego prądu potrzebował to nie trzeba się gdzieś wtrącać tylko już jest.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 03, 2009, 15:44:04 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
To jest dodatkowe wyjście +12V. Do tego było w radiowozach, itd. podłączane oprzyrządowanie.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 03, 2009, 22:25:10 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Cytat: "Stingerek"
to gdzie są wyprowadzenia do podłączenia samych foteli/mat ?

http://www.fsoptk.pl/forum2/viewtopic.php?p=409916&highlight=#409916 pelen tutorial:)

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 03, 2009, 22:49:31 pm »

Tomek_

• Gość
ciekawa sprawa, wynalazłem coś takiego
http://allegro.pl/item798692831_mata_podgrzewana_z_termostatem_48w_tuning_carpoint.html
no cóż, na razie nie kupie, brak środków ;) ale temat interesujący
jedynie przerobić wtyczki ;)

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 03, 2009, 23:11:28 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
można ale do tego trzeba mieć pokrowce.. żeby nie wyglądało to obleśnie..
A jak wyglądają pokrowce na grokach... jeszcze nie widziałem żeby ktoś próbował... nie ośmieliłby sie :) Ciekawe jak by wsadzic zwykle maty takie za 15zł pod gabkę z groków.
Wypowiadać się ci co mają !

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 26, 2010, 09:30:43 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Odkopię nieco temat.

Pacjent Caro Plus GSI A.D. 2001 (księżycowy gzik)
Wczoaj zdjąłem deskę bo robię generalne porzadki po poprzednim właścicielu i natknąłem się na wolna wtyczkę wyglądajacą jak stare od klawiszy. Zdziwiło mnie tylko jedno że były tam 3 albo 4 cienkie przewody ale ustawione w rzędzie. nie patrzyłem dokładnie na kolory bo mrok się zbliżał ale wyglądały na jakieś "warjacje" zielonego. Tak się zastanawiam od czego to może być bo raczej nie od klawisza bo podświetlanie nei będzie działać. A jeśli juzto od jakiej funkcji.

A i dodam że auto z wyposarzenia elektrycznego to totalny golas (jedynie alarm dokładany). Dopiero jestem na etapie dozbrajania w to co mi wpadnie w ręce...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 26, 2010, 18:24:45 pm »

misiek_staszic

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
Odkopię nieco temat.

Pacjent Caro Plus GSI A.D. 2001 (księżycowy gzik)
Wczoaj zdjąłem deskę bo robię generalne porzadki po poprzednim właścicielu i natknąłem się na wolna wtyczkę wyglądajacą jak stare od klawiszy. Zdziwiło mnie tylko jedno że były tam 3 albo 4 cienkie przewody ale ustawione w rzędzie. nie patrzyłem dokładnie na kolory bo mrok się zbliżał ale wyglądały na jakieś "warjacje" zielonego. Tak się zastanawiam od czego to może być bo raczej nie od klawisza bo podświetlanie nei będzie działać. A jeśli juzto od jakiej funkcji.

A i dodam że auto z wyposarzenia elektrycznego to totalny golas (jedynie alarm dokładany). Dopiero jestem na etapie dozbrajania w to co mi wpadnie w ręce...

A masz przełącznik "jazda z przyczepą" (symbol haku) ? Jeśli nie, to to. Cienkie kabelki, bo daje tylko sygnał do urządzenia mikroproc. Każdy mikroprocesor obsługuje tą funkcję, ale nie każdy Polonez ma ten przełącznik.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 01, 2010, 23:15:30 pm »

Offline chudy8604#1971

• Klubowicz
    • BoroKombi 1.8 16V TURBO
Cytat: DF
To chodzi Ci chyba o taką samą białą z czterema konektorami do której dochodzi jeden czerwony i właśnie jest rozgałęziony do sąsiednich i wychodzi z głównej wiązki i z prawej strony jest schowane pod dechą..

a jakieś zdjecie tej kostki najlepiej z miejscem gdzie sie znajduje bo akurat potrzebuje dodatkowego zasilania a nie miałem gdzie sie podłączyć...

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 02, 2010, 08:49:00 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
chudy8604, Szukaj za schowkiem pod belką poprzeczną nadwozia.

Cytat: "misiek_staszic"
A masz przełącznik "jazda z przyczepą" (symbol haku) ? Jeśli nie, to to. Cienkie kabelki, bo daje tylko sygnał do urządzenia mikroproc. Każdy mikroprocesor obsługuje tą funkcję, ale nie każdy Polonez ma ten przełącznik.
Potwierdzam to "hak". Zdobyłem ostatnio taki przełączniczek i na desce rozdzielczej pojawia się zielony symbolik haka. Nie wiem tylko co to daje ale jak już mam to zawsze będzie ciekawiej.

Zastanawia mnie jeszcze kilka wolnych kostek w okolicach zegarów. Moze ktoś rozpisze które do czego albo podpowie gdzie szukać info o tym ;).
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 02, 2010, 13:31:17 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Jakbyś dał fotkę tych kostek, to Ci powiem co jest od czego. Może tam być m.in. wyjście do szyb elektrycznych.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

Do czego te wtyczki ?
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 02, 2010, 13:47:21 pm »

misiek_staszic

• Gość
Cytat: "Bocian_s#313"
Potwierdzam to "hak". Zdobyłem ostatnio taki przełączniczek i na desce rozdzielczej pojawia się zielony symbolik haka. Nie wiem tylko co to daje ale jak już mam to zawsze będzie ciekawiej.

Jak to co to daje? :D :D IKARUS Mode on! Załącz "Hak" i włącz któryś z kierunkowskazów to zobaczysz o co chodzi :D A tak serio to po włączeniu haka mikroprocesor zaczyna kontrolować kierunkowskazy oraz żarówki świateł stop holowanej przyczepy na okoliczność ich przepalenia. Dlatego też kierunki przy włączonym "haku" (a bez podłączonej przyczepy) migają szybciej, oraz pojawia się po pierwszym hamowaniu symbol "pedała".