Autor Wątek: Wałek rozrządu typu H - problem ohv GSI.  (Przeczytany 9013 razy)

Wałek rozrządu typu H - problem ohv GSI.
« dnia: Listopad 03, 2009, 21:36:13 pm »

Padi

• Gość
Mam takie pytanko...  patrz post 2
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 28, 2013, 12:17:34 pm wysłana przez BARTEK#1925 »

Walek, hydro szklanki....
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 03, 2009, 21:37:11 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Napisz tego posta tak żeby każdy mógł go zrozumieć...
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 03, 2009, 21:51:19 pm »

Padi

• Gość
Cytat: "Multec"
Napisz tego posta tak żeby każdy mógł go zrozumieć...

oki jeszcze raz.

około 6000km temu wymieniłem wałek i hydroszklanki (orginał) wszysto było oki ale do czasu. W tamtym tygodniu zdjełem pokrywę zaworów i zobaczyłem że 2 szklanki nie napełniają się prawidłowo,przez jakiś czas tak jeździlem ale cykanie bylo co raz glośniejsze. W piątek biorę sie za ich wymiane. Jakie mam szanse że wałek bedzie nadal się nadawał do jazdy. Obecnie słychać że silnik nie pracuje na wszystkie cylindry.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 03, 2009, 22:02:37 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Niestety nikt tu chyba wróżyć nie umie... :roll: Jakie ma to znaczenie, czy są szanse czy nie. Jeśli chcesz jeździć, to musisz silnik naprawić. A co się zepsuło, to dowiesz się po zdemontowaniu wałka. :)
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 03, 2009, 22:22:15 pm »

Padi

• Gość
Cytat: "MichalSW"
Niestety nikt tu chyba wróżyć nie umie... :roll: Jakie ma to znaczenie, czy są szanse czy nie. Jeśli chcesz jeździć, to musisz silnik naprawić. A co się zepsuło, to dowiesz się po zdemontowaniu wałka. :)

wiesz znaczenie jakieś jest... może Ciebie stać co około 10tys km wałek wymieniac

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 03, 2009, 22:38:33 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
ogolnie walki do silnikow z hydroszklankami produkowane i dostepne w sklepach sa mizernej jakosci takze wcale bym sie nie zdziwil gdyby polecial walek, zawsze mozesz go zareklamowac w sklepie
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2009, 08:38:51 am »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Cytat: "Padi"
wiesz znaczenie jakieś jest... może Ciebie stać co około 10tys km wałek wymieniac

Nie, nie stać mnie. Po prostu gdybyś poczytał forum, zarówno to jak FSO AK oraz  dawne forum FSO AK to pewnie byś się dowiedział, że z tymi wałkami są niezłe przejścia. Wałków fabrycznych już nie ma, a to co jest dostępne jest badziewnej jakości. Mimo to, nikt na tym forum nie jest w stanie na odległość ocenić czy Twój wałek się jeszcze nadaje do czegoś czy nie. To miałem na myśli. Mnie tez wkurza, że do krajowego wyrobu jakim jest Polonez, nie ma normalnych, fabrycznych części o odpowiedniej trwałości. Bo wymieniać wałek co 10 tys km jest lekkim nieporozumieniem.

Cytat: "OZi1845"
ogolnie walki do silnikow z hydroszklankami produkowane i dostepne w sklepach sa mizernej jakosci takze wcale bym sie nie zdziwil gdyby polecial walek, zawsze mozesz go zareklamowac w sklepie

Zareklamować można, tylko czy będą w stanie wymienić wałek na taki, który nie wytrze się po następnych 10 tys km? Gdzieś czytałem, że w sklepie uznali reklamację, ale jedyne co mogli zaproponować, to zwrot pieniędzy. Niestety, 200 zł zamiast wałka sobie nikt nie zamontuje. Nie ma fabrycznych części - to jest początek wszystkich awarii. To niestety nie jest Mercedes, gdzie można kupić wszystkie części do każdego modelu i firma się utożsamia ze swoją historią. Jedyne co można, to szukać używanego fabrycznego wałka w dobrym stanie.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2009, 10:04:14 am »

Padi

• Gość
Dzisiaj dokładniej popatrzylem na licznik km i od wymiany wałka i kpl. szklanek mineło 6300km. Wałek kupiłem orginalny po długich poszukiwaniach. Chodzi mi o to czy jeżeli zatka się kanał olejowy szklanek objawy bedą podobne co do uszkodzwnia wałka. Czytałem o jakości wałków i dlatego poszukiwałem orginału za który wywaliłem 320pln. Czy kanały olejowe idą do każdej szklanki osobno, czy jest on wspólny?

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2009, 10:59:22 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
do każdej osobno, jeśli  do szklanki  nie dojdzie olej powodując jej napełnienia, a ulegnie ona zatarciu w punkcie w którym jest największy nacisk na krzywkę wałka jest to równoznaczne z  jego zajechaniem
2 sprawa czy wymieniałeś wałek z jego za tulejowaniem czy włożyłeś w miejsce starego nowy na zasadzie wyjmij włóż.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2009, 12:52:35 pm »

Padi

• Gość
Wałek wymieniał zaufany mechanik który już nie jednego mi poldka robił. Zęby na nich zjadł. Nie pytałem go o to Jutro rozbiera i da mi znać co dalej. Stawiam na walnięty wałek. :-(

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2009, 13:24:56 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Te wałki to jakaś niewiargodna plaga.
Nie taniej lepiej i spokojnie byłoby zamontować zwykły wałek i zwykła regulacje zaworów ? Dwa razy do roku kolektor zdjąć to chyba kazdy się skusi. I jaka oszczędność i święty spokój.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2009, 13:39:18 pm »

Padi

• Gość
Cytat: "Stingerek"
Te wałki to jakaś niewiargodna plaga.
Nie taniej lepiej i spokojnie byłoby zamontować zwykły wałek i zwykła regulacje zaworów ? Dwa razy do roku kolektor zdjąć to chyba kazdy się skusi. I jaka oszczędność i święty spokój.

Problem jest z tym bo zwykły wałek ma inne kąty krzywek i inne fazy zapłonu oraz szklanki są innej średnicy niż w GLE

p.s zastanawiam się nad desperackim czynem włożenia do mojego pusika właśnie starego i poczciwego GLE lub jakiegoś innego silnika... nie stać mnie co około 10.000km wymieniać wałek i szklanki.

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 04, 2009, 13:41:48 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Kolejny dowód na to że GSI to rozpadające się zombie a ostatnim udanym wytworem był Abimex.. Kurcze... szkoda, bo kolega ostatnio opchnął komppletny silnik GSI w dobrym stanie za 350zł...

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 04, 2009, 13:53:09 pm »

Padi

• Gość
nie rozumiem tego że do 9 letniego samochodu nie można dostać orginalnych/fabrycznych części takich jak wałek, szklanki, a nawet nosek lub parapet reflektorów jak kto mówi. Oczywiście do Plusa. Kurcze samochód blacharsko przebija nie jeden zagraniczny samochód, a tu taki zonk. W moim pluszaku zero rdzy, pełna elektryka bez klimy i silnika.

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 04, 2009, 14:11:34 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Kolejny dowód na to że GSI to rozpadające się zombie a ostatnim udanym wytworem był Abimex..

Patrz przypadek Strowgera79. Mój GSi (srebrny) ma 129kkm przebiegu i śmiga jak należy, SeBy ma 170kkm i również śmiga jak należy.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 04, 2009, 14:32:29 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
Cytat: "MichalSW"
Zareklamować można, tylko czy będą w stanie wymienić wałek na taki, który nie wytrze się po następnych 10 tys km? Gdzieś czytałem, że w sklepie uznali reklamację, ale jedyne co mogli zaproponować, to zwrot pieniędzy. Niestety, 200 zł zamiast wałka sobie nikt nie zamontuje. Nie ma fabrycznych części - to jest początek wszystkich awarii.To niestety nie jest Mercedes, gdzie można kupić wszystkie części do każdego modelu i firma się utożsamia ze swoją historią.
to musisz zmienic auto na mercedes, nikt Ci tutaj nie stworzy walka rozrzadu typu H
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 04, 2009, 14:32:39 pm »

Padi

• Gość
Cytat: "Multec"
Kolejny dowód na to że GSI to rozpadające się zombie a ostatnim udanym wytworem był Abimex..

Patrz przypadek Strowgera79. Mój GSi (srebrny) ma 129kkm przebiegu i śmiga jak należy, SeBy ma 170kkm i również śmiga jak należy.

Wiesz postów z tematami wałków i cykających zaworów jest masa, a twoich przykładów tylko 2. Ja zmieniałem wałek po 107kkm, Mariusz#1926 też zmieniał przy jakim przebiegu nie wiem.

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 04, 2009, 19:18:18 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Stąd moje zdziwienie, bo w życiu stefana nie słyszałem u jakichkolwiek uszkodzeniach wałka rozrządu w polonezie z ery "przedskośnookiej".

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 04, 2009, 19:21:22 pm »

Padi

• Gość
A co byście polecili w moim przypadku... kolejny wałek, wałek ala świątek, a może wymiana całego silnika choć mój jest w stanie bdb prócz wałka, a może jakiś swap

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 04, 2009, 19:47:16 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Jak dla forumowicza, to powinno dać radę za jakieś 230zł z przesyłką  8)
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)