Autor Wątek: Zawodowy kierowca...  (Przeczytany 9891 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Zawodowy kierowca...
« dnia: Listopad 05, 2009, 18:40:26 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Witam,

Postanowiłem zalozyc taki temat, moze ktos sie wybiera na kierowce "TIRÓW"? Ja planuje podjac taka prace jak skoncze szkole. Wiem ze sa wady i zalety tego zawodu, ale chce aby praca dawała satysfakcje i zadowolenie (chociaz przez kilka pierwszych lat...). Wiadomo, ze wszystko sie z czasem nudzi. Ale do rzeczy.

Dzisiaj wykryto u mnie astygmatyzm (taki leciutki). I pytanie, to nie przeszkodzi w marzeniach? ... :(

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2009, 19:43:29 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "FaZi_Fr"
Ja planuje podjac taka prace jak skoncze szkole

:shock: FaZi_Fr,  więcej ambicji

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2009, 19:56:21 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Nie nie nie... to moja sprawa jaka prace chce podjac. To mnie kreci. Lubie spedzac czas za kolkiem. Po prostu.

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2009, 20:02:34 pm »

Offline Marcin.

• Sympatyk
  • Peloponez
    • Fso Polonez Caro 1,6GLI L98
Cytat: "Pio555"
:shock: FaZi_Fr, więcej ambicji

Co chcesz przez to powiedzieć ?  Że bycie Kierowcą to jest wstyd?? ja sam jestem zawodowym kierowcą i się wcale tego nie wstydzę. A tak po drugie że być  Zawodowym To  trzeba mieć do tego Zamiłowanie i  charakter.....  :)
Renault Safrane 3,0 V6 Baccara Automat
Renault Megane 2,0 RTE Automat
Ford Transit 2,0 TDDI 
Daewoo Leganza CDX 2,0

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2009, 20:04:30 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
Cytat: "Marcin."
A tak po drugie że być Zawodowym To trzeba mieć do tego Zamiłowanie i charakter..... :)

8)  8)

Marcin., przyblizysz swoja prace? ;) masz 20 lat i jezdzisz zawodowo na C+E? Przeciez od 21 mozna :D

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2009, 20:10:23 pm »

Offline brudny#1924

• Klubowicz
  • Grzegorz
    • Fiat 125p 1.5c 1987 Volvo V70 2.4T 2001
Cytat: "FaZi_Fr"
Przeciez od 21 mozna :D
chyba autobusem
"wtedy stworzył Bóg FSO i zobaczył,że jest dobre":D
Cytat: Zoltan#1930
O!jest Ten Co Śpi Na Stojąco :)
Fiat 125p 1.5c 1987
Volvo V70 2.4T 2001
Peugeot 508 2.0 2013
Peugeot 308 2.0 2015

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2009, 20:14:38 pm »

Gacek

• Gość
Zawodowe prawo jazdy można robić od 18 roku życia. Jak wiadomo by móc jeździć zarobkowo trzeba było ukończyć kurs na przewóz rzeczy, który kosztował około 700 zł. Teraz w życie wszedł nowy przepis tzw. Kwalifikacja wstępna, która kosztuje bagatela ~ 6000zł. Wracając do tego kursu na przewóz rzeczy, który mogły zrobić osoby posiadający prawo jazdy wydane do 10 czerwca 2009 roku. Kurs ten umożliwiał osobom poniżej 21 roku życia kierowanie pojazdami ciężarowymi o dopuszczalnej masie całkowitej 7.5t. Dopiero po ukończeniu 21 lat taki kandydat mógł prowadzić pojazdy bez ograniczeń tonażowych.

Też chcę zostać kierowcą, ale zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak na razie UE sprawia, że powoli odechciewa mi się tego babrania z badaniami, srani*mi z tym wszystkim. Chociaż serce mówi, że jednak to zawód dla mnie. Ma się to po ojcu :D

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2009, 20:30:22 pm »

Offline Brysiek#1957

• Klubowicz
  • Zostań ninja
    • Borek 87' X20SED, Atu+00'GSI, S210 e430 4Matic
Po pierwsze odkładaj pieniążki bo teraz prawko a raczej kwalifikacja wstępna kosztuje sporo. Na chwile obecną zrobić C+E i KW to jakieś 8-10tyś
Po drugie jeżeli nie masz dziewczyny to jej narazie nie szukaj a jak masz to przyzwyczajaj ją że cię nie będzie
Astygmatyzm nie powinien być przeszkodą narazie się nie przyznawaj. Mój kolega z pracy miał i jeździł
Jak będziesz wybierał kraj lub zagranice wybierz zagranice Na takich trasach pracodawca nie zmusza cię do łamania przepisów lub nie w tak dużym stopniu jak na kraju,
samochody są świerze ale trasy często trwają 3,4 a nawet 6 tygodni a odpoczynku w domu nieraz 1 dzień

Pio555 nie obrażaj ludzi dzięki którym masz co jeść i co na siebie włożyć, którzy pracują naprawdę w trudnych warunkach żeby inni mieli lżej!

[ Dodano: 05-11-09, 20:33 ]
Żeby jeździć zawodowo poj powyżej dmc 7,5t trzeba mieć 21 lat
Pozdrawiam Dominik
www.youtube.com/user/brysiekFSO
Cytat: dr. Grejfrut
.... jedynie słuszne dogmatyczne gadki zachowaj na czas zatwardzenia...

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2009, 20:47:39 pm »

Offline Brysiek#1957

• Klubowicz
  • Zostań ninja
    • Borek 87' X20SED, Atu+00'GSI, S210 e430 4Matic
tym razem to nie wymysł naszego rządu tylko UE te przepisy były szykowane od dobrych kilku lat
Pozdrawiam Dominik
www.youtube.com/user/brysiekFSO
Cytat: dr. Grejfrut
.... jedynie słuszne dogmatyczne gadki zachowaj na czas zatwardzenia...

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 05, 2009, 20:52:27 pm »

zyzeq

• Gość
a ja tam sobie zrobiłem kursik na przewóz rzeczy jak miałem kat C;p i teraz mam wyjebane dorobiłem E i czekam na koniec zjebanej szkoły i w drogę:D

a co do tego twojego problemu to raczej będziesz mógł jeździć :]

okulista się przyda chyba ;p

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 05, 2009, 20:54:31 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
No to jest takie cos, ze lekkie, po prostu na pewnej odleglosci nie łapie ostrosci. Tyle.

Dzieki za info!

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 05, 2009, 20:59:08 pm »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
FaZi_Fr, witam w klubie, ja też mam astygmatyzm i choć nie jestem kierowcą zawodowym, to w codziennej jeździe mi to nie wadzi :)

[ Dodano: 2009-11-05, 20:59 ]
Trzymam kciuki za realizację Twoich marzeń, też chciałbym wykonywać zawód, który dawałby mi dużo frajdy, ale niestety tak nie jest :(
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2009, 21:06:10 pm »

ERWIN

• Gość
Witam
Jeżdziłem zawodowo na trasach między narodowych. Jeśli masz w sobie dużo samo zaparcia będzie jeździł i nie narzekał. Jeśli nie to odpuśc sobie na starcie. To nie jest lekka praca a do tego ciągle w trasie. Tak kolega napisał jeśli masz dziewczyne to sie przygoytuj na trudne okresy w swoim życiu albo na rozstanie. sorry że tocze taki ciemny scenariusz ale tak jest. Jeździłem dwa lata jakoś udało nam wytrwac razem ale było strasznie ciężko. I podkreślam to nie jest lekka robota a na początku i tak kokosów nie będziesz zarabiał. Jeździłem 1.5 roku Manem do Włoch. To co sie spotyka nieraz na drogach jest poprostu szok. Potem przesiadłem sie na Magnum i woziłem piach odeszłem po wypadku. A po takim Wypadku ciężko się pozbierac. Teraz jeżdze w pogotowiu. Też nie jest lekko ale przynajmniej robota na miejscu i całkiem niezłe pieniądze choc trzeba psychike przygotowac. W każdej chwili na dyżurze można wyjechac niby wydawałoby sie do drobnego wypadku a na miejscu okazuje sie że nie już bardzo komu pomóc.

Przemyśl swą decyzje dokładnie.

Pozdrawiam

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 05, 2009, 21:06:26 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
BARTEK#1925, wlasnie nie wiem czy to jest tym spowodowane, ale na trasie (predkosci powyzej 90) utrzymywane przez dluzszy okres czasu powoduja to, ze bola mnie oczy (tam z tyłu gałek ocznych... ). O dziwo, w miescie, gdzie trzeba skupic wzrok wszedzie moge jezdzic caly dzien i w ogole mnie nie boli. Czasem mnie boli czasem nie, nie wiem... bylem u okulistki, powiedziala ze jest to spowodowane zmiana cisnienia w galce ocznej podczas szybkiej jazdy. Ciul, zebym badania przeszedł, pozniej to sobie jakies okularki odpowiednie, takie do jazdy zeby nie bolało ;)

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 05, 2009, 21:17:44 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
dupa tam anie zmiana cisnienia.
Przy prędkości 110km/h lub wyższej CZŁOWIEK PRZESTAJE MRUGAĆ OCZAMI !
Dlatego po dłuższej jeździe z wyższą prędkością człowieka pieką oczy. To adrenalina powoduje że nie mrugamy.
Ból jako taki oczu.. można bardzo prosto wyeliminować. Kupujac i stosując okulary do jazdy dziennej i nocnej. Ale nie tandety z bazaru za 10zł, tylko Conajmniej takie
Na prawdę dają radę, kupiłem ojcu takie w prezencie (taksiarz) i raz się tylko z nimi przejechałem nocą do warszawy.. musze sam sobie takie sprawić. I nauczyć się odpoczywać wzrokiem, nie skupiać się w jednym miejscu, nie patrzeć w reflektory itd itd...

Poza tym każdy odradza i każdy poleca...
Jak chcecie wytłumaczyć komuś kto od urodzenia jest niewidomy czym się różni kolor czerwony od zielonego ?
Jak palca w ogień nie zapcha i się nie poparzy to nikt mu do głowy nie wbije że jest dobrze ci źle.
Moja rada: Jak masz jaja, dużo kasy i chęci to bierz się za to, prawko zawsze sie przyda, jak nie w miedzynarodowce zestawami, to na lokalnych budowach bedzie kamazem piasek woził za 2500zł netto przez 8 godzin, z czego 5 bedziesz siedział w aucie i czekał aż cię załadują. Robota czysta, lekka i przyjemna.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2009, 21:17:55 pm »

Offline Sterciu

• Sympatyk
Od 21 roku zycia mozna prowadzić pojazdy powyzej 3,5T bez ograniczeń tonarzowych. Do 21 roku zycia pomimo posiadania prawa jazdy kategori C , E/C (które de facto mozna zrobioć juz w wieku 18 lat)  można prowadziś pojazd  , lub zespól pojazdów o DMC nie wiekszej jak 7,5T.

Aby teraz zostac zawodowym kierowcą trzeba iśc na kurs kat C który kosztuje w Wrocławiu od 2300-2800zł. Kurs kat E/C natomiast od 1900-2300zł. Wiec juz mamy 4200-5100zł. Kwalifikacja Wstepna to od 6000zł do 8000zł (kiedys kurs na przewóz rzeczy kosztowal 800zł). Więc po podliczeniu wychodzi dosc ladna sumka. Jedynie trzeba poczekać poniewaz przebąkuja coś o zmienijszeniu ilości godzin na kursie KW z 280 godzin na 90 lub 140 godzin więc wtedy kurs napewno stanieje o połowe a to juz duzo. Bo mieć w kieszeni 3000-4000zł a nie miec to jest róznica.

Ja moze nie jezdze zawodowo na kat E/C pomimo ze te kategorie posiadam , tylko jezdze na między narodowce bardziej podczepiając sie pod E/B poniewaz na autach dostawczych ponizej 3,5T zreguly z przyczepami. Powiem szczerze ze juz mnie to znudzilo , napewno nie chciał bym jezdzić na międzynarodowce czy tez po kraju na aucie powyzej 3,5T poniewaz te czasy pracy , ITD , itp mnie przerazają. Teraz juz zluzowalem troche więc wiecej w biurze spędzam czasu niz za kierowcicą aby sie odhamić ;). Powiem z mojego terazniejszego punktu widzenia , juz mnie to nie bawi , dobre to bylo jak bylem troche młodszy , teraz jazda autem mnie męczy wiec pewnie bym odradzał. Ale jeszcze pare lat temu powiedziałbym ze jest to super robota , praktycznie cały czas za domem , nikt mi tylka nie truje (tak jak to robią szefowie zwykle pracownikom biurowym ;) ) , ogólnie fajna przygoda , spanie w samochodzie , zwiedzanie kupe krajow (mialem okazje być w Moskiwie , na Bialorusi , Turcji ,Estoni, ,Portugali , Stale moje trasy to Norwegia , Grecja , Hiszpania , Francja , i czasami Anglia. A jeszcze inne pojedyńcze wyjazdy sie trafiały do innych państw. Podsumowujac praktycznie cala europa. Ogolnie zwiedzić mozna , jak juz koledzy wspomnieli gorzej z rodziną ;) , jak sie ma zone , narzeczoną , dziewczyne to czasem moga nie wytrzymac tej rozłoki dluzszej. Ja mam ten plus ze ja wyjazdy mam tygodniowe , mam kurs , jade po towar i wracam z nim do PL. Więc praktycznie co tydzień w domu jestem więc to duza zaleta w porownaniu z kierowcami co po 3 tygodnie spędzają w kabinie non stop.

[ Dodano: 2009-11-05, 21:22 ]
Cytat: "Stingerek"
nie patrzeć w reflektory itd itd...

o.... własnie to jest jeden z najgorszych powiodow od czego bolą oczy , od patrzenia w reflektory , i to tez niszczy wzrok niestety. Ja sie nauczyłem zawsze przy mijajacym mnie aucie patrzec na linie przy poboczu , chyba ze jej nie ma to staram sie obserwowac pobocze w trakcie mijania czy nie przetrące zaraz czegoś idacego tam.

[ Dodano: 2009-11-05, 21:33 ]
Aha...  dodam bo zapomnialem....  jest projeky w sprawie  KW , otóz w pelnej ilości godzin czyli 280 to można byłoby pracować juz w zawodzie kierowcy na E/C od 18 roku zycia bez ograniczeń tonarzowych , , po przebyciu tylko 140 godzin z ograniczeniami tonarzowymi. Ale narazie to tylko projekt.
Pozdrowionka ;)
Kiedyś był 125p oraz dwa Plusy - rover i ohv.

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2009, 21:47:05 pm »

Offline Pio555

• Sympatyk
  • RENAULT SCENIC 1,6 dci
Cytat: "Brysiek"
Pio555 nie obrażaj ludzi dzięki którym masz co jeść i co na siebie włożyć, którzy pracują naprawdę w trudnych warunkach żeby inni mieli lżej!

ja tu raczej nikogo nie obrażam

Cytat: "Marcin."
Co chcesz przez to powiedzieć ? Że bycie Kierowcą to jest wstyd?? ja sam jestem zawodowym kierowcą i się wcale tego nie wstydzę.

nie jest wstyd-praca jak praca
tylko WY młodzi jesteście i o życiu gó........o wiecie
popracujcie po kilka lat (jako kierowca nie życzę nikomu) to zmienicie poglądy.

Ja jak miałem 18-20 lat to też chciałem jeździć jako kierowca no i zacząłem .
Po 3 latach miałem już serdecznie dość-zero życia prywatnego,zero przyjemności,studia rozpoczęte a tu szef goni w drogę,flaszki nie ma jak wypić do na drugi dzień jazda-jednym słowem przej......e

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2009, 21:50:23 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

Po 3 latach miałem już serdecznie dość-zero życia prywatnego,zero przyjemności,studia rozpoczęte a tu szef goni w drogę,flaszki nie ma jak wypić do na drugi dzień jazda-jednym słowem przej......e

Miekki jesteś.. mam kumpla który gania w te i nazat po 5-6 tygodni, zjeżdża na tydzien dwa i abarotnaya.
piec minut nie moze w domu usiedzieć a pare ladnych lat już śmiga.  I jeszcze mu sie nie znudziło.. znam świrów co do lasu jeżdża stopem na drugi koniec polski żeby sobie w szałasie pomieszakac przez miesiac... rózne sa checi i zwyczaje , dla kazdego coś miłego.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 05, 2009, 21:57:18 pm »

Offline OZi1845

• MG
  • Sympatyk
    • Volvo S80 2.4 20V :P
pieskie zycie, spisz w budzie i lejesz na kolo :mrgreen:
fajna sprawa ale to trzeba kochac, sa tacy dla ktorych jazda zawodowa to caly swiat i szanuje tych ludzi i podziwiam

[ Dodano: 2009-11-05, 21:58 ]
Cytuj (zaznaczone)
Stingerek, a Ty chciałbyś być zawodowym kierowcą i całe dnie spędzać poza domem??
to ze Tobie sie to nie podoba i kilku innym to nie znaczy ze nie ma takich osob, dla nich nie licza sie takie kryteria jak nie ma kiedy wypic, nie mam czasu dla rodziny etc

[ Dodano: 2009-11-05, 21:59 ]
a pozatym kolega moze pojezdzic na poczatku na malych 3,5t a z czasem zobaczy czy branza nadal mu odpowiada
Był: Polonez Caro Plus 1.4GTi [109KM]
Było: BMW 318TDS Touring
Jest: Volvo i DL650

Zawodowy kierowca...
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 05, 2009, 22:05:30 pm »

Offline Marcin.

• Sympatyk
  • Peloponez
    • Fso Polonez Caro 1,6GLI L98
Cytuj (zaznaczone)
tylko WY młodzi jesteście i o życiu gó........o wiecie
popracujcie po kilka lat (jako kierowca nie życzę nikomu) to zmienicie poglądy.

Widocznie nie byłes do tego stworzony mój dziadek za kierownica zawodowo spędził ponad 40 lat i mówi że nie że nie żałuje tego ani przez chwile ja mam to widocznie po nim  i wiem co che robić przez dalsze życie jak to sie mówi trzeba mieć POWOŁANIE   :)
Renault Safrane 3,0 V6 Baccara Automat
Renault Megane 2,0 RTE Automat
Ford Transit 2,0 TDDI 
Daewoo Leganza CDX 2,0