Autor Wątek: Rzępolenie kontrolera świateł stopu?  (Przeczytany 1433 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Rzępolenie kontrolera świateł stopu?
« dnia: Grudzień 04, 2009, 21:34:13 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Witam, taki dziwny problem mam od wczoraj, że dochodzi mnie czasami jakieś rzępolenie z okolic zegarów lub za zegarami. Pohałasuje przez kilka - kilkanaście sekund i przestaje. Dźwięk przypomina trochę skaczącą wskazówkę prędkościomierza,tyle że jest głośniejszy.

Zdarza się to zarówno w czasie jazdy, jak i na postoju (odpada problem z linką prędkościomierza).
Raz na jakiś czas, jak sobie porzępoli i przestanie, zaczyna mrugać pomarańczowa kontrolka w kształcie pedału. Wciśnięcie hamulca powoduje że gaśnie. Czasem podczas jazdy ta kontrolka sie delikatnie żarzy.
W trakcie tego rzępolenia przyciśnięcie hamulca powoduje ze hałas ustaje, puszczenie pedału - znowu hałasuje póki samo nie przejdzie.
Żarówki z tyłu najzwyklejsze w świecie, obie świecą, nic nie cudowane z ledami, trzecim stopem itp.
Widział ktoś z Was coś takiego, potraficie cos poradzić?

Jakiś miesiąc temu zmieniłem alternator na plusowski, i od tego czasu zdarza się że żarówki lekko pulsują - wszystkie zewnętrzne, podsufitka, zegary, podswietlenie radia, itp. Możliwe żeby jakieś wahanie napięcia w instalacji doprowadziło do uszkodzenia mikroprocesora?

Jakby jednocześnie z tym, bo też od wczoraj, nie mogę odpalić auta na benzynie. Po przekręceniu kluczyka na zapłon nie słychać ani pompy, ani przekaźników za schowkiem, niestety nie miałem jeszcze czasu sprawdzić bezpieczników. Kontrolka ciśnienia oleju zapala się na zapłonie i gaśnie po rozruchu jak powinna.

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 16, 2010, 12:51:21 pm »

Offline MichalFSO

• Sympatyk
    • PN Caro + 1.6GLI
tez cos rzępoliło mi za zegarami ale nie zapalała mi sie kontrolka pedału do dzis nie wiem co to bylo
Polonez lepszy niż myślisz!!!

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 16, 2010, 13:31:22 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Pulsowanie świateł i wszystkiego na ogół spowodowane jest zużyciem szczotek alternatora - warto je zmienić na nowe. A rzępolić może i owszem urządzenie mikroprocesorowe. Mogło się akurat teraz zepsuć dla lepszego efektu... A co do zapalania to stawiam na centralkę.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 16, 2010, 13:34:53 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Sprawa wyjasnila sie, przyczyna prozaiczna - obluzowanie kostki stacyjki na tych dwóch małych śrubkach, być może w połączeniu też z kiepskim połączeniem na którymś z dwóch styków zapłonu. Oba kable polutowane, kostka stacyjki dokręcona, od tego czasu zero problemów.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 16, 2010, 17:11:14 pm »

Offline MichalFSO

• Sympatyk
    • PN Caro + 1.6GLI
ok to spoko:)
Polonez lepszy niż myślisz!!!