Autor Wątek: Polonez nie pracuje na jednym cylindrze.  (Przeczytany 7439 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Polonez nie pracuje na jednym cylindrze.
« dnia: Styczeń 19, 2010, 22:12:30 pm »

mafiu1991

• Gość
Witam posiadam poloneza Caro z 97 roku wtrysk i nie pracuje mi na jednym cylindrze nr.3 siwece zmieniałem kable tez nic to nie daje w ogóle cewka nie daje prądu proszę o pomoc

« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:13:49 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
a cewke podmieniales ?
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 19, 2010, 22:28:09 pm »

mafiu1991

• Gość
nie bo nie mam na wymiane

« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 20, 2010, 11:51:00 am »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
jesli padła cewka, to nie powinien palic na 2 cylindry anie tylko na jeden, bo cewka jest wspólna na 2 cylindry...
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 20, 2010, 12:45:32 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Znajdź sobie jakąś luźną świecę, zdejmij przewód zapłonowy z świecy tego cylindra, który nie pracuje, natknij go na tą luźną świecę i i połóż ją gwintem na masie silnika. Musi na niej wtedy strzelać iskra. Jeśli nie będzie iskry - patrz przewód WN, może ma przerwę, może cewka (ale pracują one parami w tym silniku) ma przerwę, nie dochodzi do niej zasilanie, może przebicia już międzyzwojowe ma, itd..
Jeśli będzie iskra na świecy, a cylinder nie będzie pracował (sprawdza się to ściągając po jednym przewodzie zapłonowym ze świec na pracującym silniku i oceniając wizualnie-słuchowo jego zachowanie po zdjęciu przewodu) - to wtedy patrz na zawory, pierścienie na tym cylindrze, tudzież na przedmuchy, itd..
Sprawdź ciśnienie sprężania na garach (na ciepłym silniku, po wykręceniu wszystkich świec, akumulator naładowany, przepustnica powietrza całkowicie otwarta) - to może wiele powiedzieć.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 20, 2010, 19:39:19 pm »

Buszek

• Gość
Jak 97 rok to pewnie bosch , a jak bosch to nie ma wspólnych 2 cylindrów . Mi też padła w tamtym roku cewka , i też na jednym wyjściu nie było WN . Ja podjechałem na szrot i za 10 zł facet dał mi na podmiankę kilka do sprawdzenia - Tobie też polecam , i lepiej kupić nową oryginała , używana nie wiadomo ile pochodzi ...  :(

Ps u mnie też na 3 cylindrze  :twisted:

« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 20, 2010, 19:57:40 pm »

Offline radosław91

• Sympatyk
  • Aktualnie posiadany: PN caro+ '99 1.6 GLi
Buszek, mozliwe, ale kolega napisał caro 97r wiec to powinien byc abimex, no chyba, ze zapomnial napisac, ze to plus jest
Powered by Lpg.

« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 20, 2010, 21:18:38 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
wszystkie polonezy ohv na wtryku maja podwojna cewke i pad cewki oznacza prace na 2 cyl ,
ale moze tez uszkodzic sie polaczenie wewnatrz cewki (choc to nie powino sie zdarzyc) ,albo poprostu styk z przewodem WN mogl skorodowac
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 20, 2010, 22:21:58 pm »

mafiu1991

• Gość
http://www.allegro.pl/item880562244_polonez_1_6gli_cewki_zaplonowe.html
tak wyglada moja cewka jest to Caro z 97 roku z GLI nadal nie chodzi na 3 cylindrze wiec stoi w garazu jutro mam zamiar to robić więc jak uda mi się naprawić to napiszę co było przyczyną awarii

« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 20, 2010, 23:28:05 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
masz abimexa ,
mozesz zamienic cewki miejscami i sprawdzic ,czy na tym samym wyjsciu dalej nie bedzie iskry
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 26, 2010, 13:37:30 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
zielony przewód między aparatem zapłonowym a modułem.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 26, 2010, 14:30:04 pm »

piotr3

• Gość
zapomniałem dopisać ... wymieniłem zielony przewód między aparatem zapłonowym a modułem

« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 26, 2010, 14:42:32 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
hmmm. sprawdź połączenia cewki zapłonowej, może się któryś przewód upalił, następnie cewka w aparacie zapłonowym (zmierz opór i przejście), cewka zapłonowa (to samo co w tej w aparacie) i moduł.

[ Dodano: 26 Sty 2010 14:46 ]
Morawskiego masz? tam jest instrukcja jak po kolei sprawdzać, a jak nie to na szrot i po kolei części wymieniaj, najbardziej podejrzewam tą cewkę w aparacie.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 26, 2010, 15:05:38 pm »

piotr3

• Gość
Cewki wiem jak sprawdzić - na opór, ale nie wiem jak sprawdzić moduł??? Przewody dochodzące do cewki sprawdzone i oczyszczone.

« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 30, 2010, 22:51:42 pm »

mafiu1991

• Gość
koledzy już wszystko działa poszła cewka z modułem założyłem nową i jest extra hehe teraz klakson przestał trąbić chyba się spalił a moze ma oddzielny bezpiecznik??

« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 30, 2010, 23:54:00 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
Cytat: "mafiu1991"
koledzy już wszystko działa poszła cewka z modułem założyłem nową i jest extra hehe teraz klakson przestał trąbić chyba się spalił a moze ma oddzielny bezpiecznik??

sprawdz przekaznk, moze Ci nie łączy

« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 31, 2010, 20:50:39 pm »

piotr3

• Gość
Sprawdziłem cewkę jest ok, zdjąłem kopułkę i palec wszystko oczyściłem, a i jeszcze nasmarowałem te półksiężyce w aparacie zapłonowym...a auto jak szarpało przy dodawaniu gazu tak szarpie:/ nie mam pojęcia co to może być.

« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 31, 2010, 21:03:24 pm »

dzvonec

• Gość
Jak szarpie to albo dostaje za mało paliwa albo przerwy na świecach trzeba ustawić w moim 1.5 sle ustawiłem przerwę na 1mm trochę dużo ale pomogło natomiast drugi 1.6 gle pracuje na przerwach 0.8 mm, 1 mm  było dla niego za dużo. Oba jeżdżą na gazie.

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 07, 2010, 20:15:19 pm »

piotr3

• Gość
zwiększyłem dawkę gazu...niestety nie pomogło auto nadal szarpie, wykręciłem świece i sprawdziłem przerwy  0,8mm świece mają kolor złocisto brązowy.dziś znów zrobiłem nim 200km i szlak mnie trafia jeszcze raz dokładnie się przyglądałem obrotomierzowi oto moje obserwacje: na każdym biegu do 2tyś nic nie szarpie, od 2tyś do ok 3tyś auto szarpie obrotomierz wariuje (skacze do ok 6tyś) po czy po przekroczeniu ok. tych 3tyś obrotomierz się uspokaja i zaczyna w górę wskazywać normalnie. i jeszcze jedno spostrzeżenie jadę 90km/h tylko dotykam gaz żeby utrzymać prędkość obrotomierz wskazuje ok 2,5tyś ale gdy lekko wcisnę gaz aby przyspieszyć obrotomierz skacze do 6tyś i auto zaczyna szarpać. Czyli jakby były jakieś zakłócenia elektryczne podczas obciążenia.Proszę o pomoc

[ Dodano: 08 Lut 2010 15:25 ]
już znalazłem przyczynę przerywania auta i "skakania" obrotomierza. Uszkodził się moduł, kupiłem "nowy" za piwo i wszystko działa jak się należy żadnych szarpnięć i obrotomierz chodzi płynnie.