Autor Wątek: postojówki Led  (Przeczytany 4574 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

postojówki Led
« Odpowiedź #20 dnia: Luty 17, 2010, 19:54:54 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
razem 20 żarówek
10 licznik
4 postojówki
4 oświetlenie wnętrza (konsola i regulacja świateł)
2 oświetlenie rejestracji.

20x416 to jest 8.3A... a może  być 1A...

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

postojówki Led
« Odpowiedź #21 dnia: Luty 17, 2010, 20:35:56 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
No fajnie, że można zaoszczędzić 7 A. Jaki to ma wpływ ogólny na zużycie paliwa, działanie innych urządzeń elektrycznych i obciążenie alternatora ? To są drobne... Tutaj oszczędzacie 7 A a potem zapalacie światła mijania przy pięknej 100 % widoczności. Bo jest "bezpieczniej"  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:
To ile takie wszystkie diody razem będą kosztować ? Takie lepsze co nie zepsują po tygodniu.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

postojówki Led
« Odpowiedź #22 dnia: Luty 17, 2010, 21:19:32 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Cytuj (zaznaczone)

A a potem zapalacie światła mijania przy pięknej 100 % widoczności. Bo jest "bezpieczniej"

BO jest.

Cytuj (zaznaczone)

To ile takie wszystkie diody razem będą kosztować ? Takie lepsze co nie zepsują po tygodniu.

Gdyby liczyć po 5zł sztuka to stówkę.
Nie wiem ile wydałbym na żarówki ale razem pewnie koło 30zł.... tyle że diod się nie wymienia :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

postojówki Led
« Odpowiedź #23 dnia: Luty 18, 2010, 08:16:53 am »

snikers

• Gość
Cytat: "DF"
No fajnie, że można zaoszczędzić 7 A. Jaki to ma wpływ ogólny na zużycie paliwa, działanie innych urządzeń elektrycznych i obciążenie alternatora ? To są drobne... Tutaj oszczędzacie 7 A a potem zapalacie światła mijania przy pięknej 100 % widoczności. Bo jest "bezpieczniej"  :mrgreen:  :mrgreen:  :mrgreen:

akurat tutaj mam dzienne i z nich jestem najbardziej dumny bo 100W w kieszeni zostaje

[ Dodano: 18 Lut 2010 08:19 ]
wiem, ze temat jest o postojach dlatego o dziennych nie wspominam. ale moze warto. pomijajac fakt zuzycia pradu, dochodzi zuzycie zarowki, odblysnik tez lekko nie ma w cieply dzien (latem) tylko po to bo debil jeden z drugim nie potrafi zobaczyc w dzien auta bez swiatel... i tacy ludzie maja prawo jazdy i sie rozmnazaja. darwin sie w grobie przewraca, a z nas robia druga ameryke - kraj idiotow

postojówki Led
« Odpowiedź #24 dnia: Luty 26, 2010, 19:25:20 pm »

Padi

• Gość
No to ja wam napisze że mam ledy w pozycjach i jakoś kontrolka mi się nie pali, zapala mi się dopiero jak jedną wyjmę... co do oszczędności żadna, po prostu się nie przepalają i ładnie wygląda, a co najważniejsze niebiescy także n9ic nie mówią (warunek jest jeden muszą być białe)

postojówki Led
« Odpowiedź #25 dnia: Marzec 15, 2010, 08:46:09 am »

rufi7

• Gość
W ramach info dioda jest półprzewodnikiem i jak każdy półprzewodnik ma swoją żywotność na którą wpływa wiele czynników nie będę się rozpisywał jako elektronik wiem co pisze. Jak chcesz to wepnij równolegle te żarówki i będzie grało.

postojówki Led
« Odpowiedź #26 dnia: Marzec 15, 2010, 10:11:43 am »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
rufi7 dzięki ze podzieliłeś się z nami tą bezcenną wiedzą z zakresu elektroniki... Pomoże nam ona usprawnić i wzbogacić do tej pory posiadana wiedzę oraz unowocześnić nasze bolidy do granic możliwości  :wink:

powiedz mi jaki jest sens podłączenia diody LED  równolegle do żarówki skoro głównie chodzi a długowieczność, efekt wizualny oraz o znikomy pobór prądu?(i  mam tu na myśli oszczędności w prądzie nie związane ze zużyciem paliwa ale z pozostawieniem autka zimą na pozycyjnych na całą noc na nieoświetlonym poboczu i rano brak zmartwień  w temacie "czy odpali")
 Dołączając żarówkę do każdej diody straciłbyś te wszystkie atuty i nie było by sensu instalowania diody :)
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

postojówki Led
« Odpowiedź #27 dnia: Marzec 15, 2010, 11:18:26 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Mnie interesuje co innego. Pozycyjne z żarówką widać z odległości bodajże 400m. Jak to się ma w przypadku LED zamiast żarówki? O ile słabiej świeci?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

postojówki Led
« Odpowiedź #28 dnia: Marzec 15, 2010, 17:27:26 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Ja natomiast w prąd elektryczny nie wierzę...
Ale pewnie dioda diodzie nierówna.
Osobiście zakupiłem jakiś czas temu 6 szt . takich co miały zastępować przednie pozycyjne. Takie gotowe do samochodu... Po kilku miesiącach już żadna nie działa... No może się nie przepaliły jak żarówki ale w jakiś inny sposób się zepsuły się.
Co do jasności świecenia to w porównaniu do zwykłych żarówek świecących na żółto to diody te były ledwie białymi iskierkami...
Tak więc diody może są dobre ale pewnie trzeba samodzielnie je sobie przystosować do auta mając podstawowe pojęcie o tym i kupić odpowiednią jakościowo i mocą.
W moim przypadku te kupowane gotowe okazały się do d...
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

postojówki Led
« Odpowiedź #29 dnia: Marzec 15, 2010, 17:36:21 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Niewątpliwie LED pobiera dużo mniej prądu niż żarówka podobnej wielkości. Problem jest niestety z jasnością świecenia. O ile w przypadku kontrolek ma to drugorzędne znaczenie, to już przy normalnym oświetleniu czy to w samochodzie czy w domu sprawa ma się inaczej. Czytałem ostatnio test żarówek LED na 220V i wynikało z niego, że większość dostępnych na rynku w ogóle nie spełnia obiecywanych parametrów. Odpowiednik żarówki 25W ma pobierać 2 x mniej prądu i tyleż pobiera tyle że świeci 10 razy słabiej!
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

postojówki Led
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 15, 2010, 23:07:48 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
ja na postojówki mam inny patent.  w reflektorach po wewnętrznej stronie ( w rogu od strony "grila") jest taka płaska powierzchnia idealnie nadająca się do wiercenia. zrobiłem więc to i wpakowałem  porządna 1 watowa dioda led  dokładnie TAKĄ  
 miejsce które wybrałem na nią jest uwarunkowane tym, że chciałem uzyskać jak największą jasność a dioda ta przy pełnej mocy wymaga radiatora. W kloszu odbłyśnika nie byłoby po prostu na niego miejsca.
Oczywiście można by ją wpakować w miejsce oryginalnej żarówki ale wtedy musiałaby świecić mniej więcej na 60% swoich możliwości( to jednak i tak o niebo jaśniej niż dostępne na rynku diodowe postojówki.
 Stwierdzam że jest mocniejsza niż żarówka i naprawdę dobrze widoczna. co prawda wymaga bardziej wyrafinowanego ograniczenia napięcia ale każdy kto potrafi trzymać lutownicę da sobie radę. koszt układu zasilającego to około 3zł + 15min roboty  :wink:

PS
rozwiązanie dla nie czujących się w temacie lutowania lub też nie mających tyle wolnego czasu:
znośnie świecące pozycje
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.