Autor Wątek: Oświetlenie wnętrza borka  (Przeczytany 5631 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Oświetlenie wnętrza borka
« dnia: Marzec 03, 2010, 20:17:02 pm »

Grażyna

• Gość
Witam! razem z wymianą materiału podsufitki wpadłem na pomysł aby uporządkować  oświetlenie w moim borku bo nie chodzi w ogóle, coś tam jest nawalone jak w ruskim czołgu :|  

Pierwsze moje pytanie to jak wyjąć przednie lampki bo coś tam mi przerywa od strony kierowcy i jak trzymam włącznik to świeci jak puszcze to już nie?

Drugie pytanie to wyłączniki przy drzwiach można kupić jakieś uniwersale czy jak bo u mnie są 2 zepsute bo nie ma tych dzyndzli co się chowają ?

Trzecie pytanie to czasowy wyłącznik. Myślę kupić jakiś żeby mi to gasło po jakichś 15 sekundach. Jest sens coś takiego robić?

Najlepiej jakby ktoś zapodał jakiś schemat tych kabli jak te lampki są połączone bo u mnie to jest wszystko namieszane. I słyszałem że ktoś przerabiał te lampki na 3 regulacje jeśli dobrze pamiętam jeśli ktoś coś wie niech napisze

« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 03, 2010, 20:48:46 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Wyjmuje się je po prostu wyciągając bo są na takich blaszkach sprężynujących. Można też wypchnąć od drugiej strony. To, że nie kontaktuje to dość częsta przypadłość w owych lampkach. Z tego co pamiętam to wszystkie 4 podłączone są tak samo - mają po trzy przewody. Jeden idzie do zasilania i wszystkie są podłączone razem. Drugi przewód idzie do masy, a trzeci do wyłącznika drzwiowego, z czego nie wiem czy nie jest tak, że lewe do lewych wyłączników, a prawe do prawych. Przełącznikiem w lampce wybiera się między zaświecaniem przy otwarciu drzwi, a świeceniem cały czas. Wyłączyć nim ich zupełnie nie można. Wyłączniki drzwiowe można kupić nowe na Allegro. Wyłącznik czasowy wziąć od Caro.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 03, 2010, 20:54:26 pm »

Grażyna

• Gość
Grzech#1938 możesz dać link do tych wyłączników drzwiowych bo nie mogę znaleźć ?

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 03, 2010, 21:12:59 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
W tej chwili to widzę, że są tylko takie nieco drogie, ale one się pojawiają też i tańsze. http://moto.allegro.pl/item917553235_wlacznik_oswietlenia_wnetrza_fiat_125p_polone.html

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 03, 2010, 21:15:28 pm »

Grażyna

• Gość
o dzięki poszukam jeszcze u siebie może znajdę coś :mrgreen:

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 03, 2010, 21:30:05 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Krańcówki (włączniki do drzwi) dostaniesz w porządniejszym motoryzacyjnym, jak nie typowo polonezowskie to uniwersalne, u mnie gwint pasował, ja u siebie płaciłem po 5zł. Czasówkę najlepiej wytargaj na jakimś szrocie z Caro, nieco większy przekaźnik w skrzynce pod kierownicą, na obudowie będziesz miał opisane jak to podpiąć.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 05, 2010, 08:39:15 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Cytat: "Grażyna"
słyszałem że ktoś przerabiał te lampki na 3 regulacje
Tak ja to robiłem. W przełącznku jest kulka która ślizga się po wygjętej w łuk blaszce. moja przeróbka polegała na wywierceniu małej dziurki na szczycie tej wygiętej blaszki tak aby kulka mogła się w niej stabilnie zatrzymać. W ten sposób przełącznik ma 3 pozycje.

Cytat: "Grzech#1938"
Z tego co pamiętam to wszystkie 4 podłączone są tak samo - mają po trzy przewody. Jeden idzie do zasilania i wszystkie są podłączone razem. Drugi przewód idzie do masy, a trzeci do wyłącznika drzwiowego, z czego nie wiem czy nie jest tak, że lewe do lewych wyłączników, a prawe do prawych.
Ja mam zrobione bardoz podobnie tyle że jak wyżej trzecia pozycja pozwala wyłączyć lampkę całkowicie (aby było mozna zostawić otwarte drzwi). Dodatkowo pomiędzy każdym włącznikiem drzwiowym a lampką jest dioda. Dzięki temu po otwarciu drzwi zapala się tylko ta lampa której drzwi otwarto i ewentualnie jeśli jest włączona lampka podsufitowa (która reaguje na otwarcie każdych drzwi).

Cytat: "Grzech#1938"
Przełącznikiem w lampce wybiera się między zaświecaniem przy otwarciu drzwi, a świeceniem cały czas. Wyłączyć nim ich zupełnie nie można
A dzieki mojemu patentowi mozna :P.

Dodatkowo mam też dwie lampki w plastiku klapy tylnej i wyłącznik wkręcony w klapę tak aby opierał się o plastik tylnej półki. tyle że tam już tylko włącz/wyłącz.

Ogólnie mam w środku 6 małych lampek (4 jak w borku i dwie w klapie bagażnika) i jedną większą (w podsufitce). W mocy jak pootwieram auto to jest całkiem jasno. Kto był w czerneiwicach to mógł sobie pooglądać...
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 05, 2010, 11:16:53 am »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Pod przelotką przewodów.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 05, 2010, 12:16:53 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Wyłączniki drzwiowe jak sama nazwa wskazuje znajdują się w karoserii przy przedniej krawędzi drzwi. Natomiast opóźniacz wyłączania lampek jest w skrzynce z bezpiecznikami.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 16, 2010, 19:00:04 pm »

Grażyna

• Gość
Przerobiłem włącznik na 3 pozycje :mrgreen:  dzięki za patent  Bocian_s#313  :twisted:  jutro polecę na szrot wyciągnę czasówkę z caro jak będzie.

co myślicie o diodowych żarówkach do oświetlenia wnętrza barwy białej, będzie świeciło mocniej ?

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 16, 2010, 21:44:27 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Raczej słabiej. Rzadko który LED świeci przynajmniej tak mocno jak żarówka...

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 16, 2010, 21:49:52 pm »

Grażyna

• Gość
dziwne zawsze myślałem że żarówka led będzie świeciła lepiej od tej zwykłej

[ Dodano: 16 Mar 2010 21:52 ]
http://allegro.pl/item954083494_zarowka_diodowa_c5w_c10w_31_36_42_mm_6_led.html  np tego typu. będzie świeciła gorzej od normalniej żarówki ?

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 16, 2010, 22:03:51 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
Owszem kolor będzie lepszy, pobór prądu, szybkość uruchamiania, ale jasnośćnie koniecznie. Do oświetlenia bagażnika listwy LED 30cm po obu stronach i panuje jasność.   :mrgreen: Jeśli chodzi o lampkę wnętrza to trzeba wsadzić tam kilka krótkich listewek i powinno świecić mocniej od fabrycznej.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 16, 2010, 22:07:16 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Cytat: "Grażyna"
dziwne zawsze myślałem że żarówka led będzie świeciła lepiej od tej zwykłej

[ Dodano: 16 Mar 2010 21:52 ]
http://allegro.pl/item954083494_zarowka_diodowa_c5w_c10w_31_36_42_mm_6_led.html  np tego typu. będzie świeciła gorzej od normalniej żarówki ?

Według mnie tak, ale pobor pradu jest kilkakrotnie mniejszy, wiec jakbys uzyl ich wiecej, dorownujac poborem do zwyklych zarowek, to wtedy mysle ze swiecic beda jasniej.

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 16, 2010, 22:11:15 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
ja juz sprawdzalem takie diody jak swieca przez ten plastik (w lapmce na podsufitce). Naprawde kiepsko to wyglada, a swiatla duzo nie ma... :/

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 16, 2010, 22:11:33 pm »

Grażyna

• Gość
no w ori lampki w borku raczej nie wcisnę więcej niż jedna żarówkę więc chyba zostają zwykłe żarówki  :P

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 16, 2010, 22:15:06 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
Poszukaj zwyklych w tym rozmiarze ale 10W.

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 16, 2010, 22:19:37 pm »

Grażyna

• Gość
w takim razie poszukam takich 10W

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 16, 2010, 22:37:46 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zdumiewające jest wręcz jak diody słabo świecą. Ja do lampy stroboskopowej kupiłem (zamiast tej co była w oryginale) diodę LED o średnicy 1 cm (!). O maksymalnej najwyższej jasności. Zapłaciłem za nią chyba z 10 zł, a efekt wizualny jest taki że błyski widać tylko w półmroku... Obawiam się, że skoro dioda wielkości żarówki świeci tak cienko, to taki zestaw paru miniaturowych może robić co najwyżej za "sygnalizator działania lampki".

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 17, 2010, 10:09:39 am »

Grażyna

• Gość
Więc zostają zwykłe żarówki i jakieś 30 zł w kieszeni  :D