Autor Wątek: -= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-  (Przeczytany 664658 razy)

-= Co dzisiaj zrobiłem w/z moim autem... Część VI =-
« Odpowiedź #4180 dnia: Grudzień 09, 2010, 11:47:32 am »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
hans#1950, tak jest :) gratuluje! :)

mi sie konczy benzyna, trzeba bedzie dolac :(
tez mi gdzies ucieka plyn chlodniczy. Delikatnie, ale ubywa ze zbiorniczka. Oby byla to TYLKO nieszczelność...

« Odpowiedź #4181 dnia: Grudzień 09, 2010, 12:11:47 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Założyłem na przód tymczasowo zimówki z Trabanta tzn.145/13,fajny naciąg na feldze 5J :D,kierownica lekko się kręci a koła się wgryzają w śnieg ale samochód wygląda jak na dojazdówkach :oops: W końcu sprzęgło się rozpadło i nie dojechałem do domu auto rozkraczyło się na Dekabrystów i dopchałem pod Politechnikę :mrgreen:,trochę zesrało się nie w porę bo liczyłem na jego śmierć w marcu i że odłożę trochę kasy i zrobię swap bo wkładanie kasy w OHV to jest wkładanie kasy do śmietnika,taką postawą Poldek prosi się o złomowanie bo żeby było śmiesznie jutro czeka mnie opłacenie OC(ok.500zł za pół roku :( )więc Panowie czy warto pchać kasę w tego Poldka,blacha jest niezła ale się wkurzyłem bo tyle wydatków na jeden miesiąc,jeszcze przegląd trza zrobić i rozejrzeć się trzeba za zimówkami :cry:
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #4182 dnia: Grudzień 09, 2010, 12:53:16 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
skoro nie jest w złym stanie to sprzedaj po prostu :) i jak Ci OHV nie odpowiada to rozejrzyj sie za Poldoroverem :)

« Odpowiedź #4183 dnia: Grudzień 09, 2010, 13:23:40 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Gość mi powiedział za wymianę 150zł to chyba dobra cena? A spytam się jeszcze jest sposób wymienić to bez kanału?
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #4184 dnia: Grudzień 09, 2010, 13:33:48 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Bogdan611, posiadanie auta to ciągłe "wyrzucanie pieniędzy w śmietnik" bo i tak nigdy Ci się to nie zwróci.
A jak masz dobrą blachę w tym Poldku to trochę szkoda go złomować :?
Wg mnie to zrób co masz zrobić, a ze swapem najwyżej trochę poczekasz.

Mój dzisiaj stoi i odpoczywa  :wink:
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #4185 dnia: Grudzień 09, 2010, 13:34:45 pm »

Offline Wojt@s

• Sympatyk
Cytat: "hans#1950"
Cytat: "BARTEK#1925"
Widzę że ZAKAP powrócił do żywych :) Fajno :)
ano powrócił, z tego miejsca pragnę podziękowac wszystkim mechanikom, którzy przy tym silniku grzebali, dzieki nim starciłem kupe czasu nerwów i pieniędzy. Dopóki się człowiek sam za coś nie weźmie to to działać nie będzie.

nie skomentuję...
to nie jest ten zakap czerniewicki...
odmrażałem dziś zamek kierowcy.... zapalniczką
1.4 K16
1.6 K16
1.6 OHV
1.6 T  in progress...

« Odpowiedź #4186 dnia: Grudzień 09, 2010, 13:40:43 pm »

punisher

• Gość
Bogdan611: OHV jak widzę po cench jest najtańsze, za 500 PLN kupisz poloneza z gazem ale okazyjnie w zasadzie bez większego dokładania do drobnych remontów spokojnie z czasem. Często przed szrotami (nie przed komisami bo tam narzut marży jest 300% za taki wóz) stoją właśnie takie polonezy i można utargowąć taką cenę i jeśli jest na LPG to szybko znika, jak na PB to stoi dlugo. Caro PLUS z LPG schodzą szybko do 1000 PLN bo wiadomo: są nowsze, mają wspomaganie więc i kobiety tym już jeżdżą. Poloneza uszkodzonego cięzko Ci będzie sprzedać za sensowną kwotę, za kompletnie psi grosz tak, może warto naprawić, jeździć i zacząć odkładać kasę i powoli szukać innego?

Wytyrany OHV jaki np. ja mam wymaga stalowych nerwów - bo wszystko ciężko chodzi w stosunku do nowoczesnych aut  i spala w 3dupy paliwa, no chyba że przykręci się gaz i zmieni się technikę jazdy to OHV może wychodzić tyle co jazda np. malutkim Fiatem Uno z silnikiem 1.0 na PB.  Ja za Poldi dałem 150 PLN, włożyłem w niego do tej pory ok. 360 PLN i jeżdżę ucząc się nowych rzeczy na tym forum.

« Odpowiedź #4187 dnia: Grudzień 09, 2010, 14:44:24 pm »

Offline Speed024

• Sympatyk
    • Caro ( - ) 1995r. 2.1 TD / Honda Prelude V 2.2 VTi (4WS) 1996r.
    • Moto Porady
Zalałem 20 litrów VP power, dolałem płynu do spryskiwaczy, i dobiłem do licznika 50 km.

P.S. Przy okazji odebrałem gazetę Top Gear, i dołączyli do niej kalendarz, i w niej zawsze same super samochody, Aston, Lexus itd. a zgadnijcie jaki samochód dali na Czerwiec? :D .... tak, dali fotkę poldka i opis do tego ,,Jazda Polonezem ma granicy przyczepności daje więcej frajdy niż starty z launch control w Porsche 911 Turbo'
Zapraszam po porady!

http://www.motoporady.pl/

« Odpowiedź #4188 dnia: Grudzień 09, 2010, 14:52:41 pm »

Offline michros

• Sympatyk
pogrzebałem przy tylnej wycieraczce. w końcu chodzi ale jest jeden problem... po włączeniu spryskiwacza wycieraczka włącza się raz i potem już co kilka sekund włącza się dopóki nie wyłączę kluczyka :/ o co tu biega ? Grzech może ty wiesz ?  :mrgreen:

« Odpowiedź #4189 dnia: Grudzień 09, 2010, 14:54:23 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Zakupiłem 1.9 GLD z 1997 roku z alternatorem do wymiany. :D

Kolor - 128 wg. tabliczki pod maską. ;)

W sobotę idzie na kanał. ;)

BTW. była tu gdzieś lista/katalog/paleta barw FSO/Daewoo?

« Odpowiedź #4190 dnia: Grudzień 09, 2010, 14:56:43 pm »

Offline Bartekcom#1982

• Klubowicz
    • 2x FSO Polonez
Michros bo masz pewnie przełącznik z programatorem i jakąś tam kombinacją włączasz go przez co regularnie włącza wycieraczkę co kilka sek. Nie pamiętam niestety kombinacji włączenia ani wyłączenia tej funkcji. Najlepiej chyba wsadzić włącznik wycieraczki bez programatora :P

[ Dodano: 09 Gru 2010 14:58 ]
była temat nazywał się "jaki masz nr lakieru czy jakoś tak"
Daewoo-FSO Polonez Atu Plus 1.6GSi 2001'
FSO Polonez 1.5SLE 1989'
Opel Vectra C FL Sedan 2.2DIRECT 2005'

« Odpowiedź #4191 dnia: Grudzień 09, 2010, 15:08:59 pm »

Offline michros

• Sympatyk
Bartekcom,  a taki włącznik ma funkcje spryskiwania ?

[ Dodano: 09 Gru 2010 15:57 ]
już wszystko jasne. włączał się cykl który za pomocą szybkiego kliknięcia na spryskiwacz można było wyłączyć. dobra rada dla wszystkich : jak kupujecie coś nowego i macie do tego instrukcje to ją czytajcie  :mrgreen:

« Odpowiedź #4192 dnia: Grudzień 09, 2010, 17:13:48 pm »

Offline Dominik

• Sympatyk
    • Polonez Caro Plus 1.6 GSI
Wracając ze szkoły zaczął dziwnie się zachowywać na benzynie i zaczął tracić moc, kontrolka od rezerwy czasem mrugnęła, na LPG było ok. Niedaleko domu usłyszałem dziwny dźwięk dochodzący z tyłu auta, od razu pomyślałem o pompce więc zatrzymałem się i wyjąłem od niej przekaźnik. Wlałem 10l benzyny, włożyłem przekaźnik i wszystko działa. Przez głupi wskaźnik zarżnąłbym pompkę  :x Potem sobie przypomniałem że poprzedni właściciel mówił mi coś o tym że jak zakładał nowy zbiornik (na warsztacie) to źle włożyli czujnik paliwa.

« Odpowiedź #4193 dnia: Grudzień 09, 2010, 17:16:30 pm »

Offline Grzesiek

• elektryk wysokich napięć
  • Sympatyk
  • FSO Podlasie
    • Caro R4 Turbo EMU Black 500+
    • 12.09 Performance
Cytat: "Bogdan611"
145/13,fajny naciąg na feldze 5J

zrób zdjęcie i pokaż :mrgreen:
banned napisał: spędziłem tyle a tyle dni, budując coś co działało źle, ale za to mogłem się pochwalić na forum
>>500.6KM/562.7Nm https://youtu.be/pUEHL-NOYAI
Polonez R4T 100-200km/h w 5,5s
1/4 ET: 12.384s@195.12 km/h 13,192s @189,8km/h 13,015s @177,4km/h
Polonez? Tylko w Turbo.

« Odpowiedź #4194 dnia: Grudzień 09, 2010, 17:51:52 pm »

punisher

• Gość
Hehehe a ja zastanawiałem się do czego służy ten przełącznik (Michros) bo po użyciu go w pozycje on/off nic się nie działo, a tutaj okazuje się że to jest programator wycieraczek :)  przednich. Nigdy nie pomyslałem aby tego użyć wraz z pracujacymi wycieraczkami bo w końcu pokrętło regulatora szybkości wycieraczek mam przy prawej nodze, a poprzedni właściciel nie wiedział do czego to służy.

« Odpowiedź #4195 dnia: Grudzień 09, 2010, 18:02:42 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
(...)więc Panowie czy warto pchać kasę w tego Poldka,blacha jest niezła ale się wkurzyłem bo tyle wydatków na jeden miesiąc,jeszcze przegląd trza zrobić i rozejrzeć się trzeba za zimówkami :cry:

Jedno malutkie porównanko wydateczków. Przepustnica kompletna Polonez GSI - 70zł. To samo w VW 1000zł. :D Różnica głównie w marce, bo konstrukcja i materiał analogiczne. Kupując droższe auto zawsze będziesz wydawał więcej. Ja kupiłem GLE za ok 1000 zł, a koszt części wyniósł mnie jak dotąd prawie drugie tyle. Ale gdzie ja znajdę za 2000 zł na rynku auto, co ma tyle nowych części? :D
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #4196 dnia: Grudzień 09, 2010, 18:13:44 pm »

Offline Arti28

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro 1996r. 1.6 16V GLI
errortheory,  no no końcówka caro   1.9 pod maską no i ten kolor  Super autko  :wink:

« Odpowiedź #4197 dnia: Grudzień 09, 2010, 18:54:07 pm »

Offline DaMaGe

• Sympatyk
    • PN C+ 1.6 GLI `2000
zamoncilem te zaroweczki....roznica hmmm powiedzmy zadna;/

http://allegro.pl/zarowki-w5w-blue-vision-philips-2szt-okazja-hurt-i1307557235.html

« Odpowiedź #4198 dnia: Grudzień 09, 2010, 19:06:26 pm »

Offline Multec

• Sympatyk
    • E46 325Ci | ROVER 45 1.8 | C+ 98 | Caro 1996 1.6 16V
A czego się spodziewałeś po zwykłej żarówce (zawsze świecącej na ciepły biały, temp. barwy ok. 2000K) z niebieskim filtrem ? Wsadź porządne diody o barwie biały ciepły lekko żółty lub biały zimny jeśli chcesz bielutkie postojówki.
"JAZDA PRÓBNA" c.d nastąpi...

« Odpowiedź #4199 dnia: Grudzień 09, 2010, 19:09:18 pm »

Michau

• Gość
Założyłem na przód tymczasowo zimówki z Trabanta tzn.145/13,fajny naciąg na feldze 5J :D ,kierownica lekko się kręci a koła się wgryzają w śnieg ale samochód wygląda jak na dojazdówkach :oops: W końcu sprzęgło się rozpadło i nie dojechałem do domu auto rozkraczyło się na Dekabrystów i dopchałem pod Politechnikę :mrgreen: ,trochę zesrało się nie w porę bo liczyłem na jego śmierć w marcu i że odłożę trochę kasy i zrobię swap bo wkładanie kasy w OHV to jest wkładanie kasy do śmietnika,taką postawą Poldek prosi się o złomowanie bo żeby było śmiesznie jutro czeka mnie opłacenie OC(ok.500zł za pół roku :( )więc Panowie czy warto pchać kasę w tego Poldka,blacha jest niezła ale się wkurzyłem bo tyle wydatków na jeden miesiąc,jeszcze przegląd trza zrobić i rozejrzeć się trzeba za zimówkami :cry:

Dam Ci numer do gości którzy skupują poldki po 500zł od reki. Dołożysz z 300-400zł i kupisz eleganckiego z gazem przegladem itp ;)