Autor Wątek: Terkotanie w lewym przednim kole.  (Przeczytany 3676 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Terkotanie w lewym przednim kole.
« dnia: Czerwiec 16, 2010, 15:28:24 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Podczas jazdy gdy dodaję gazu lub skręcam w prawo, w lewym przednim kole słychać terkotanie / ocieranie. Wcześniej było to słychać tylko przy większej prędkości i mocniejszym skręceniu kołem kierownicy. Teraz terkocze podczas jazdy na wprost i wciśniętym gazie. Gdy toczę się na luzie jest lajtowo. Bujanie na boki daje niewielkie odgłosy. Ogólnie to na tym kole złapałem kapciai przejechałem na tym z 600 metrów. Ostatnio wyciągany był alternator (nie ja to robiłem) i po tym zabiegu zaczęło terkotać na prostych. Przed alternatorem ściągałem koło, ale ja tam nic niepokojącego nie widzę. Spoglądanie pod maskę też nie wiele mi dało. Jakieś pomysły?

« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 16, 2010, 16:46:49 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Pierwszy pomysł... wjedź na kanał....
Poszarp za elementy zawieszenia.

Drugi pomysł...
Podnieś auto i zdejmij koło, zobacz co się tam dzieje podczas obracania tarczą.

Moze łożysko ?

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 16, 2010, 18:05:59 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Koło dziś zdejmowałem. Kręciłem i tarczą i z założonym kołem i na skręconych kołach w obie strony i nic nie widzę. Jak trochę rozpędzę się i wcisnę sprzęgło to nic nie słychać, odpuszczenie sprzęgła i wciśnięcie gazu- dźwięk się pojawia.

Kanału brak :/

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 16, 2010, 20:14:07 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
to moze nie przy kole ?
Tylko coś przy skrzyni ?
Podnieś auto za most na podnośniku, tak żeby cały tył był w górze.
Odpal, wrzuć czwórkę i dodaj gazu tak żeby było te 60-70km/h na zegarze.
I słuchaj.
Potem wcisnij sprzęgło i słuchaj.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 17, 2010, 16:38:47 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Wlazłem pod spód i po stronie gdzie terkocze, uszkodzona jest poduszka silnika. Załączam fotkę jak to wygląda. Czy stan w jakim to teraz się znajduje może powodować takie efekty jak opisałem? Ile zawołają za wymianę jak dostarczę im taką poduszkę (ewentualnie czy wymienić od razu drugą?)?

Uploaded with ImageShack.us

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 17, 2010, 16:43:01 pm »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
takie rzeczy wymienia się samemu. odkręcasz sanki, podpierasz silnik żabą i wymieniasz poduchę.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 17, 2010, 16:51:26 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Nie musi odkręcać sanek.
To jest poduszka z roverka. Wystarczy podnieść silnik nawet za miskę przez kawałek deski i odkręcić poduszkę. 15-20 minut roboty.

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 21, 2010, 19:53:56 pm »

Offline Mariusz

• Sympatyk
    • 1.5 GLE
Po wymianie poduszki zjawisko mocno osłabło, ale wciąż daje o sobie znać.

Odp: Terkotanie w lewym przednim kole.
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 30, 2011, 20:20:54 pm »

Offline gaworek87

• Nowicjusz
Odświeżę temat gdyż od jakiegoś czasu borykam się z tym samym problemem, też w lewym kole i też tylko przy skręcie w prawo, im wyższa prędkość tym odgłos głośniejszy. Jest to dźwięk przypominający obcieranie opony o sprężynę i byłem pewny że tak właśnie jest jednak w sobotę założyłem sprężyny z tracka obcięte o dwa zwoje w przekonaniu że dźwięk zniknie(miałem je założyć dopiero po zimie) jednak nic się nie zmieniło a co najgorsze nie widać żadnych śladów obcierania czegokolwiek. Czy łożysko może wydawać takie odgłosy? Bo chyba tylko tam nie zaglądałem. maryush90 czy doszedłeś do tego co to było?

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 01, 2011, 07:45:15 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
no to jak jesteśmy przy temacie poduszek to obejrzyj jeszcze ta pod skrzynią. tzw księżyc na łapach
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #10 dnia: Luty 01, 2011, 10:32:58 am »

Offline Pastor

• Nowicjusz
    • Polonez Caro 1.4 GLi
gaworek87 - sprawdź czy czasem osłona tarczy hamulcowej nie ociera o felgę, ja tak miałem z tyłu, tez kilka razy ściągałem koło i wszystko wydawało się ok, a na feldze po wewnętrznej stronie robiła się rysa.

« Odpowiedź #11 dnia: Luty 01, 2011, 14:23:15 pm »

Offline gaworek87

• Nowicjusz
Mam Lucasa więc nie mam osłony tarczy hamulcowej. Ja skłaniałbym się bardziej do łożyska. W weekend jak wrócę do domu to sprawdzę łożysko, może coś zauważę  i napisze co i jak.