Autor Wątek: Proste zabezpieczenie auta przed kradzieżą  (Przeczytany 7304 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Proste zabezpieczenie auta przed kradzieżą
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 12, 2010, 07:55:10 am »

punisher

• Gość
Zauważyłem, że wystarczy wyciągnąć mostkowy/podkowiasty bezpiecznik od instalacji LPG w komorze silnika aby kontrolka PB/LPG padła i auto jak ruszy to zgaśnie po chwili jazdy.

« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 12, 2010, 17:57:02 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Cytat: "Maxiu#1935"
Jak nie chcesz dawać jakichś dodatkowy przełączników/pstryczków to można zrobić takie coś, że np. po włączeniu zapłonu włączasz na chwile ogrzewanie szyby, albo mrugasz światłami i w ten sposób włączasz zasilanie dla modułu. Zabezpieczałem tak merce sąsiada :mrgreen:

To się sprawdza tylko jeżeli nie umiesz prowadzić. Mój kolega prawie zginął przez taki patent, potrzebował dodać gazu żeby wyprowadzić auto ale mu wcześniej silnik zgasł i musiał machać przełącznikami żeby go odpalić zanim mógł coś zrobić z torem jazdy.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 12, 2010, 18:56:23 pm »

Offline wawrzyniec

• Sympatyk
    • PN C+ 2.0 DOHC 1998
Cytat: "punisher"
Zauważyłem, że wystarczy wyciągnąć mostkowy/podkowiasty bezpiecznik od instalacji LPG w komorze silnika aby kontrolka PB/LPG padła i auto jak ruszy to zgaśnie po chwili jazdy.

by mnie rzucało się w oczy można go zamienić na przepalony :)
- To jesteś fanem polsko - włosko - koreańskiej motoryzacji

« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 12, 2010, 23:22:56 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
BXMaster, w stary Caro jak ci silnik zgaśnie to go odpalasz bez cofania kluczyka wiec zapłonu nie wyłączasz.... tym samym "blokada" jest cały czas nieaktywna.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 13, 2010, 01:11:07 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Maxiu, róznie z tym bywa, u mnie tak sie da jak piszesz, ale mam też w czesciach taka stacyjke w ktorej nie uruchomisz rozrusznika bez cofniecia kluczyka z zapłonu. Inna sprawa odpalenie na pych:)

« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 13, 2010, 09:37:48 am »

punisher

• Gość
Wawrzyniec: hihihi bardzo dobry pomysł z tym przepalonym bezpiecznikiem podkowiastym :)

« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 13, 2010, 21:09:17 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "Maxiu#1935"
BXMaster, w stary Caro jak ci silnik zgaśnie to go odpalasz bez cofania kluczyka wiec zapłonu nie wyłączasz.... tym samym "blokada" jest cały czas nieaktywna.

W moim "nowym" Caro też tak jest od kiedy mi się owa blokada zepsuła na parkingu pod sklepem ileś tam lat temu... ;) Ja w każdym aucie mam fikuśny immobilizer poza tym alarm blokuje zapłon.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 13, 2010, 21:23:17 pm »

Offline matucha

• Sympatyk
    • Caro '96
    • http://www.osp.piaski-wlkp.pl
Mój kumpel ma ciekawie w Polo zrobione. Przy tabicerkce z lewej strony wystaje śrubka. Ślini palce - jednym do śrubki, drugim do stacyjki i dopiero odpala  :mrgreen:
Ktoś, kto zaprojektował Poloneza, wiedział, że się kiedyś urodzimy...

Polonez Caro 1,6 GLI LPG, Polonez KOMBI 1,6 MPI LPG & Dacia Sandero Stepway 1,6MPI LPG
Lublin 3 KOMBI 2,4TD & Renault KANGOO Fairway 1,5 DCI Privilege ;)

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 14, 2010, 00:54:29 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Mój kolega miał zwyczajny przełącznik od lampki odcinający zasilanie pompy paliwa w Uno. To zdawałoby się prymitywne zabezpieczenie skutecznie uchroniło auto przed kradzieżą mimo, że złodzieje całkiem zręcznie włamali się do środka i sforsowali stacyjkę. (Alarmu nie miał).
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 14, 2010, 11:59:36 am »

Offline Ukash

• Sympatyk
Cytat: "matucha#1931"
Mój kumpel ma ciekawie w Polo zrobione. Przy tabicerkce z lewej strony wystaje śrubka. Ślini palce - jednym do śrubki, drugim do stacyjki i dopiero odpala  :mrgreen:

Mój kolega ma to samo w niedawno kupionym Lanosie. Tylko on ma tę "śrubkę" pod kolumną kierownicy  :wink:
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #30 dnia: Sierpień 19, 2010, 23:47:38 pm »

pjak

• Gość
Cytat: "Grzech#1938"
Mój kolega miał zwyczajny przełącznik od lampki odcinający zasilanie pompy paliwa w Uno. To zdawałoby się prymitywne zabezpieczenie skutecznie uchroniło auto przed kradzieżą mimo, że złodzieje całkiem zręcznie włamali się do środka i sforsowali stacyjkę. (Alarmu nie miał).

U mnie jak pękł przewód paliwa w C+ przy zbiorniku to wyciągnąłem bezpiecznik, żeby całego paliwa nie zgubić. Wkładałem bezpiecznik tylko na rozruch, żeby odpalił na benie (podać jakieś ciśnienie na listwę wtryskową). Potem przerzutka na LPG.
Teraz po wymianie przewodu nadal bezpiecznik wkładam tylko na chwilę. Myślę o przeróbce coby założyć przycisk typu: "set" na obwód pompy paliwa, żeby chodził na benie tylko jak bedę trzymał przycisk.

« Odpowiedź #31 dnia: Sierpień 20, 2010, 10:37:01 am »

Offline xprot

• Sympatyk
    • borocaro+ gsi
http://www.fsoptk.pl/forum2/viewtopic.php?t=18881

a do tego ukrywasz gdzies wylacznik ktory idzie na kablu stacyjka- cewka przekaznika.

wylaczasz i auto nie zakreci rozrusznikiem chocbys sie zesral.