Autor Wątek: Przepisy w Polsce  (Przeczytany 9785 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Przepisy w Polsce
« dnia: Sierpień 28, 2010, 20:41:00 pm »

Offline Szakal#

• Sympatyk
    • Audi A6 4.2 V8 40V
No montaż używanych instalacji gazowych jest zabroniony przez prawo ... i trzeba przebijać dokumenty :(

/temat wydzielony z Giełdy, #1921/
Był: Polonez Caro 1.4/1.6 GLI 16V 95' L-139
Był: Polonez Atu+ 1.6 GSI 01` 42U
Był: Polonez Caro 1.4/1.8 VVC GTI 16V 97`
Był: Polonez Caro 1.4 GLI 16V 96`

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 28, 2010, 21:15:03 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Cytat: "szakal_wawa"
No montaż używanych instalacji gazowych jest zabroniony przez prawo ... i trzeba przebijać dokumenty :(

Nic nie trzeba przebijać. Jedzie się do gazownika i wyjeżdża z informacją że właśnie oto została nam zamontowana instalacja. Wszyscy są zadowoleni. Gazownik bo zarobił za wypełnienie paru papierów i my bo mamy "fachowo zamontowaną instalację w zakładzie". Ja oczywiście tego nie polecam, bo to niezgodne z przepisami i podaję tylko jako ciekawostkę.  :mrgreen:

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 29, 2010, 20:06:52 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Najprościej mieć gaz w dowodzie nadwozia niestety. A montaż używek zakazany to tego nie wiedziałem, bez sensu jeżeli homologacja jest aktualna.

[ Dodano: 2010-08-29, 20:11 ]
Cytat: "Grzech#1938"
Cytat: "szakal_wawa"

Nic nie trzeba przebijać. Jedzie się do gazownika i wyjeżdża z informacją że właśnie oto została nam zamontowana instalacja. Wszyscy są zadowoleni. Gazownik bo zarobił za wypełnienie paru papierów i my bo mamy "fachowo zamontowaną instalację w zakładzie". Ja oczywiście tego nie polecam, bo to niezgodne z przepisami i podaję tylko jako ciekawostkę.  :mrgreen:

Ja będę miał nielegalny przegląd z tego względu że nie montuję tylnej kanapy ani tylnych pasów- dla mnie to tylko zbędny balast...
"Dać Januszowi Rovera, to jak dać małpie zegarek."
- David Lloyd George

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 29, 2010, 20:17:12 pm »

Offline Szakal#

• Sympatyk
    • Audi A6 4.2 V8 40V
No ja się dowiedziałem jak szukałem gazownika ... No z mojego punktu widzenia to chore ... bo i tak wrzucasz nowe przewody i nowe filtry ... masz ważną homologację i montuje Ci to gazownik ten sam co nową instalację, wszystko sprawdza ... więc to jest kolejny przykład chorego państwa ...

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 06, 2010, 13:09:56 pm »

Offline banned

• Sympatyk
A propo debilnych przepisów o których tu rozmawialiśmy... Właśnie w urzędzie się dowiedziałem że muszę mieć zaświadczenie na demontaż instalacji od osoby uprawnionej :lol: żeby mi skreślili LPG z dowodu. W przeciwnym razie prawdopodobnie będę musiał zapłacić za przegląd instalacji której nie ma :lol:
- David Lloyd George

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 06, 2010, 14:33:14 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Tak samo jest przecież z przerejestrowywaniem samochodu dostawczego na osobowy. Trzeba mieć zaświadczenie ze stacji przeglądu technicznego z uprawnieniami o: "fachowym demontażu kratki". Mój znajomy to przerabiał. Na szczęście nie oczekiwali zamontowanej kratki i wystarczyło że leżała w bagażniku... :mrgreen:

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 07, 2010, 12:54:45 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Cytat: "jimo#1921"
Debilne, nie debilne - to jest potwierdzenie dla urzędu, że faktycznie instalacja została zdemontowana. Czemu tu się dziwić?

Przecież to leży w moim interesie żeby policja mnie nie złapała z LPG de facto ,a de iure bez. Tak samo na przeglądzie, przecież teoretycznie powinni to zauważyć więc wymaganie zaświadczenia od osoby z uprawnieniami to zbędna papierologia. W najgorszym razie powinno im wystarczyć moje oświadczenie że nie posiadam instalacji LPG w samochodzie.
- David Lloyd George

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 07, 2010, 13:25:50 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Możemy zrobić akcję na Facebooku i założyć grupę nacisku celem zmiany nielogicznych przepisów. :wink:  Np w USA w ogóle nie ma obowiązkowego przeglądu technicznego, a obowiązek auta sprawnego spada na właściciela. Jak ktoś chce jeździć niesprawnym to jest to jego sprawa, ale jak spowoduje takim autem wypadek, to już ma poważne problemy...

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 07, 2010, 13:34:59 pm »

Offline Szakal#

• Sympatyk
    • Audi A6 4.2 V8 40V
Ja się mogę dopisać do pomysłu ...

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 07, 2010, 13:47:19 pm »

snikers

• Gość
Cytat: "BXMaster"
Ja będę miał nielegalny przegląd z tego względu że nie montuję tylnej kanapy ani tylnych pasów- dla mnie to tylko zbędny balast...

Nie trzeba mieć tylnej kanapy mimo wpisanej normalnej ilości miejsc w aucie. Bo wtedy tracilbys dowod za to ze jedziesz sam mimo a w dowodzie masz wpisane 5osob

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 07, 2010, 14:23:44 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Cytat: "snikers"
Cytat: "BXMaster"

Nie trzeba mieć tylnej kanapy mimo wpisanej normalnej ilości miejsc w aucie. Bo wtedy tracilbys dowod za to ze jedziesz sam mimo a w dowodzie masz wpisane 5osob

Nie wiem jak to wygląda teraz ale rok temu nie chcieli znajomemu dać przeglądu na samochód rajdowy i argumentem był właśnie brak tylnej kanapy i pasów bo samochód był zarejestrowany na 5 osób... Problem formalny był na tyle powszechny że nawet PZMot zastanawiał się co z tym zrobić. Zasadniczy problem polegał na tym że oni nie mieli koncepcji prawnej ,a sejm nie był zainteresowany w ogóle podjęciem tego tematu.
- David Lloyd George

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 07, 2010, 14:27:07 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zarejestrować czy w ogóle jeździć tak nie wolno?

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 07, 2010, 15:40:33 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Lexus CT200h / Opel Signum 2.2 DTI / Skoda Fabia 1.2 TSI
    • http://www.intermediaservice.pl
Miałem z 10 kontroli jak miałem totalną wydmuszkę i nigdy władza się nie czepiała. Dla nich istotne było: fotel kierowcy i zapięte pasy. Ja dodatkowo miałem jeszcze trójkąt, apteczkę i gaśnicę pod ręką. Jeździłem tak dobrych kilka miesięcy po całym śląsku i mimo kontroli nigdy żaden Policjant się słowem nie odezwał.

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 07, 2010, 15:43:12 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Takie mamy głupie przepisy że samochód zarejestrowany na 5 osób musi mieć pięć miejsc.

Mnie to nie obchodzi, przez miesiąc jeździłem z jednym miejscem, teraz mam dwa.
- David Lloyd George

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 07, 2010, 16:49:12 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Bo na szczęście jesteśmy w Polsce, gdzie wiadomo, że co drugi przepis jest głupi i policja w większości zajmuje się tym co ważne, a nie ścisłym ich przestrzeganiem. Większość ludzi używających hatchbacka czy kombi do wożenia jakichś towarów wywala tylne siedzenie żeby nie zajmowało miejsca i co? - Każdego policja miała by za to każdego karać? Też tak jeździłem i to mnóstwo razy. :)

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 07, 2010, 17:46:22 pm »

Offline banned

• Sympatyk
No nie zliczę już ile razy minąłem patrol jadąc bez świateł i mnie nie zatrzymali. Poza tym raz jechałem trochę za szybko, trafiłem na policjantów ustawionych z suszarką i stwierdzili że za mało przekraczam bo nawet nie mierzyli :)
- David Lloyd George

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 07, 2010, 23:05:35 pm »

Offline centurion

• Sympatyk
A ja dostałem wezwanie do zapłaty OC za auto zezłomowane 3 lata temu. Po....bany LInk4, szukają kasy.
Caro minus odbudowa na wypasie. Części na stanie czas na pakowanie.

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 07, 2010, 23:17:08 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
A masz zaświadczenie o kasacji?

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 07, 2010, 23:24:26 pm »

Offline centurion

• Sympatyk
mam, o kasacji i o wyrejestrowaniu, tyle ze oni piszą mi ze naliczają od lutego a kasacja była w listopadzie. Tak czy inaczej auto miało oc, tyle ze ja go nie przerejestrowałem po kupnie, bo autem zaliczyłem gong, potem odkupiłem od teścia z myślą że na części, niezarejestrowałem i nie zgłosiłem zakończenia umowy OC.
Ale z tego co w necie wyczytałem to można to nazwać tylko prośba, bo jest coś takiego jak przedawnienie.
Caro minus odbudowa na wypasie. Części na stanie czas na pakowanie.

Przepisy w Polsce
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 07, 2010, 23:46:32 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Odnośnie ilości miejsc w aucie, to chyba jakieś nieporozumienie. Np mercedes v classe jest rejestrowany na 7 osób. Maksymalny rozkład foteli w aucie to 2 + 3 + 2. Uchwyty montażowe, pozwalają jednakże na montaż również 2 + 2 + 2. I co? Policjant wlepi mandat i zabierze dowód z tego powodu? A co jeśli zechcę podróżować 2 + 2 + bagaż i nad nim roleta? A jeśli odważę się i będę miał 2 + bagaż. Producent dopuścił podróżowanie bez tylnych foteli, gdyż zamontował również w podłodze kotwy do spięcia bagażu.

Co do przeglądu, to może i racja ze muszą być wszystkie miejsca. Diagnosta powinien sprawdzić kotwiczenie siedzisk i stan pasów bezpieczeństwa. W końcu wpływa to na bezpieczeństwo.