Autor Wątek: uszkodzony klakson?  (Przeczytany 5870 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

uszkodzony klakson?
« dnia: Wrzesień 07, 2010, 11:50:02 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Przekaźnik pracuje ? Jeśli tak, problem leży w samym "głośniku"
jeśli nie pracuje , gdzieś w kierownicy.

Zdejmij przycisk klaksonu i wysający tam kabelek dotknij do masy.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 09, 2010, 14:00:56 pm »

Tiggeerr

• Gość
jak sprawdzic czy przekaznik?
ktory to jest przekaznik?
daje zdjecie:
http://www.aukcjoner.pl/gallery/003339305-Aukcje-internetowe%3A-darmowa-galeria-zdjec.html#I1

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 09, 2010, 14:16:59 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
Ten z trąbką.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 09, 2010, 14:23:42 pm »

Nikita

• Gość
masz jak byk narysowana trabke :D

a sprawdzic to poprostu jak wciskacz klakson to czy uslyszysz charakterystyczne tyk w przekazniku jak nie to zdejmij z kiery klakson i dokladnie przeczysc wszystkie styki jak nie pomoze to wymien przekaznik:D

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 09, 2010, 15:37:41 pm »

Offline Pastor

• Nowicjusz
    • Polonez Caro 1.4 GLi
Może być też tak, że jakimś cudem przesunął się przełącznik zespolony i styki nie dochodzą do styków pod kierownica, wtedy tez przekaźnik nie cyknie. :)

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 09, 2010, 18:41:07 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Czułym na uszkodzenia miejscem jest też element ślizgowy pod kierownicą. jak tam nie będzie stykać to też nie pyknie przekaźnik.

Sam klakson można sprawdzić zwierając na krótko styki 30 i 87 przekaźnika za pomocą kabelka.
Pozdrawiam
Bocian_s#313
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 09, 2010, 22:57:10 pm »

Tiggeerr

• Gość
jak sciagnalem atrape chlodnicy i podlaczylem klakson bezposrednio do aku to trabi
przekaznik nie cyka zreszta nawet jak wyciagnalem przekaznik i zamienilem miejscami z przekaznikiem z awaryjnych to to samo
zreszta jak sie wyciagnie przekaznik z awaryjnych i nic nie wlozy w jego miejsce to awaryjne i tak dzialaja wiec?
sam przycisk na kierownicy dziala bez problemu w innym poldku
jak podlaczylem miernik do tego dzyndzla pod przyciskiem klaksonu a drugi koniec do masy w aku to nie ma napiecia
w drugim poldku jest prawie 13v
czyli niema plusa pod przyciskiem chyba
i teraz pytanie njesli gdzies w wiazce
pod kiera przerwal sie kabelek od klaksonu to jak go wymienic?
ktory to z tych kolorowych kabelkow?
nie chce robic prowizorki i ciagnac kabla bezposrednio z aku kolejnego
juz mam tak pociagniety do stacyjki
razem z kablami od gazu robi sie pod maska maly bajzel

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 10, 2010, 01:27:17 am »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
przekaźnik klaksonu jest sterowany masą, a nie plusem. zewrzyj styk 85 przekaźnika do masy i zobacz czy zadziała. przy okazji sprawdź czy dochodzi napięcie do styku nr 30, tam powinien być stały plus, nawet przy wyłączonej stacyjce.
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 10, 2010, 08:45:09 am »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
Zdejmij kierownicę i na środku zobaczysz dwie metalowe blaszki. Sprawdź czy ich zwarcie do masy wyzwoli klakson lub przynajmniej przekaźnik.. Jeśli tak to znaczy że masz problemz kontaktem tych blaszek z kieronicą lub w samej kierownicy na tym cienkim kabelku.

Jesli mimo zwarcia blaszek do masy nic nie pomoże to niestety kabelkologia na odcinku "pająk" - skrzynka bezpieczników.

A na koniec sprawdziłeś bezpiecznik klaksonu  :?:  :?:  :roll: .

Kiedyś się też narozbierałem w iveco a okazało się że bezpiecznik się spalił...
Pozdrawiam
Bocian_s#313

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 10, 2010, 12:20:18 pm »

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 09, 2010, 13:42:48 pm »

raf

• Gość
podlacze sie pod temat... moj klakson umarl wraz z nadejsciem zimy. liczylem ze podmienie tylko wlasciwy klakson i bedzie wszystko ok. okazuje sie ze:

1) przekaznik jest dobry
2) nowy klakson ktory wmontowalem jest na pewno sprawny
3) w styku 30 przekaznika nie ma +12v
4) bezpiecznik jest ok (i na nim jest +12, na drugim pinie nie ma polaczenia ze stykiem 30 a domniemywam ze byc powinno, chyba ze bezpiecznik jest w drugim obwodzie przekaznika?)
5) zwarcie 85 z 87 nie przynosci zadnego efektu

moje pytania:
czy przewod ktory jest laczony z przyciskiem klaksonu jest laczony z ktoryms (85?) stykiem przekaznika? (zaraz sobie to oblookam i tak na schemacie ale pytam ;) )

i w ogole... macie pomysl na jakies w miare szybkie rozwiazanie tego problemu, czy czeka mnie droga przez meke i sprawdzanie kazdego polaczenia osobno? (nie zrobilem tego ze wzglednu na zbyt krotkie sondy w mierniku.... i srednio sprzyjajaca aure ;) )

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 09, 2010, 14:22:58 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zwierając 85 i 87 możesz co najwyżej zrobić zwarcie. Normalnie przekaźnik ten uruchamia się podając masę na nóżkę 85, a wtedy zwierają się 30 i 87. Jeśli nie ma na 30 napięcia, to sprawdź bezpieczniki. A jeśli są dobre, to poszukaj przerwy na przewodzie między bezpiecznikiem, a 30.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 09, 2010, 14:31:40 pm »

raf

• Gość
erm mialem na mysli ze zwarlem (wlaczylem) obwod docelowy, czyli

Cytuj (zaznaczone)

Sam klakson można sprawdzić zwierając na krótko styki 30 i 87 przekaźnika za pomocą kabelka.

czyli: 85 z 87 nie zwieralem, zwarlem natomiast +12 z (gniazda) bezpiecznika (nie przepalone 25A) do styku 87 i to tez nie wywolalo klaksonu. Nadmieniam ze auto normlanie jezdzi, przed chwila odebralem centralny zamek z wymiany, podlaczylem, tez smiga ;)

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 09, 2010, 17:51:32 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Jest trochę do posprawdzania. :)
Najpierw posłuchaj czy jak naciskasz przycisk klaksonu to stuka przekaźnik. :) (Można na nim położyć palec - czuć jak się przełącza).
- Jeśli nie - sprawdź czy jak naciśniesz przycisk na kierownicy, to na nóżce 85 pojawia się masa. :)
Jeśli się pojawia, to sprawdź czy na 30 jest napięcie.
 Jeśli jest i przekaźnik nadal nie stuka to wymień go. :)
Jeśli stuka to możesz sprawdzić czy dochodzi do klaksonu napięcie podłączając w jego miejsce żarówkę. Jeśli żarówka się zapala to sprawdź czy klakson trąbi podłączając go wprost do akumulatora. Jeśli trąbi, a po przykręceniu nie, to może mieć kiepskie połączenie z masą.

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 10, 2010, 00:04:44 am »

raf

• Gość
nie slyszalem stukow przekaznika. podmienilem te zolte przekazniki - bylo ok, stad wnioskuje ze przekaznik jest sprawny. wiecej testow w przyszlym tygodniu, bo przez weekend jestem w trasie, niestety bez sygnalu dzwiekowego ;)

uszkodzony klakson?
« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 10, 2010, 11:56:41 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Przekaźnik od klaksonu jest zamienny wyłącznie z tym od wentylatora chłodnicy. Nie należy go podmieniać z innymi. Styk 86 jest w nim zwarty na stałe z 30, a pozostałe mają go oddzielnie.