Autor Wątek: zanik napięcia na bezpieczniku  (Przeczytany 1664 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

zanik napięcia na bezpieczniku
« dnia: Październik 13, 2010, 20:35:31 pm »

yaro76

• Gość
Witam mam problem z samochodem polonez gsi 99 Na bezpieczniku od pompki paliwa zanikł prąd .Czy jest jakiś inny bezpiecznik oprócz głównych oraz w czym może tkwić problem Pozdrawiam

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 14, 2010, 18:01:35 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Wyłacznik udarowy. Sprawdź czy tam pojawia się napięcie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 25, 2010, 18:46:48 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
    • Caro Plus 1.6GSi '98, Caro 1.6GLE '95- weteran
Podepne się pod temat, gdyż też mam zanik prądu ale nieco inny.

Problem pojawił mi się pierwszy raz jakieś pół roku temu, ale nie robiłem z tego problemu bo było to jednorazowe. Od tamtej pory pojawił mi się dziś i to aż 3razy. Chodzi o to że jak wsiadam do auta i przekręcam kluczyk na zapłon to zapalają się kontrolki(jak zawsze czyli OK), ale jak przekręcam na rozruch to kontrolki przygasają(żażą się tylko tylko) a rozrusznik nie kręci. Gdy odpuszcze kluczyk to kontrolki znów odzyskują swoje światło. Po tym zajściu ponawiam prubę odpalenia i to samo czyli zapalają się kontrolki jak zawsze a jak przekręce na rozruch to przygasają a rozrusznik nie kręci. Za trzecim razem przekręcam kluczyk zapalają się kontrolki biore na rozruch i auto zapala. Po tym przejechałem jakiś kilometr i zatrzymałem się przy sklepie. Chce zamknąć samochód a tu nie działa(brak prądu?), naciskam raz jeszcze guzik na pilocie i to samo. Więc nie zamykałem samochodu gdyż miałem go na oku. Odchodze od samochodu a tu sam się uzbroił alarm i drzwi się zamkły(taka funkcja alarmu). Jak wróciłem ze sklepu to otwożył się normalnie i  zapalił normalnie i później zapalał OK nie było żadnych zaników prądu.
Dodam że jak auto zapali to nie ma problemu z zanikiem prądu(bynajmniej jeszcze tak się nie zdażyło).
Akumulator OK jak i klemy, alternator ładuje(14-14,7V), nowy regulator napięcia ELMOT (dwa tygodnie)

Jak macie jakieś schematy elektryczne to prosiłbym o podesłanie lub wstawienie linków, bo nie znalazłem schematu do GSi :roll:  

Powiedzcie o co chodzi w tym wszystkim i gdzie lub w czym szukać przyczyny :?:
Polonez Caro Plus 1.6GSi

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 25, 2010, 19:02:15 pm »

waszczo

• Gość
Gdyby nie ta historia z brakiem prądu do centralnego zamka obstawiałbym kostkę stacyjki albo wyłącznik rozrusznika (elektromagnes)...

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 25, 2010, 19:44:53 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Z centralnym zamkiem to raczej zbieg okolicznosci.
Kostka stacyjki i / lub elektromagnes rozrusznika.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 25, 2010, 22:17:26 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
Zapomniałem dodać że jak tak mi się stało to zegarek się wyzerował.

To mówicie że to może być kostka stacyjki? miałem gdzieś drugą to jak znajde to zobacze czy to pomoże. Elektromagnes raczej jest ok, ale jak to nie pomoże to sprawdzę :wink:
Polonez Caro Plus 1.6GSi

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 26, 2010, 08:26:40 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)

Zapomniałem dodać że jak tak mi się stało to zegarek się wyzerował.

Akumulator masz padnięty na to wychodzi , albo rozrusznik jest w takim stanie że jednym strzałem pobrał niewiarygodną ilość prądu z aku do tego stopnia że napęcie na nim spadło ponizej poziomu przy ktorym działa zegarek. Szczotki ? Automat ?

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 26, 2010, 18:40:23 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
Problem rozwiązany :)  Może się to wydawać śmieszne ale miałem poluzowany przewód minusowy co odchodzi od akumulatora do masy :oops:
Polonez Caro Plus 1.6GSi