Autor Wątek: Nie działa wskaźnik ciśnienia oleju  (Przeczytany 4869 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Nie działa wskaźnik ciśnienia oleju
« dnia: Październik 31, 2010, 21:00:23 pm »

punisher

• Gość
Cześć chłopaki. Proszę dziś Was o radę na temat zaciętego/niesprawnego wskaźnika ciśnienia oleju. Mam poloneza model `91"przejściówkę"więc zegary projektu pierwszego poloneza. Od zakupu auta wskaźnik ciśnienia oleju nie działał (wskazuje mniej niż zero), natomiast kontrolka ciśnienia oleju działa - jak motor nie pracuje świeci się na czerwono, jak chodzi wyłacza się - więc prawidłowo.

W który miejscu czujnik ciśnienia oleju jest przymocowany do silnika? Gdzie przebiega linka? Czy mogę doprowadzić  tą wskazówkę do stanu używalności bez rozkręcania zegarów?  Co może być powodem że wskazówka nie działa?

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 31, 2010, 21:46:46 pm »

Offline wawrzyniec

• Sympatyk
    • PN C+ 2.0 DOHC 1998
W mojej przejściówce (rocznik 1990) miałem taką samą sytuację. Okazało się że w tym samochodzie nie było czujnika ciśnienia oleju (a czujnik niedostatecznego ciśnienia był). Wydaje mi się że fabryka tego nie montowała w przejściówkach. W książce Morawskiego znalazłem że oba czujniki powinny być zamontowane na rozgałęźniku w kształcie "Y" wkręconego w miejsce zamontowanego czujnika (czyli tam gdzie teraz masz czujnik przychodzi "Y" i w niego wkręcone są 2 czujniki). Nie wiem czy w przejściówce jest odpowiedni kabel w wiązce.
- To jesteś fanem polsko - włosko - koreańskiej motoryzacji

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 31, 2010, 23:33:06 pm »

myambo

• Gość

A może wskazówka się zagięła i ją blokuje ?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 01, 2010, 10:18:17 am »

maras52

• Gość
Albo to co ja miałem kabelek spadł od wertepów. Zobacz czy jest kabelek podpięty do tej gruszki ;)

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 01, 2010, 11:09:46 am »

maras52

• Gość
Gruchę czy samą czujkę ?

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 01, 2010, 11:15:22 am »

et22

• Gość
Gruchę bo czujnik niedostatecznego ciśnienia działa ale wskazówka leży...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 01, 2010, 11:28:50 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
wawrzyniec, nie mogę się do końca z Tobą zgodzić, ja też mam przejściówkę i miała ona fabrycznie "gruszkę" do wskaźnika wychyłowego, w wiązce kabel też jest i działało toto.
Obecnie mam zegary z rovera i tego wskaźnika nie mam. Caro też miało ten czujnik (OHV), plusy już nie. Gruszka z tego co pamiętam to pasuje też od łady.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 01, 2010, 16:49:18 pm »

maras52

• Gość
A ja mam jeszcze "dziwniejszy" patent czujka pod kol. ssącym, a grucha przy filtrze oleju, zawsze miałem na trójniku pod kol. ssącym.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 02, 2010, 09:07:57 am »

Offline miki1305

• Nowicjusz
    • Polonez Caro - 1.6 td
W moim też jest koło filtra i to na pewno było tak od nowości.
Caro+ 1.6 gli 97r
Caro 1.6TD 94r
2x 126p 98r 99r
Audi A4 1.9 TDI 96r.
Skoda felicia 1.3Mpi 99r.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 02, 2010, 18:51:18 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Cytat: "maras52"
A ja mam jeszcze "dziwniejszy" patent czujka pod kol. ssącym, a grucha przy filtrze oleju, zawsze miałem na trójniku pod kol. ssącym.
 mam w domu silnik 1.6gle i tez ma czujnik na kontrolkę pod kol. ssącym a ten na wskaźnik przy filtrze.Były różne wersje.To tak jak z licznikami jedne miały skalę do 5 a drugie do 6.Co do wskaźnika to rzadko pokazuje dobrze.Te czujniki są po prostu badziewne,najlepiej zamontować sobie wskaźnik mechaniczny.U siebie w Roverku mam zamontowany na razie pod maską do okazyjnej kontroli ciśnienia,ale mam w planach instalację wskaźnika w kabinie,tylko takiego podwójnego od Stara.Będzie pokazywał ciśnienie oleju i paliwa  :roll:

Re: Nie działa wskaźnik ciśnienia oleju
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 12, 2010, 18:48:41 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Cytat: "punisher"
Cześć chłopaki. Proszę dziś Was o radę na temat zaciętego/niesprawnego wskaźnika ciśnienia oleju. Mam poloneza model `91"przejściówkę"więc zegary projektu pierwszego poloneza. Od zakupu auta wskaźnik ciśnienia oleju nie działał (wskazuje mniej niż zero), natomiast kontrolka ciśnienia oleju działa - jak motor nie pracuje świeci się na czerwono, jak chodzi wyłacza się - więc prawidłowo.

W który miejscu czujnik ciśnienia oleju jest przymocowany do silnika? Gdzie przebiega linka? Czy mogę doprowadzić  tą wskazówkę do stanu używalności bez rozkręcania zegarów?  Co może być powodem że wskazówka nie działa?

To nie wskazówka, a czujnik (gruszka ja to nazywają koledzy w postach powyżej) nie działa, ewentualni odpiął się kabel. Lokalizacja pod kolektorem ssącym lub przy filtrze. Generalnie jeżeli nawet czujnik działa, to i tak pokazuje to co chce.