Odgrzebię ten wątek i opiszę jakie ja miałem przygody z wycieraczką tylnej szyby.
Zimą 2010 roku pożyczyłem poloneza swojej dziewczynie. Dziewczę chciało włączyć światła, więc pstrykało czym popadnie i pstryknęło wyłącznikiem wycieraczki tylnej szyby, która to wycieraczka była przymarznięta. Pojechała do pracy, wycieraczka była cały czas zasilana ale nie ruszała się - mróz trzymał. W drodze wycieraczki przednie przestały działać.
Odebrałem samochód, a w środku smród spalenizny, wycieraczki nie działają w ogóle. Po położeniu wyłącznika wycieraczki tylnej wiedziałem co się święci. Wymontowałem silniczek (tylny) i rozmontowałem go - spalony na węgielek. Kupiłem na Allegro za jakieś grosze sprawny, zamontowałem - nie działa. Wyjąłem wyłącznik wycieraczki tylnej, okazało się że to cały elektroniczny sterownik i on tak śmierdział - spalony na węgielek. Szukałem tego sam po sklepach - nie ma. Szukał warsztat, który robił przegląd - nie ma. Ale poszukiwania w internecie przyniosły rezultat - to sterownik APE 11Z produkowany przez Auto Power Electronic (w Polsce). Firma stanęła na wysokości zadania i przysłała mi nowy sterownik - za 60 zł z przesyłką. Wycieraczka działa

Dla tych którym zdarzy się podobna historia (uważajcie na białogłowy

), podaję link:
http://www.ape.com.pl/index.php?id=22&produkt=136