Autor Wątek: Jak zabezpieczyć kable zapłonowe przed wilgocią?  (Przeczytany 10719 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jak zabezpieczyć kable zapłonowe przed wilgocią?
« dnia: Listopad 12, 2010, 10:31:44 am »

punisher

• Gość
Cześć. W jaki sposób zabezpieczyć kable zapłonowe przed wilgocią? Podobno jest sposóby z smarowaniem fajek. Jak to zrobić i czym najlepiej?

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 12, 2010, 11:56:45 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Towot, albo silikon w spraju.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 12, 2010, 13:07:54 pm »

punisher

• Gość
Gniazda fajek wysmarować od środka? Czy to nie przeszkodzi w przeskoku iskry jeśli będzie warstwa smaru?

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2010, 14:17:15 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Jakich fajek? Nie masz takich podłużnych albo kątowych gumowych wodoszczelnych końcówek na końcach przewodów? U mnie są i się trzymają na świecach i na kopułce na wcisk na szczelnie. Posmarować przewody (jeśli ktoś chce zamiast wymieniać na nowe) należy od zewnątrz bo to tamtędy prąd ucieka.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2010, 18:58:48 pm »

punisher

• Gość
No mam podłużne, ale ogolnie nazywa się to fajkami. Mam gumowe zakończenia końcówek. jeśli to wystarczy to OK

« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2010, 19:02:17 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Silikon w spraju, lub towot- możęsz napchać trochę do fajek - nic im nie będzie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 24, 2010, 18:37:11 pm »

franca

• Gość
Przyłączam się. Błyska mi iskra we fajkach na 3 i 4 cylindrze. Kable 400km, świece nawet nie 5tys. Dla pewności zmieniłem na inne sprawne kable ale to samo. Ogólnie po odpaleniu troche poszarpuje jak się zagrzeje to ustaje. Co może być? I co zrobić?

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 24, 2010, 18:38:05 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Badziewne przewody.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 24, 2010, 18:58:12 pm »

franca

• Gość
Odpada. Jedne AST Ełk drugie oryginalne ZEM Ełk. Jakie jeszcze mam przymierzyć?

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 24, 2010, 19:09:28 pm »

Offline wrb#1974

• Klubowicz
    • Polonez Caro 1993. FIAT DOHC 1,6 "kwadrat". poległ w mojej obronie, w walce z przeważającymi siłami wroga.
ja przewody myję benzyną ekstrakcyjną co pół roku. od 5 lat nie zmieniałem przewodów. styki smaruję smarem miedzianym. powierzchnia przewodu musi być czysta i sucha- to podstawa wieloletniej sprawności.
Świat dla wszystkich, Polska dla Polaków. to nie rasizm, to prawo do bycia Panem we własnym Domu.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 24, 2010, 22:13:22 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Towot rulez!

sprawdziłem i polecam. Sam kupiłem nowe przewody do rovera i na nich również przerywał jak było mokro. Dodatkowo rover ma kopułkę pod wiatrołapem-kapie na nią woda.
Pól puszki smaru załatwiło sprawę- w każdą "fajkę" do pełna (przy cewce, świecach, kopułce) oraz solidna garśc smaru na cała kopułkę, kable.
Rok czasu nic się nie dzieje, jest wyśmienicie. Wcześniej parę razy strzelało i filtr powietrza płonął-dodatkowe koszty.
Robie teraz tak w każdym i w każdym pomaga. Nawet jak są stare kable.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 25, 2010, 02:20:50 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Miśku... jest prostszy (nie tańszy) sposób - silikon w "szpraju"

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 25, 2010, 07:55:28 am »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Ja niedawno w moim drugim wózku, Nexii ośmiozaworowej, gdy podejrzewałem przewody zapłonowe o robienie problemów z przebijaniem do masy i między siebie (potem okazało się, że winnym był paluch rozdzielacza - kosmarnie niskiej jakości podróba), to popakowałem przewody WN w wężyki igelitowe o nieco od nich większej średnicy i pokleiłem glutownikiem. Efekt był taki, że przewód WN przy pracującym silniku dało się brać w rękę i nie kopał, wcześniej dawałytak po łapach, że aż odrzucało od samochodu. Narobiem się, nakleiłem, a okazało się potem, że winnym był palec, wyrobiła się w nim od centralnej szczotki kopułki bruzda, zaczeło tracić toto kontakt i powstawał łuk elektryczny, który kopcił blaszkę palca i szczotkę kopułlki, a iskra na świece szła słaba albo wogóle nie szła.
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!