Autor Wątek: Zimowy zawrót głowy :)  (Przeczytany 20675 razy)

Zimowy zawrót głowy :)
« dnia: Grudzień 02, 2010, 19:28:40 pm »

Offline Ślimak

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 16V, Polonez Atu 1.6 16V
Jak w temacie... jakie macie patenty w poldkach na zimową pogode :)
Polonez 1.4 16V DOHC

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 02, 2010, 20:13:38 pm »

addy

• Gość
swojego poldka muszę w sumie pochwalić... bardzo ładnie odpala przy ostatnich mrozach, daje niezmierne ilości frajdy przy wchodzeniu bokiem w prawie każdy zakręt :)
poskarżyć sie muszę na zamarzające zamki, czyli to z czym praktycznie każdy sie spotkał...
ale dzisiaj rozebrałem i przesmarowałem, nie powinien mieć już prawa zamarznąć w tę zimę :)

musiał bym dorwać patent na szybsze się grzanie... do minusów były takie fajne zaślepki na grill, nawet takową gdzieś miałem, ale niestety nie mam pojęcia gdzie ona może teraz leżeć :(
za to jak już się nagrzeje to można w krótkim rękawku jeździć :mrgreen:

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 02, 2010, 20:18:31 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
Ja np to mam problem taki, że przy odpalaniu na mrozie pierwszy obrót rozrusznika strasznie cięzko idzie chyba dlatego ze olej gęstnieje. Ale jak już pojdzie ten pierwszy obrót to już odpali :D
Mam nawet 2 takie zaślepki na grila ;p
Jedna oryginalna jeszcze gumowa a druga to taka plaskikowa kupiona za 12 zł ;p
Ale powiem szczerze że nie czuje dużej różnicy.
A tak bokiem można latać że aż chce sie zimy ;p

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 02, 2010, 21:07:21 pm »

MarcinVK

• Gość
Też mam taką zaślepkę, tyle że się nią zacząłem bawić i połamałem te uchwyty co sie ją instaluje na aucie i leży tylko na połce :P

A ogólnie Poldek mi ładnie odpada od strzała, stoi w murowanym garażu, postanowiłem sobie, że będę nim jeździć w zimie, ale tylko wtedy gdy zajdzie taka potrzeba, a nie jak dotychczas gdy miałem taką zajawkę sobie polatać po mieście, obym dotrzymał słowa :wink: Ogólnie bez problemów puki co.

Co do jakiś patentów, to niektórzy wkładają sobie do bagażnika na zimę jakieś obciążenie, ja nie stosuje tego raczej. Polonez jest u mnie w rodzinie od nowości (13 lat) i obywało się bez przygód bez tego typu zabiegów :P  :wink:

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 02, 2010, 21:14:49 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
A jak skrzynke cegieł do bagażnika sie włozy i łańcuchy na tył to nawet po łące bedzie latał :D

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 02, 2010, 22:16:03 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Cholera jasna jak otworzyć te drzwi :lol: Przymarzły do uszczelek na amen,a ja nie chcę szarpać na siłę żeby nie zniszczyć :cry: Wczoraj najpierw próbowałem polewać okolice ram drzwiowych gorącą wodą,jeszcze pogorszyłem sytuacje bo woda w momencie zamarzła,potem okolicę  zamka i uszczelek podgrzewałem............żelazkiem przez kawałek materiału żeby lakieru nie porysować:D i też nie pomogło."Kolega kazał mi najpierw wejść i odpalić silnik i ogrzewanie a potem pomyśleć nad otwarciem drzwi" :lol:
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 02, 2010, 22:19:26 pm »

MarcinVK

• Gość
Cytat: "Bogdan611"
Cholera jasna jak otworzyć te drzwi :lol: Przymarzły do uszczelek na amen,a ja nie chcę szarpać na siłę żeby nie zniszczyć :cry: Wczoraj najpierw próbowałem polewać okolice ram drzwiowych gorącą wodą,jeszcze pogorszyłem sytuacje bo woda w momencie zamarzła,potem okolicę  zamka i uszczelek podgrzewałem............żelazkiem przez kawałek materiału żeby lakieru nie porysować:D i też nie pomogło."Kolega kazał mi najpierw wejść i odpalić silnik i ogrzewanie a potem pomyśleć nad otwarciem drzwi" :lol:

Jak żona/narzeczona/siostra/mama/teściowa ma suszarkę do włosów to pożyczaj i działaj. U mnie zawsze działało i puszczał lód :)

« Odpowiedź #7 dnia: Grudzień 02, 2010, 22:44:20 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Nie mam jak prądu pociągnąć,też myślałem :mrgreen:
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #8 dnia: Grudzień 02, 2010, 23:30:51 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Jak już otworzysz... to następnym razem weź troszkę oleju silnikowego na szmatkę i posmaruj uszczelki delikatnie.

Ja mam super patent :D

U mnie wczoraj delikatnie posypało.. ja za wycieraczki za przednią szybę włożyłem wielki kawałek szarego kartonu..,.. sasiąd wieczorem się ze mnie śmieje "Po co ty to tam wkładasz jakieś śmieci - zobacz jak to wygląda"

Dzisiaj rano przychodzę do auta a on ze skrobaczką szybę masuje...
A ja do niego ściągając karton i odsłaniając czyściutką szybę:

I po cholerę to skrobiesz ? Zobacz jak to wygląda :D

Co do przymarzniętych drzwi... ja też tak miałem - otworzyły się tylne lewe... wszedłem, zagrzałem auto.. po 30 minutach wszystkie drzwi same puściły.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #9 dnia: Grudzień 02, 2010, 23:37:04 pm »

MarcinVK

• Gość
Cytat: "Stingerek"

Ja mam super patent :D

U mnie wczoraj delikatnie posypało.. ja za wycieraczki za przednią szybę włożyłem wielki kawałek szarego kartonu..,.. sasiąd wieczorem się ze mnie śmieje "Po co ty to tam wkładasz jakieś śmieci - zobacz jak to wygląda"

Mój znajomy kładzie zawsze wieczorem koc na szybę przednią, ten patent też się sprawdza :)

« Odpowiedź #10 dnia: Grudzień 02, 2010, 23:43:47 pm »

kalumet

• Gość
można popsikać uszczelkę odmrażaczem do szyb
powinno puścić
jak uszczelka będzie sucha to albo silikon w spreju albo wazelina techn i jest spokój na całą zimę

ja na przednią szybę mam coś takiego http://allegro.pl/pokrowiec-mata-antyszronowa-na-szybe-90-180-i1309901585.html
jest na gumkach, które spina się w środku
nie ukradną
pokrowiec jest naciągnięty więc nie nawieje śniegu pod niego i dobrze przylega do szyby
więc cała powierzchnia jest czysta w razie mrozu

« Odpowiedź #11 dnia: Grudzień 02, 2010, 23:58:10 pm »

Offline krzychumy4

• Sympatyk
Cytat: "kalumet"
http://allegro.pl/pokrowi...1309901585.html

Sam posiadam coś takiego i sobie zachwalam  :roll:
Teraz na codzień używam tego  :)

« Odpowiedź #12 dnia: Grudzień 03, 2010, 00:46:11 am »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
A ja mam pytanko :) czy jak obleje poldka gorącą wodą tak ok 70stopni to jest to szkodliwe dla lakieru blachy itp ?
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

« Odpowiedź #13 dnia: Grudzień 03, 2010, 08:29:41 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Jak cholera.

Lakier może poprostu pęknąć.

[ Dodano: 2010-12-03, 08:36 ]
Żeby nie było:

Test opon :)

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #14 dnia: Grudzień 03, 2010, 09:01:33 am »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
co prawda mój poldi stoi teraz w zaspie pod Lublinem ale tak czy siak mam pytanko bo będę nim jechał w poniedziałek.
Co może być z wntylacją że nie mogę go nagrzać porządnie. Jechałem nim z warszawy do siebie i musiałem całą drogę siedziać w kurtce bo niby powietrze z nawiewu było ciepłe ale nie dalo rady nagrzać całości.
Może być jakaś nieszczelność? ew zapchane naweiwy, bo i ciśnienie powietrze czy jak to się tam w nawiewach nazywa też nie było za specjalne...

a co do reszty to mój poldek radzi sobie świetnie, co prawda na rondzie zamiast skręcać jedzie dalej prosto ale może to wynika z braku zimowych opon z przodu ;)
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #15 dnia: Grudzień 03, 2010, 09:37:26 am »

Offline danieldeni20

• Sympatyk
    • Atu(-) ABIMEX [*] / E46 Touring
Cytuj (zaznaczone)

co prawda mój poldi stoi teraz w zaspie pod Lublinem ale tak czy siak mam pytanko bo będę nim jechał w poniedziałek.
Co może być z wntylacją że nie mogę go nagrzać porządnie. Jechałem nim z warszawy do siebie i musiałem całą drogę siedziać w kurtce bo niby powietrze z nawiewu było ciepłe ale nie dalo rady nagrzać całości.
Może być jakaś nieszczelność? ew zapchane naweiwy, bo i ciśnienie powietrze czy jak to się tam w nawiewach nazywa też nie było za specjalne...

a co do reszty to mój poldek radzi sobie świetnie, co prawda na rondzie zamiast skręcać jedzie dalej prosto ale może to wynika z braku zimowych opon z przodu

ZObacz czy nie ciagnie ci z szyb a dokładniej z miejsc gdzie sa uszczelki a takze z drzwi w miejscu gdzie sa zawiasy jadac przykładaj ręke ;)
Cytat: KGB
JA mam w OHVce 5W40 i nie mam wskaznika to sie nie martwie :mrgreen:

Moje auta :

BMW E46 2002 2.0D: http://www.autocentrum.pl/awc/danieldeni20/bmw-seria-3-2002/

« Odpowiedź #16 dnia: Grudzień 03, 2010, 09:44:12 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Lusterka ! a raczej ich wewnętrzne obudowy - ja to na zimę upycham watą.

« Odpowiedź #17 dnia: Grudzień 03, 2010, 14:54:00 pm »

e_gregor

• Gość
A ja mam zamiar swojej bestii zimą nie wyciągać z garażu. Tej zimy na razie ograniczam jeżdżenie poldem ale na wiosnę chce kupić na dupowoza MB 190 / BMW E30

« Odpowiedź #18 dnia: Grudzień 03, 2010, 15:32:32 pm »

Offline Alien#174

• Mój Polonez - jako JEDYNY od początku w PTK
  • Klubowicz
  • ***$karbnik PTK ***
    • PN CARO 1.6GLE MR'91
Cytat: "Fist#1947"
A ja mam pytanko :) czy jak obleje poldka gorącą wodą tak ok 70stopni to jest to szkodliwe dla lakieru blachy itp ?

dobre, dobre  :mrgreen:
to jest super sposób na wejście do samochodu bo po takim gorącym prysznicu szyby masz w proszku, widziałem kiedyś taką gwiazdę której nie chciało się drapać przedniej szybki - no to chlust gorącą wodą na przednią szybę... a szybka zrobiła duże bum 8)
Minister Zdrowia ostrzega! Polonez uzależnia!
PN Caro - burgundowe cacuszko 92' ( Polina )

« Odpowiedź #19 dnia: Grudzień 03, 2010, 16:06:25 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Cytat: "Alien#174"
Fist#1947 napisał/a:   

Instrukcji Poloneza w ręce nie miałem ale w każdej innej jaką czytałem biło napisane że oblewanie gorącą wodą albo zimną nagrzanego w słońcu auta grozi uszkodzeniem lakieru.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E