Autor Wątek: Kontrolka STOP, Mocniej świecące światła  (Przeczytany 1809 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kontrolka STOP, Mocniej świecące światła
« dnia: Grudzień 19, 2010, 20:31:25 pm »

ukil91

• Gość
Witam Wszystkich, to mój pierwszy post tutaj, więc proszę o wyrozumiałość.
Rozbijam się caro+ z 2000roku i ostatnimi czasy pojawił się problem, nawet niejeden.

Po pierwsze, ostatnio po odpaleniu i naciśnięciu hamulca nie gaśnie jego kontrolka. Jest płyn, wszystko w porządku, hamuje. Pytanie: dlaczego nie gaśnie i gdzie szukac przyczyny?
Dodam tylko że czasami się udaje ją zgasić, CZASAMI.

Po drugie. Moja maszynka przez ostatni rok nabawiła się dziwnego odruchu. Podczas jazdy dmuchawa zaczyna mocniej dmuchać, światła zaczynają mocniej świecić, ale to nie jest najgorsze... PRZESTAJE W TEDY GRAĆ radio!:D
Myślałem że to ono powoduje całe zamieszanie, poprowadziłem więc do niego zasilanie prosto z akumulatora, a tu dalej ten sam problem (nadal przygasa).
Próbowałem jazdy na innym akumulatorze- też było to samo.
Poprawiłem warkocz masy idący do bloku silnika- dalej to samo.
Całość tego "odruchu" trwa raz kilka sekund, raz nawet parę minut.
Mechanicy "Magikowie od takih spszentuff" mówą "łeee to Ci tam masa gdzieś nie styka popraw mase bedzie ok". Fajnie by było gdybym wiedział gdzie i jak.
Proszę Was o pomoc.

« Odpowiedź #1 dnia: Grudzień 19, 2010, 21:38:36 pm »

Offline Maxiu

• Sympatyk
    • FSO Polonez Caro MR 91
Styki przy lampach z tyłu, dlatego kontrolka nie gaśnie.
Sprawdź ładowanie.... prawdopodobnie będziesz miał uwalony reg. napięcia, za duże ładowanie, wszystko zaczyna świecić lepiej, a radio ma zabezpieczenie przed uszkodzeniem go wyższym napięciem dlatego się wyłącza.
FSO Polonez Caro 1.6 k16 :) lpg 92' L-46
4 elektryczne szyby , wspoma, lusterka elektryczne, podgrzewane, IG Standard podgrzewane, podłokietnik
były #1935

« Odpowiedź #2 dnia: Grudzień 20, 2010, 08:36:11 am »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
ładowanie sprawdź miernikiem wychyłowym a nie jak wszyscy fachowcy multimetrami co za moda normalnie.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #3 dnia: Grudzień 20, 2010, 22:23:02 pm »

ukil91

• Gość
Ok, dzięki Wam, jutro się tym zajmę i opiszę rezultaty;)

« Odpowiedź #4 dnia: Grudzień 21, 2010, 19:30:41 pm »

Offline timi0709

• Nowicjusz
    • Caro Plus 1.6GSi '98, Caro 1.6GLE '95- weteran
Co do mocniejszego świecenia świateł to masz walnięty regulator napięcia, sam przerabiałem ten temat jakiś miesiąc temu i też radio się wyłączało. Mi wywaliło też błąd 49- zbyt wysokie napięcie zasilania (powyżej 17.2[V]). Za nowy regulator elmota zapłaciłem 50 coś złotych.
Polonez Caro Plus 1.6GSi

« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 21, 2010, 21:16:19 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
Co do kontrolki, musisz przeczyścić styki przy lampach, ale nie spodziewam się jakiejś poprawy. U mnie musiałem podopychać wsuwki w centralce elektrycznej pod deską. Kiedyś zapalała się bardzo często, teraz jest to zjawisko sporadyczne. Za samą kontrolkę może być też odpowiedzialne psujące się urządzenie mikroprocesorowe.

Gasnące radio, mocniejsze światła - sprawdź ładowanie. Tylko nie przez chwilę, tylko poczekaj na pracującym silniku z 15 minut chociaż. Jeśli masz duży przebieg, to regulator napięcia wymieniłbym dla spokoju. Polecam regulator Elmot-u. Na resztę szkoda pieniędzy.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #6 dnia: Grudzień 21, 2010, 22:18:07 pm »

ukil91

• Gość
Ok, zaopatrzę się w takowy regulator, dzięki za rady, już nawet wiem gdzie to jest i jak wymienic, naprawdę DZIĘKI:)

Wczoraj wymieniłem ten regulator napięcia. Od tej pory świat się do mnie uśmiecha, a radio przestało mnie drażnic.