Jak już zeskanowałem zdjęcia z Dominikany, to wrzucę od razu wątek motoryzacyjny:
Dostawczak kręci licznik pewnie drugi raz.
W tym zapewne też.
Modne w tym sezonie ledy zamiast długich świateł. Sporo kierowców jeździ tylko na nich nawet w nocy. Niestety, są tak marnej jakości, że UV wypala je na "żółto" momentalnie, brak blokera UV w materiale, z którego robi się klosz...
Dominikana ma w dupie nasze normy emisji spalin. Ciężarówa będzie śmigać aż koła odpadną.
Bez maski silnikowi chłodniej.
Otwórz paszczę, bo ci... uzupełnię płyn do spryskiwaczy:
Ojciec był pod wrażeniem, kiedy pokazałem, ile egzemplarzy micry jeździ jeszcze u nich, były wszędzie, jak u nas lanosy i matizy. Daewoo natomiast nie spotkałem żadnego:
Zderzak? Panie, a co ja mam się zderzać, czy do sklepu jechać? Chcesz się pan zderzać, to sobie zamontuj, masa wrogiem przyspieszenia.
Sklep motoryzacyjny, pełen chińskich gadżetów, kupiłem sobie jedną ichnią lampę ledową za równowartość 8zł - będzie stała jako trofeum i pamiątka z wyjazdu, niesamowita tandeta. Sprzedawca przy mnie sprawdzał, czy aby na pewno działa, i odrzucał do kosza niesprawne. Jedna z dwóch działała.
Potrzebujesz lewych tablic rejestracyjnych? Proszę bardzo - 15zł!
Warsztat motocyklowy.
Warsztat ogólnomotoryzacyjny.
Oprócz jeżdżących
wraków dzieł myśli ratunkowo-inżynieryjnej, na pohybel "panie, nie da się", jeżdżą też zadbane egzemplarze:
Stare camry i dwusuwowe motorowery są wszędzie. Jeżdżą też jako taksówki motocyklowe - cenę negocjuje się na miejscu z taksówkarzem, mi się udało dwa razy pojechać do centrum i wrócić za dolara w jedną stronę:
Kolejny warsztat motocyklowy. Niektóre naprawy robi się dosłownie na ziemi, przed warsztatem.
W ostatnią drogę trzeba pojechać eleganckim pojazdem:
Ale mi się dzieciństwo przypomniało, te pastelowe barwy, malowane farbą olejną płoty i spawane z rur huśtawki, zupełnie jak w czasach, kiedy chodziłem do podstawówki, tak wyglądał każdy osiedlowy plac zabaw
Następny zderzakosceptyk:
Nie namówilibyście na posadę elektryka w takim mieście (puerto plata):
Uwaga, teraz ujemna jakość zdjęć. Zaczęło lać, więc nie chciałem zamoczyć zenita, i robiłem zdjęcia moim niezawodnym kartoflem:
Wątek elektryczny c.d
Transport żywego towaru:
Jak on coś widzi przez ten wąski pasek?
Rasowo. Oczywiście zderzak zbędny