Że tak wrócę na chwilę do tej sprawy:
Cytat: Buźka w Marzec 28, 2023, 21:21:08 pm
Ale pytanie: Jak pozbyć się tego zielonego "lakieru spod cyferek w plusie, żeby potem podświetlić to diodami "zimne białe"?
Aceton.
Żeby być fair, pragnę z tego miejsca podziękować i zakomunikować, że chyba coś z tego będzie. Zrobiłem wczoraj na szybko test na jednej tarczy, tylko starszego typu, bez podparcia wskazówki. Próbowałem najpierw szmatką nasączoną acetonem, ale trochę słabo coś próbowało ścierać, to poleciałem na bogato, pędzelek i ogień. Okazuje się, że ładnie zmyło to zielone "coś" nie naruszając niczego pod spodem. Jedynie dookoła obok tych zielonych pól, trochę to pozmywało, że się zrobiło białe, ale nic przez to nie przebija, bo czarny druk na wierzchu jest nienaruszony, jak również sam materiał tarczy. Teraz trzeba będzie kupić jakiś malutki pędzelek i próbować na tarczach nowego typu. Ale pewnie wszystko będzie ok. Mam ten lublinowski licznik mera błonie do 160 km/h i może i z nim spróbuję delikatnie, to nawet można by go założyć, bo fajny bajer, jak wskazówka idzie ostro do góry, bo podziałka jest całkiem inna.
Podsumowując, jak ktoś tu kiedyś pisał o drapaniu tego koloru na tarczach, to było to rozwiązanie nieco ekstremalne, bo łatwo można uszkodzić całe tarcze, o czym sam się przekonałem.