- Łapy pasują z OHV czy trzeba coś cudować? Cokolwiek trzeba ciąć, spawać itd?
Dołączam się do pytania bo mam do wymiany belkę i nie wiem czy szukać od diesla czy może być zwykła....
-GLD były na Lucasie? Jeśli nie, to jest dużo rzeźby z zostawieniem Lucasa przy przekładaniu GLD?
Z tego co wiem, to nie było na Lucasie, ale żadnego problemu niema, żeby zostawić, po prostu dzięki temu będziesz miał dodatkowo duuuużo miejsca pod maską :D
-Kultura pracy takiego silnika jest do wytrzymania? Nie mówię o rozklekotanym silniku z przebiegiem 500kkm, tylko o zadbanej jednostce z sensownym przebiegiem
Silnik po 400kkm pracuje bez zarzutów więc jak będziesz miał jakiegoś po remoncie to tylko lepiej.
-Jak wygląda sprawa dynamiki? Ścigać się tym nie będę, tylko wolałbym nie planować wyprzedzania z półgodzinnym wyprzedzeniem...
Do spokojnej jazdy wystarczy, w mieście też, w trasie troszkę brakuje mocy, ale jest do wytrzymania.... z resztą jak nie będziesz miał okazji do tego czasu sprawdzić, to wiosną jak już nie będzie śniegu (bo teraz sobie zimuje w domu pod daszkiem), pewnie wpadnę swoim na spota to można będzie przetestować praktycznie jego możliwości
-Czy silnik/skrzynia itd są awaryjne? Ceny części znam.
400kkm, silnik nie ruszany, tylko przy pompie było coś robione, skrzynia nie ruszana, raz robione sprzęgło, alternator też był kiedyś naprawiany, do naprawy rozrusznik (po raz pierwszy) więc albo ten mój tak ma albo jest lepiej niż dobrze :D ...taka ciekawostka, pierwszy od nowości most nie wyje, mimo, iż sporo czasu jeździł prawie bez oleju bo poprzedni właściciel nie wiedział, że się tam też zagląda
Poza tym mam do naprawy prawie całkowicie rozsypany układ kierowniczy i nie wiem kiedy wcześniej ktoś coś przy nim robił, ale to chyba normalne na naszych drogach....
-Jakie są możliwości podkręcania tego silnika? Nie mówię o zaturbieniu, raczej zwiększeniu dawki paliwa itd. Kompletnie nie znam się na tuningu klekotów :?
Też się na tym nie znam :D
Poza tym jakie są Wasze wrażenia z użytkowania GLD? Jesteście zadowoleni z Poloneza z dieslem?
Jestem bardzo zadowolony, z resztą pisałem juz kiedyś w podobnym temacie, głownie ze względu na oszczędny silnik, ale ogólnie jeździ się nim naprawdę przyjemnie, tylko trzeba pamiętać że czasami brakuje mocy.