Wał da się odpiąć od końcówki wałka mostu bez odkręcania go w innym miejscu, wystarczy go ręką szarpnąć w stronę skrzyni po odkręceniu czerech śrub końcówki kołnierza mostu - i wał się odłącza. Od razu kup nowy uszczelniacz wału, im droższy, tym dłużej pochodzi, oraz nakrętkę wałka - bo jest ona jednorazowa. Do tego zaopatrz się w nasadkę nr 36 (o ile dobrze pamięam) oraz klucz dynamometyczny. Stary uszczelniacz usuń śrubokrętem, a nowy nasadzaj delikatnie, uważając, żeby nie przekosić go w jego gnieździe w moście. Staraj się go wbić niego głębiej, albo nieco płycej, niż był orygilalny - wtedy jego warga będzie pracować w innym miejscu niż stara, która na pewno wyrobiła już na tulei, która w nim pracuje, pierścień. Inaczej pomimo nowego uszczelniacza, zaraz zacznie cieknąć, bo warga nie będzie odpowiednio dociskać do tej końcówki. Przed założeniem jej posmaruj lekko wargę uszczelniacza hipolem, żeby pierwsze obroty nie spaliły wargi uszczelniacza. Uszczelniacz oczywiście wbija się sprężynką w stronę wnętrza mostu.
Moment dokręcania nakrętki wałka - z tego, co pamiętam, wynosi od 170 Nm do 225. Średnia wartość - to 200 Nm. Jeśli nie będziesz miał klucza dynamometrzycznego, to musisz zastosować przelicznik, zakładając, że jeden kg na ramieniu o długości jednego metra, przy sile przyłożonej dokładnie z kierunkiem ciążenia - to jest 10 Nm. Klucze zazwyczaj mają ramiona o długości 25 cm, czyli 0,25 m, co oznacza, że by osiągnąć moment dokręcania rzędu 10 N - trzeba do klucza przyłożyć siłę 4 kg. I tak dalej, w proporcji.
Jeśli więc będziesz chciał osiągnąć moment dokręcania rzędu 200 Nm przy kluczu o ramieniu 25 cm, to musisz przyłożyć do niego ciężar o wartości 80 kg - czyli cały ciężar dobrze wyglądającego osobnika ludzkiego płci męskiej.
Ja w swoim Poldoroverze, gdy w lato 2007 wymieniałem ten simmering - po prostu uwiesiłęm się na kluczu. Jakoże ważyłęm wtedy jakieś 75 kg a klucz miał długość ramienia 26 cm - to operację uznałem za całkowicie właściwie przeprowadzoną.
Acha - przed zabawą zlej z mostu dolną śrubą hipol i od razu kup nowy. Wchodzi tam, z tego, co pamietam, 1.1 litra.