Autor Wątek: Szarpanie w trakcie przyśpieszania  (Przeczytany 2541 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Szarpanie w trakcie przyśpieszania
« dnia: Luty 14, 2011, 23:19:08 pm »

jackmarko

• Gość
Przeszukałem forum i nie znalazłem problemu z którym mi jest dane się zmierzyć. Mam problem z moim poldkiem. Padła mi cewka w aparacie zapłonowym i po naprawie strasznie szarpie autem w trakcie przyśpieszania na drugim biegu, ale tylko przy obrotach około 1200/1700 później zbiera się przyzwoicie, nawet na pozostałych biegach. Sytuacja ma miejsce na LPG jak i na benzynie. Wymieniony "zielony przewód", palec, kopułka,cewka, moduł, przewody WN wyglądają na dobre (brak przebić) i nowe świece. Proszę o pomoc bo już nie wiem co mam robić?! Polonez rocznik 94 gaźnik.
« Ostatnia zmiana: Luty 14, 2011, 23:24:57 pm wysłana przez jackmarko »

Odp: Szarpanie w trakcie przyśpieszania
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 15, 2011, 00:49:18 am »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Gdyby nie to że mówisz iż przewody wyglądają na dobre powiedziałbym że to przewody :) ponieważ sam miałem to rok temu kupiłem nowe i niebo a ziemia tylko u mnie to już burza w nocy się działa pod maska :D takie przebicia były :) teraz mam silikonowe i jest narazie miodzio :) dlatego niestety ale jeśli to nie przewody to nie pomogę ;)
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 15, 2011, 12:16:37 pm »

ukil91

• Gość
Jak nie były wymieniane to warto zmienić..
U mnie nie było widać przebicia a po zmianie przewodów i wymianie świec samochód znów jeździł jak nóweczka;)

Chociaż u mnie przerywało na każdym biegu i przy różnych obrotach silnika...

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 15, 2011, 17:42:07 pm »

jackmarko

• Gość
Przewody pewnie wymienię, ale dziwne że przed awarią cewki w aparacie nie było takich objawów. Moje obawy są, że składając aparat zapłonowy może coś tam pomieszałem (np. inna ilość podkładek w dolnej części aparatu - nad odrzutnikiem oleju). Nie wiem czy mają jakiś wpływ na pracę aparatu podkładki sprężyste i izolacyjne w dolnej części korpusu aparatu??. Czy uszkodzony kondensator przy cewce zapłonowej może mieć wpływ na pracę silnika??
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2011, 18:10:01 pm wysłana przez jackmarko »

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 26, 2011, 17:07:35 pm »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
Podbiję temat, nie wymieniałem nic póki co a mam ten sam problem. gazownik poradził mi sprawdzić elektrykę zapłonową bo na analizie spalin wyszło że nie spala wszystkiego i kupa paliwa idzie w atmosferę. Szarpie mi i słychać takie strzały w silniku przy próbie przyśpieszenia. Po jakimś czasie się uspokaja jak się silnik zagrzeje i rozrusza.
Spróbuję dzisiaj zielony przewód wymienić. Może to pomóc, czy przy zepsutym by nie działał całkowicie?
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 26, 2011, 17:48:16 pm »

Offline Maćko

• Sympatyk
    • Atu + 1.8 LPGTi 23E
Gaźnik ma się rozumieć? Miałem do niedawna ten sam problem, wymiana kabelka moduł-aparat, może przynieść efekt, ale nie koniecznie (jak w moim przypadku). U mnie problemy ustały po wymianie modułu.

Ale jak słychać jakieś strzały to równie dobrze zapłon może być przestawiony.
Był: Caro '93
Jest: LPGTi - Atu Plus 1.8 VVC 160+KM 23E | Renault Laguna 3 GT 2.0 dCi 178KM

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 26, 2011, 20:57:28 pm »

Offline MichalSW

• Sympatyk
A ja to bym jeszcze raz wyjął aparat i wymienił cewkę w środku. Nie takie rzeczy już miałem uwalone jako nowe ze sklepu. Koszt znikomy, a pewność większa. Skoro piszesz, że po jakims czasie wszystko się uspokaja to gdzieś mimo wszystko masz przebicie w układzie WN. Weź omomierz na skalę 2000k i przystaw jedną końcówkę do świecy (tu gdzie montujesz kabel) a drugą do masy. Jak coś pokaże oprócz 1 (czyt. bez reakcji) to świeca zdupiona. Najlepiej pomierz na zimnym silniku po nocy.
Pomóżmy Jackowi!

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 26, 2011, 20:59:27 pm »

Offline Aetius

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI L-202 Polonez Atu+ 1.6 GSI 92U
już się poprawiło, zmieniłem zielony kabel i biała końcówka była urwana. Na nowym śmiga aż miło chociaż stuki są sporadycznie. więc coś się jeszcze tam dzieje ale i tak jest kolosalna różnica w mocy i w płynności
Był:
1.6 GLE L115 Pn Caro
Jest:
1.4 GLI 16v L202 Pn Caro orciari / 1.6 GSI 92U Atu+ / Mazda 2.5 V6 / Saab 900i 2.0 LPG