Autor Wątek: nietypowy problem z akumulatorem.  (Przeczytany 1946 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

nietypowy problem z akumulatorem.
« dnia: Luty 17, 2011, 23:04:45 pm »

k18t

• Gość
Mam problem ze swoim Polonezem, 1,5 '84r a mianowicie akumulatora nie da się naładować. Pomyślałbym, że zwyczajnie sie skończył  ale jak przełożyłem tymczasowo aku z Golfa IV 1.6 i to został zniszczony po kilku dniach jazdy w Poldku. Teraz i ten drugi aku z Golfa nie da się naładować, mało tego jak odpalę Golfa i podłącze ten akumulator to silnik gaśnie. To chyba znaczy że jest w nim zwarcie tak? Co może być z tym Polonezem nie tak, że niszczy akumulatory, czy to tylko zbieg okoliczności?

Odp: nietypowy problem z akumulatorem.
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 18, 2011, 10:59:36 am »

Offline Roofi

• Sympatyk
  • Psuj ...
    • Był C+ 2000r 2.0 i.E.
Jest pytanie za 100 $ - jakie masz napięcie ładowania w poldku ??? Mierzyłeś ???
Może przegotowuje aku i tyle .

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 18, 2011, 11:14:46 am »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
Może faktycznie regulator napięcia Ci poleciał i pakuje na akumulator ile tylko wlezie przy okazji go zarzynając  :-
Miernik do łapy i na  pracującym silniku zmierz napięcie na klemach jeśli będzie wyższe niż 15v to  regulator napięcia do wymiany.
Sprawdź jeszcze czy po dodaniu gazu napięcie się zmienia, bo może regulator przepuszcza dopiero do  pewnego momentu  :)
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 19, 2011, 12:39:01 pm »

k18t

• Gość
dziś sobie kupiłem miernik i wskazał , że na wolnych obrotach na klemach jest 12,5V, a na wyższych wzrasta do 14V. Tak powinno być?

Podobno jak dzieją się jakieś dziwne zeczy z elektryką, to najlepiej puścić jakieś dłuższe kable od miernika i z kabiny cały czas monitorować napięcie, bo może wariować, czy może lepiej od razu wymienić regulator napięcia i mieć z głowy?
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 12:42:33 pm wysłana przez k18t »

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 19, 2011, 13:07:09 pm »

Offline oprawca_1978

• Sympatyk
Zaraz po odpaleniu silnika, napięcie na akumulatorze powinno wynosić co najmniej 14V i nie więcej, jak, powiedzmy, 15. Po włączeniu świateł mijania i jeszcze czegoś, może spaść o jakieś 0,5 V lecz nie wzrosnąć.
Jeśli na pracującym silniku na akumulatorze jest poniżej 14V - to jest coś nie tak.
Proponowałbym wyjąć z silnika alternator, rozebrać go i dokonać kompleksowego sprawdzenia - diod prostowniczych, diod wzbudzania, uzwojeń stojana i wirnika - na prawidłowość działania, ciągłość obwodów i brak przebić do masy i międzyzwojowych, a potem wziąć się za regulator napięcia i pierścienie ślizgowe rotora (to nie komutator!)
Jak Kuba Bogu - tak Bóg Kubańczykom!

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 19, 2011, 13:11:49 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
Ładowanie wygląda na trochę marne... nawet na wolnych nie powinno być mniej niż 14v ale ogólnie do przyjęcia, takie napięcie nie jest w stanie zniszczyć akumulatora.
Miernik w kabinie nie jest złym pomysłem ale proponowałbym na stałe jakis wbudować niż z multimetrem jeździć:D
http://allegro.pl/woltomierz-panelowy-icl7107-i1454773639.html
polecam coś takiego do zabudowy albo normalny jakiś najtańszy wskazówkowy
http://allegro.pl/woltomierz-analogowy-mini-30v-dc-i1466702211.html
(30V bo na nim wskazówka będzie prawie idealnie w połowie skali)
a regulator możesz też dla pewności wymienić to nie zaszkodzi na pewno a może ładowanie się poprawi ;)
« Ostatnia zmiana: Luty 19, 2011, 13:12:34 pm wysłana przez pigini »
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 19, 2011, 15:22:26 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #7 dnia: Luty 22, 2011, 01:19:08 am »

k18t

• Gość
pigini kupiłem sobie ten, (niebieskie podświetlenie, w obudowie)
http://allegro.pl/woltomierz-panelowy-icl7107-i1454773639.html
 ale po kilku godzinach użytkowania padło podświetlanie. muszę go reklamować :( kupiłem też nowy aku (Centra Futura) Jak mój zaufany elektryk wróci z urlopu, to się do niego przejadę z tym problemem i dam znać co było źle.

« Odpowiedź #8 dnia: Luty 22, 2011, 07:21:10 am »

Offline Roofi

• Sympatyk
  • Psuj ...
    • Był C+ 2000r 2.0 i.E.
k18t - trochę chęci i sam pewnie dojdziesz. A te rozpie....... akumulatory - jak je mierzysz - pokazują jakieś napięcie ???

« Odpowiedź #9 dnia: Luty 27, 2011, 22:50:05 pm »

k18t

• Gość
Jeden dostał zwarcia, to go oddałem na wymianę jak kupowałem nowy, więc juz nie sprawdzę czy ma napiecie, drugiego nie da się naładować na tyle, żeby zakręcił rozrusznikiem, ale jak się go podłączy, to światła świecą, napięcie więc jest. Teraz robię tak, że odpalam na tym nowym, po czym za chwilę podłączam ten stary, bo już mi go nie szkoda nawet jak się do końca rozpiepszy. Ten nowy od czasu do czasu podładowuję prostownikiem. Miernik niedługo zamontuję na stałe, pojeżdżę trochę i zaliczę wizytę u elektryka. Zobaczymy co będzie.