Autor Wątek: spryskiwacze mglowe w caro+gsi  (Przeczytany 4661 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

spryskiwacze mglowe w caro+gsi
« dnia: Luty 28, 2011, 17:01:55 pm »

Arek1975

• Gość
Powitać. Znalazłem takie coś na Allegro i zastanawiam się nad ich zakupem. Ponieważ dysze jakie posiada fabrycznie Polonez są do kitu. Zużywają za dużo płynów do spryskiwaczy i nie można ich wyregulować w odpowiedni sposób.
Czy ktoś już zamontował je w swoim poloniuszu i czy będą pasowały te które są na aukcji.
http://allegro.onet.pl/spryskiwacze-mglowe-dysze-mgielka-wysylka-gratis-i1481783967.html

Odp: spryskiwacze mglowe w caro+gsi
« Odpowiedź #1 dnia: Luty 28, 2011, 17:10:40 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Poczytaj forum.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #2 dnia: Luty 28, 2011, 17:22:04 pm »

Arek1975

• Gość
Poszukałem i znalazłem. Kolega ma takie same w Daewoo Tico i efekt jest rewelacyjny.Nie pozostaje mi nic innego jak tylko je zakupić. Pozdrawiam.

« Odpowiedź #3 dnia: Luty 28, 2011, 17:55:43 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Fazi takie kupił, i z tego co pisał był średnio zadowolony. Ja u siebie wsadziłem oplowskie, troche tansze, i jestem tez srednio zadowolony. Ale to bardziej wina calej reszty instalacji, czasem dają sobie rade a czasem nie.

« Odpowiedź #4 dnia: Luty 28, 2011, 18:06:08 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Jeżeli to plus, to proponuje zamontować drugą pompkę spryskiwacza. Miejsce w zbiorniczku jest.

« Odpowiedź #5 dnia: Luty 28, 2011, 18:38:19 pm »

Offline Piotrek#1923

• Klubowicz
    • FSO 1.4_1.6_1.8
Ja mogę napisać jak ma to się do ilości znikającego płynu w zbiorniczku - tak samo ubywa....

« Odpowiedź #6 dnia: Luty 28, 2011, 19:38:51 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Oczywiście druga pompka w połączeniu z spryskiwaczami mgłowymi.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 02, 2011, 20:54:35 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
    • Polonez, Mercedes, Fiat 125p
gdyby dolozyc druga pompke to powinno ladnie psikać. Jakiegos mega efektu sie nie spodziewaj :) bez przeróbek sie nie obeszło.
Aha, co do "oszczedzania" plynu - MIT ;)

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 04, 2011, 21:06:25 pm »

Arek1975

• Gość
Macie rację. Wyjąłem stare spryskiwacze i po wyjęciu w masce dziura wielka dziura. Bez przeróbki mgłowy mi wpadnie do środka bo jest za mały.Może macie jakieś sugestie jak przerobić je do plusa.............. :?: :?: 

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 04, 2011, 21:46:49 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
a mam :) tylko nie mam narazie fotek... musialbym isc do samochodu...

Otóż bierzesz stare sprywskiwacze i wycinasz z nich "głowke" - po prostu tak jakby ucial rowno z maską. I masz sam stelaż gotowy. W nim wewnatrz wypalasz dziurke żeby bylo na przestrzał.
Następnie bierzesz sprysk mgłowy, montuje do niego rurke juz na stałe (lepiej dluzszy kawałek) i wkładasz w ten stelaż (kapniesz sie o co chodzi). Następnie pistolet do kleju na ciepło i zalepiasz wewnatrz obficie tak zeby sie skleiło. Czekasz z pol godziny i gotowe. Montujesz do maski tak jak oryginalnego - na zatrzask :)

Radze wczesniej wymierzyć pod jakim kątem to ma być, bo gdy dasz pod kątem prostym do szyby to bedzie psikało tylko w bok szyby i poza nią, a nie na jej środek.

Wlej do zbiorniczka pełno wody, i testuj metoda prob i bledow jak to ustawic itp :)

aa no i najwazniejsze... spryskiwacz nie może być rowno z maską... sam "czubek" (ta strona gdzie psika) musi być wyżej niż "dupa". Musi byc tak, ponieważ w innym przypadku caly strumien idzie tuz nad wycieraczke... Gdy dojdzie predkosc i ped powietrza to wiesz co będzie :) Dlatego to ma psikac na 3/4 wysokosci szyby (dasz mocną pompkę to będzie ideał ;) ).

Zaraz skoczę po zdjęcia ;]

mam foty:

i tak na przyszłość  - ogolnie gra nie warta swieczki. Sprywskiwacze nie wyglądaja może estetycznie, jest tez delikatna szczelina w masce. No niestety spryskiwacz nie zakryje całości. Ale jak juz kupiłeś to zrób ;)

pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Marzec 04, 2011, 22:12:52 pm wysłana przez FaZi »

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2011, 21:39:17 pm »

Arek1975

• Gość
Dziękuje za zdjęcia i wyczerpująca odpowiedz. Zastanawiam się jednak czy warto, chyba jednak dam sobie spokój i sprzedam swoje nowe spryskiwacze......
Za dużo roboty i nieładnie estetycznie............

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 06, 2011, 22:18:55 pm »

kazik_fso

• Gość
fajne takie np w volvo są wycieraczki na światłach

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2011, 00:20:38 am »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
fajne takie np w volvo są wycieraczki na światłach

Gdzieś tu jest temat o spryskiwaczach reflektorów. :P
A wycieraczki swoją drogą, z tym, że w Polonezie mogły by dziwnie wyglądać... Bo o ile do Volvo jeszcze to pasuje to w Polonezie raczej rzeźbiarsko BARDZO będzie.

BTW. Fajne wycieraczki reflektorów były do 125p, ale tylko jeden komplet ich był zrobiony pewnie... :D
Widać na jakimś filmie z czasu początku produkcji 125p.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 00:24:21 am wysłana przez kuba92 »

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2011, 00:45:23 am »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Bylo ich troche wiecej, ale ceny na allegro osiagaja jakby faktycznie byl tylko jeden:) powinienem miec gdzies troche zdjec poldka z takimi wycieraczkami z muzeum motoryzacji na filtrowej w Warszawie.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 00:46:00 am wysłana przez Maurer »

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 08, 2011, 19:21:54 pm »

Offline FaZi

• Sympatyk
powiem Wam, nalałem płynu letniego (bo zimowego nie miałem :P ), mam oryginalny worek (jedna sztuka) ale na przekaźniku, bo były duze spadki napięcia na kablach. Plus prosto z aku. Zapiernicza jak głupi, i na tym letnim płynie psika na dach :D trzeba tak "pykać" tym przelacznikiem bo ciągle to leje na dach. Tylko ze to nie jest mgła... jest to taki rozproszony strumień. Setki kropelek :) ale lepsze to niż punktowa psikawka.

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 12, 2011, 09:15:11 am »

Offline FaZi

• Sympatyk

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 13, 2011, 21:48:18 pm »

Offline szczepannn

• Nowicjusz
A co by było gdyby użyć jako pompki spryskiwaczy.... pompkę paliwa od abimexa lub bosha ? :)

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 13, 2011, 22:09:58 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Po co aż taka pompka? :P
Poza tym nie sztuką jest zamontowanie pompy która wysuszy od razu cały zbiornik, to już chyba przerost formy nad treścią... :)

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 13, 2011, 22:18:07 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
A co by było gdyby użyć jako pompki spryskiwaczy.... pompkę paliwa od abimexa lub bosha ?
Chyba byś nie wyrobił na płyn do spryskiwaczy, a zamiast zbiornika na płyn zamontować wiadro:)
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 13, 2011, 23:10:59 pm »

Offline szczepannn

• Nowicjusz
Spryskiwacze mgiełkowe potrzebują odpowiedniego ciśnienia - rozwiązaniem jest pompka z innego auta (np z BMW E39 która powinna pasować - ba nawet cały zbiorniczek wejdzie) lub właśnie pompka paliwa.

CO z tego że pompa paliwa ma ogromną wydajność skoro średnica dysz spryskiwaczy jest malutka więc.... choćby się człowiek dwoił i troił... to krowy przez ucho igielne nie przeciśnie. Za to przy takim ciśnieniu powinno nam pięknie "zapylać" szybę płynem.

« Ostatnia zmiana: Marzec 13, 2011, 23:11:48 pm wysłana przez szczepannn »