Autor Wątek: Moje Powolanie.  (Przeczytany 7063 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Moje Powolanie.
« dnia: Marzec 05, 2011, 22:54:25 pm »

Offline czapla499

• Nowicjusz
W piątek dostalem karte powolania. W poniedzialek mam się stawić we Wroclawiu. :D 500km

Oczywiście mówie o wojsku.  Trzymajcie za mnie kciuki. Pozdrawiam.

Ps. Jest tu ktoś jeszcze we wojsku??

Odp: Moje Powolanie.
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 05, 2011, 23:00:04 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
służba przygotowawcza czy zawodowa ?
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 05, 2011, 23:00:37 pm »

Offline czapla499

• Nowicjusz
Narazie to pierwsze.

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 05, 2011, 23:16:38 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Ja do tej pory odwaliłem ustawowe 365 dni i na tym się moja przygoda skończyła  :one: Oprócz prawa jazdy kat.C nie wyniosłem stamtąd niczego pożytecznego.  ::) No i trochę się kałachem postrzelało. Proponowali wprawdzie służbę nadterminową,ale rzadko kto się decydował.Nie tak dawno dostałem tzw."przydział mobilizacyjny"  Kielce-Bukówka  jako kierowca.Tak w ogóle to nie wiem jak oni to rozdzielają,bo kuzyn był rok wcześniej i do tej pory nic nie dostał.   :>

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 05, 2011, 23:30:56 pm »

Offline czapla499

• Nowicjusz
To jest MON. Tam niczego nie można być pewnym.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2011, 02:14:02 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Przecież teraz już nie ma obowiązku chyba? Jestem nie na bieżąco?
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 06, 2011, 02:21:02 am »

Offline Fist

• Sympatyk
    • Rover 25 1.6 16v
    • http://www.TutorialsBase.pl
Nie ma :)
Rover 25 1.6 16v
Cytuj (zaznaczone)
"J: Do 100 i ja odpuszczam
G: Ja nie patrze na zegary "

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 06, 2011, 02:21:56 am »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Ja jestem rocznik '91, stawienie się na komisje było tylko formalnością czyli dostaniem książeczki wojskowej, tyle przygody z wojskiem z mojej strony.
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 02:22:08 am wysłana przez Mifumi »
Cytuj (zaznaczone)
wystarczy lekko obnizyc, zaspawac rozrzad [...] powinno wystarczyc na poczatek
  ______                             ______
/_|_____\.=[oo]=O=[oo]=./_____|_\
 ___                                          ___
[___]                                       [___]

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 06, 2011, 10:27:15 am »

mogles

• Gość
Ja jestem rocznik '91, stawienie się na komisje było tylko formalnością czyli dostaniem książeczki wojskowej, tyle przygody z wojskiem z mojej strony.

Ja to samo a '90 jestem
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 10:27:26 am wysłana przez mogles »

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 06, 2011, 10:53:52 am »

myambo

• Gość
A ja powiem, że chciałem i to nawet bardzo, ale po tym jak olano mnie ciepłym moczem, poszedłem do roboty, "dziękuje" za takie coś  :/

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 06, 2011, 14:40:09 pm »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
Obecnie nie ma obowiazku,poniewaz powszechny pobor został zlikwidowany ,zastapione zostało to kwalifikacją -chcesz to idziesz, niechcesz to nie.Obecnie kazda WKU prowadzi nabor do w/w służby przygotowawczej dla osob ktore chca wstapic do woja a nie odbyli wczesniej zasadniczej, lub do NSRu dla tych co mieli stycznosc wczesniej ,tak jak ktos wspomnial wyzej w ramach przydziału kryzysowego.Troche sie nawypisywałem tych kart powołań pracując tam do niedawna.Zachcialo sie zawodowej armii :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 06, 2011, 14:40:52 pm wysłana przez SeBa »
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2011, 09:39:52 am »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl
A mnie czasami korci żeby do NSR dołączyć...

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2011, 11:29:14 am »

Offline BARTEK1925

• Sympatyk
  • 000086
    • Laguna I kombi 1.8 + sekwencja 2000 r.
A ja studiowałem żeby nie iść do woja, co roku było śmiesznie w WKU jak przynosiłem papier z uczelni :D
Do dzisiaj nie mam wbitego przeniesienia do rezerwy, nie mam ochoty tam iść.
Paździoch 2.0 OHC ford 1990 r - 2003/2016 r. auto odjechało 14.05.2016 do nowego domu.
A codziennie granatowe Mondeo kombi MK1 1.6 + LPG - zwany też czołgiem-sprzedany wrzesień 2017
Obecnie: Laguna 2000 r. kombi 1.8 + sekwencja
             Berlingo 2008 r. I lift 1.6 + sekwencja

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2011, 11:54:18 am »

Offline TranceEternity

• Sympatyk
    • Poldorover 1.6 Orciari 1995r.
Wojsko to bzdura służy tylko rządowi by się utrzymał.

Nie było by wojska nie było by rządu praw itd. Syf i samowolka by była :D

Z drugiej jednak strony służba typu: wojsko, straż, policja itp. to pewna praca, dobre zarobki i szybka emerytura ;)

Tyle z mojej strony na temat wojska ;)
Polonez 1.6 Rover Orciari
Mercedes w116 300SD
Mercedes W124 250TD

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 07, 2011, 12:01:43 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
bzdurą to jest że nie ma wojska , bo jakby taki kot w pizdę dostał i skrócili mu trochę kite to by to bydło osiedlowe  we łbie nie miało durnych pomysłów.  Zrobili by z niego człowieka. A teraz uczyć się nie muszą bo woja nie ma więc nie ma przed czym spierdalać, ideałów nie ma bo nie ma kto w poić w wojsku by go nauczyli przynajmniej hymn śpiewać bo kibole to śpiewać umieją ale tylko pierwszą zwrotkę drugiej już nie znają. 
Sam bylem w wojsku w Dęblinie w szkole oficerskiej jako dwuletnie oficerskie  po szkole wyższej więć wiem kto na kompanie wchodził i kto wychodził w ramach zajęć z kotami jako oficerowie młodsi. Tak więc służba zasadnicza powinna  być  przywrócona.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 07, 2011, 12:29:49 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
Popieram na całej linii.No i widzę że kolega w porządnym wojsku był.   :one: 8) Ja tam byłem tylko zwykłym "jankiem" jak to u nas mawiano "czysty pagon rezerwisty"   :P ;) Zaliczyłem 3 różne jednostki w czasie służby tj. JW4408 Sulechów (unitarka) potem JW1956 Ostrów Wielkopolski (szkółka kierowców) no i w końcu JW3890 Skwierzyna już do samego cywila.  :P Pobór Wiosna 2001/2002.
W sumie fajnie było i wcale by nie zaszkodziło dzisiejszej młodzieży ,gdyby trochę ich poprzeganiali w masce gazowej i OP1,albo przeczołgali po poligonie.Niektórzy to aż za dużo energii mają  :one:

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 07, 2011, 12:33:31 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
no niestety dałem sobie spokój bo Pan Radek Sikorski zaczął wdrażać swoje genialne pomysły nie mając o tym zielonego pojęcia, a szkoda bo w 2007 podał się do dymisji na 3 miesiące później  jak odeszłem twu. Ale nie ma tego złego coby na dobre nie wyszło

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 07, 2011, 12:46:08 pm »

Offline Buźka

• Sympatyk
No co zrobić.Zlikwidowali służbę z poboru,a teraz namawiają żeby iść na szeregowych zawodowych,bo chyba nie ma kto sprzątać,albo dołków kopać  :one: Pamiętam te czasy jak się wszyscy na różne sposoby uchylali  :P Ja miałem komisję jakoś tak w czerwcu czy lipcu i nie powiem,bo też się odroczyłem ,ale tylko pół roku.Głupio było tak od razu iść,kiedy wszyscy kombinowali,poza tym człowiek się trochę cykał (nie ja jedyny) Potem w styczniu przyszły pozdrowienia z WKU i bilecik na 9 kwietnia.Wspaniały prezent urodzinowy na same 20 urodziny (12.04)   :wpale: no ale było minęło i z perspektywy czasu człowiek na to inaczej patrzy.Ciekawe doświadczenie,chociaż niektórzy twierdzili że "rok wyrwany z życiorysu"  :one: :one:

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 07, 2011, 13:07:15 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Dobrze, że skasowali powszechny pobór, bo poprawie obronności to nie służyło, tylko miało na celu zbydlęcenie ludzi w takim stopniu żeby strzelali do innych na rozkaz - że tak to konkretnie opiszę.

Wojsko nie jest od wpajania ideałów tylko od robienia z ludzi posłusznych niewolników. A co do hymnu, to nasz niedawny premier nawet refrenu nie zna. :D Myślicie że "kibole" to efekt braku służby wojskowej? Weźcie sobie nie róbcie żartów. Tacy ludzie za głębokiego PRL'u też istnieli. Na mecz Legii w Warszawie mobilizowano tabuny milicji, strach się było w okolicy stadionu w ogóle pojawić.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 13:14:07 pm wysłana przez Grzech#1938 »
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2011, 14:19:35 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
A co do hymnu, to nasz niedawny premier nawet refrenu nie zna
bo też nie był w wojsku
strzelali do innych na rozkaz - że tak to konkretnie opiszę.
a co mieli strzelać bez rozkazu - to by była szkoła dla psychopatycznych zabójców.Zapewne wiesz że wsytuacjii konfliktowej  zawsze prosi się dowództwo o zgodę na otwarcie ognia.

Wojsko nie jest od wpajania ideałów
poniekąd masz racje  bo są od tego głownie rodzice   to jakim kto jest świadczy o tym co wyniósł z domu ale  służba wojskowa potrafiła zrobić z niejednego cwaniaka, wartościowego człowieka. Problem polega głownie na tym  że poborowi  byli prowadzeni przez większość czasu przez kaprali  czyli tylko stopień lub dwa wyżej od siebie, gdyby mieli do czynienia  w większości z podporucznikami i  porucznikami czy kapitanami, byłby to zapewne inny poziom ale tym nigdy nikt się nie zajął, stąd zjawisko fali pozostałość po naszych kochanych wschodnich sąsiadach,  które zniechęcało  do wojska, ganione zresztą przez oficerów a uskuteczniane głownie przez kaprali. Kto nie wie, nie był ten pewnych spraw nie pojmie, tylko będzie głosił zasłyszane poglądy
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2011, 14:25:32 pm wysłana przez Mariusz#1926 »