Zadać jedno pytanie a sypie się pół strony hejtów
To nie jest hejt, po prostu zwróciłem uwagę że chcesz wbrew przeznaczeniu zastosować rozwiązanie które będzie nieskuteczne w celu którego oczekujesz, a do tego drogie. Trzeba odróżnić mowę nienawiści od krytycyzmu, gdzie krytycyzm to po prostu poinformowanie co zrobiłeś źle.
, zadałem jedno pytanie czy pasują amortyzatory na tył a nie jak działa amortyzator
Masz problem z kontaktem kół z nadkolami, a to się reguluje gumowymi odbojnikami za 15 zł, a nie amortyzatorami które w ogóle nie do tego celu są przystosowane. Amortyzator ma wytracać energię ruchu zawieszenia, a nie zatrzymywać jego ruch w momencie. Powiedzmy że założysz amortyzator który ograniczy problem bicia w nadkole. Wystarczy że na zakręcie w konkretną dziurę wpadniesz i albo amortyzator przepuści i opona się rozwali, albo (jeżeli będzie odpowiednio długi) po prostu obudową się zaprze i uszkodzi albo urwie mocowanie śrubę przy moście lub na belce.
Ma takie, że jeśli jest krótszy, to w skrajnym przypadku może się urwać, odkształcić. Kilka mm nie robi różnicy ale kilka cm raczej tak.
Tak samo jak jest dłuższy. A właśnie taki amortyzator trzeba by użyć żeby skutecznie powstrzymać koło przed uderzaniem o nadkole. Amortyzator tłumi ruchy zawieszenia, a nie skraca jego skok! Owszem, aplituda będzie mniejsza niż bez amortyzatora/ze słabiej tłumiącym amortyzatorem. Ale żeby mieć pewność że zawieszenie się nie ugnie powyżej jakiejśtam wartości, to się używa odbojnik, czyli kawałek twardej gumy.
a jezeli chodzi o tylne krotsze amory ,to chodzi mi o uzyskanie ograniczenia skoku zawieszenia glownie w dół
Skracanie skoku w dół jest bez sensu. Owszem, ma sens zastosowanie amortyzatora który mocniej tłumi odbicie i wtedy auta na osi tak nie wyrzuca w górę. Natomiast skracanie skoku w dół przez zbyt krótki amortyzator jest bez sensu, bo spowoduje tylko że auto będzie podrywać koło i tracić napęd. Pół biedy jeszcze jak auto ma szperę, ale bez niej będzie się przy takim poderwaniu prowadzić totalnie do dupy.
Do tego co chcesz uzyskać, powinno się użyć po prostu twardszych resorów albo stabilizatora.