Ok

, dostałem na szrocie altek od ducato, firmy MM, regulator na nim z elmotu. Niestety nie mogliśmy odczytać nic z tabliczki i są przytarte napisy nr katalogowego, czy ktoś może wie w jakich amperażach występowały altki do ducato?
Dane wyglądają tak:
aku po podłączeniu 12,5V napięcia
po odpaleniu silnika na jałowych z ssaniem 1100obr ładowanie 13,9V bez odbiorników
światła 13,7V
po zagrzaniu obroty coś koło 750-850:
ładowanie 13,3 bez świateł
światła 13
wentyl+ światła 12,9
po zgaszeniu (ok 10minut odpalony na wolnych + 5km jazdy po mieście 40-60km/h) aku pokazał 12,78V, więc się ładuje (mam nadzieje)
Sprawdzę jeszcze jak wygląda napięcie na wyższych obrotach jak będzie druga osoba co będzie gazu dawać

.
Zauważyłem jeszcze, że w tym altku dość głośno chodzi łożysko, czy może to być od tego że stał, czy szykować się do wymiany na nowe?
Czy ciężko się takie łożysko wymienia? I czy droga jest ta zabawa w wymianę? Bo wyciągniecie altka to 5 minut roboty.
I kolejna sprawa, zakładając łapę od alternatora na górze, co jest od regulacji naciągu paska, dociągając odprysnęło mi od bloku silnika to miejsce mocowania tej blachy. I teraz pytanie jak to rozwiązać? Póki co zrobiłem tak, że naciągnąłem pasek na śrubę na dole i zaparłem altek na górze tą blachą od regulacji z tym odpryskiem i zakręciłem na sztywno blachę na górze i altek jest trzymany na dole śrubą a na górze jest zaparty jak o laskę, wydaje mi się, że to będzie działać, bo tak czy inaczej chyba ta łapa na górze tylko naciąga pasek. Jakieś pomysły?
--------------------------------
No i kolejna sprawa którą zauważyłem to to, że nawet jak włączy się wiatrak od chłodnicy, mam dmuchawę na maxa i do tego włączone radio to na wolnych nie ma efektu spadku obrotów wolnych (silnik nie pracuje ciężej) i nie zwiększają się obroty wentylatora po dodaniu gazu

, więc wydaje mi się, że to działa.
----------------------------------
Update: Właśnie wczoraj oddałem stary alternator do elektryka na srpawdzenie i dzisiaj dostałem telefon, że jest w porządku, co może jeszcze powodować takie efekty jak ja miałem oprócz alternatora? Czy to może być akumulator?