Autor Wątek: Jakie oświetlenie do rowerku  (Przeczytany 7239 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Jakie oświetlenie do rowerku
« dnia: Kwiecień 23, 2011, 19:52:24 pm »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Jeśli wątek nie pasuje do tematyki forum to proszę skasować, albo chociaż poczekać ze 2 dni. Na forum rowerowym nie mogę się zarejestrować, a na drugim nikt mi nie odpisał jakoś konkretnie przez 4 dni.

Co polecacie tak do max 50zł na przód? Ewentualnie może być zestaw jakiś przód+tył :) Po lasach w nocy jeździć nie będę, więc nie muszę mieć jakiegoś jupitera, aczkolwiek fajnie jakby w miarę mocno świeciło i miało tryb pulsacyjny ze względu na oszczędność energii.

Odp: Jakie oświetlenie do rowerku
« Odpowiedź #1 dnia: Kwiecień 23, 2011, 20:14:14 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
http://allegro.pl/nowa-5-diodowa-lampka-rowerowa-na-przod-jy888-i1548200362.html   coś takiego w zupełności wystarczy, jest w miarę solidna ale nieporęczna ze względu na wymiary. Daje całkiem dobre  światło  i na spokojnie wystarcza do oświetlenia drogi  ok 20m przed rowerem.
Na tył nie ma co szaleć migawka za 10zł w zupełności wystarcza ;)

http://allegro.pl/ag266-oswietlenie-rowerowe-lampa-lampka-przod-tyl-i1568254597.html od bidy nawet to swieci przyzwoicie tylko zatrzask lubi się złamać, jeśli chodzi o świecenie jest wystarczająca jeśli chodzi o jakośc wykonania to nie za bardzo ale jak się trafi to posłuży, mam taką i  używam już 2 rok ;)
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2011, 20:25:25 pm wysłana przez pigini »
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.

« Odpowiedź #2 dnia: Kwiecień 23, 2011, 20:41:12 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Na tył kup jakąkolwiek lampkę, byle by nie była z tych śmiesznych małych - ja taką mam i jak kiedyś zobaczyłem jadąc samochodem kogoś z takim małym gówienkiem, to pożałowałem.
Ogólnie, z tyłu nie warto w ogóle włączać światła ciągłego, zawsze powinno się na migającym jeździć, 10x bardziej wzrok kierowcy się przyciąga (mówię to jako rowerzysta i kierowca).

Na przód mam dwie lampki - jedną samoróbkę - 5 diód, na akumulator, jedną kupioną na dwie AA którą traktuje na "pozycję" z przodu (tzn. miganie) a czasem obie ustawiam tak: ta słabsza zaraz przy kole świeci w dół, ta mocniejsza daje trochę dalej i oświetla to nawet. :)

Ogólnie - poszukaj czegoś z akumulatorem albo dokup akumulatory bo baterie Cię zjedzą. :P

« Odpowiedź #3 dnia: Kwiecień 23, 2011, 21:53:50 pm »

Offline Michał

• Sympatyk
    • Caro 1.6, LEXUS IS
O rowerach to nic nie mówcie ...
8 marca chciało sie pojeździć i dopiero wczoraj gips zdjeli ...
A jeżeli chodzi o lampki to na tył aby mrugała dobrze a na przód to tak jak mówi kuba92 że najlepiej z akumulatorkiem bo z bateriami to same problemy :)

« Odpowiedź #4 dnia: Kwiecień 23, 2011, 21:57:37 pm »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
O..., widzę że nie tylko ja przygotowywałem rower do sezonu. Przed chwilą wróciłem z garażu :)

« Odpowiedź #5 dnia: Kwiecień 23, 2011, 22:45:12 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Ja mam w rowerze dynamo. Do tego lampę Busch&Muller LumotecN - najprostsza i najniższa w jakiejkolwiek klasyfikacji producenta który jest jednym z liczących się graczy na rynku - szczególnie jeśli chodzi o oświetlenie na prądnicę, oświetla pole przed rowerem wystarczająco. Przejrzyj sobie ich katalog: http://www.bumm.de/produkte.html. W sklepach internetowych jest bardzo duży wybór.  Na tył na bagażnik lampę na baterie/akumulatorki diodową tego typu:
http://allegro.pl/lampka-2-diodowa-tyl-na-bagaznik-i1579891134.html 

Jeśli zaś myślisz o oświetleniu tylko bateryjnym to do wyboru jest bardzo dużo rozwiązań, poczynając od zwykłych ledów, poprzez diody cree na zwykłych żaróweczkach skończywszy. Jeśli masz jako takie pojęcie o elektronice i jesteś z lutownicą za pan brat to zajrzyj tutaj: http://www.swiatelka.pl/viewforum.php?f=23. Jeśli chodzi o fora stricte rowerowe to tutaj jest trochę do poczytania: http://www.forumrowerowe.org/forum/28-akcesoria-rowerowe/. Szczerze mówiąc za 50zł szału nie będzie, ale czytając opinie innych użytkowników może nie kupisz jakiegoś gniota.

O..., widzę że nie tylko ja przygotowywałem rower do sezonu.
Ja nie kończyłem sezonu więc nie było kiedy zaczynać kolejnego ;)
  • Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;

« Odpowiedź #6 dnia: Kwiecień 23, 2011, 23:34:01 pm »

Offline KubaPsk

• Sympatyk
    • ATU+ '98r. 1.6GLI
Ja kupiłem swego czasu niedużą latarkę diodową z uchwytem na rower i nie narzekam :) Miałem taką http://allegro.pl/latarka-reczna-5-led-z-uchwytem-do-roweru-baterie-i1560438060.html , i zastanawiam się nad taką http://allegro.pl/latarka-led-na-rower-zoom-cree-oswietlenie-i1558772719.html :) mamy 2w1 np. na rower i do auta :) a na tył to jakaś dobrze świecąca migająca wystarczy :)
Trzy genialne stwierdzenia które idealnie do siebie pasują :D
Basta - "Nic się nie ryj"
Zoltan#1930 - "Będzie dobrze"
Stingerek - "Dogadamy się" :D

« Odpowiedź #7 dnia: Kwiecień 24, 2011, 00:57:10 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ogólnie, z tyłu nie warto w ogóle włączać światła ciągłego, zawsze powinno się na migającym jeździć, 10x bardziej wzrok kierowcy się przyciąga (mówię to jako rowerzysta i kierowca).
Z tym przyciąganiem wzroku to bywa różnie. Lepiej jest kupić dwie i jedną mieć nastawioną na światło stałe. Wbrew pozorom migające często mniej się rzuca w oczy.
Ja w swoim rowerze mam światła na dynamo. Z przodu tradycyjne, a z tyłu mam zamontowaną lampę przeciwmgłową od 125p z założoną inną oprawką i żaróweczką. Takiego światła to nikt nie przegapi, a po ciemku wygląda nie na rower więc większym łukiem omijają. :D Do kompletu proponuję takie odchylane ramię z odblaskiem na końcu, które optycznie "poszerza" rower.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #8 dnia: Kwiecień 24, 2011, 01:34:59 am »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Ja się możę nie będę wypowiadał albo co mi szkodzi pomóc (w końcu mam wiedzę na temat rowerów dość rozległą) ja mimo iż jeżdżę bardziej profesjonalnie głównie na rowerze szosowym (a tutaj liczy się głównie to aby rower ważył jak najmniej), mtb też się zdarzy w terenie po xc to jednak jestem trochę hardcorową osobą i mam lampę z 1diodą :D za 30zł (a w nocy jak jeżdżę w zimie to już się przyzwyczaiłem że nic nie widzę) chociaż słyszałem od znajomych z klubu że dobre są te lampki co służą też jako latarki, najlepsza byłaby tzw bocialarka tyle że ona kosztuje coś koło 200-300zł a do 50zł to mówię szukać takich jak ta np http://allegro.pl/komplet-latarka-zoom-cree-x-re-q5-240lm-na-rower-i1574611274.html przypomina trochę bocialarkę, ale nie jest aż tak skuteczna, ale powinna spokojnie wytarczyć
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 24, 2011, 01:38:50 am wysłana przez luka92 »
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #9 dnia: Kwiecień 24, 2011, 03:22:19 am »

Offline mati_lecha

• Sympatyk
Dzięki za odpowiedzi.

Co do dynama to nie mam takowego w rowerze, poza tym to troszkę hamuje  i to byłby dodatkowy koszt. Niemniej kiedyś miałem w starym rowerku dynamo+taka stara komunistyczna lampa na przód. Jako, że z tyłu zrobiłem sobie odłączaną lampkę to miałem wtedy mijania+długie (po odłączeniu prądu od tylnej lampki). Przy trybie "długie" to oświetlało drogę jak mijania w maluchu. A propo dynama, to co sądzicie o prądnicach w piaście? Hamuje to czy nie?

http://allegro.pl/komplet-latarka-zoom-cree-x-re-q5-240lm-na-rower-i1574611274.html przypomina trochę bocialarkę, ale nie jest aż tak skuteczna, ale powinna spokojnie wytarczyć
Tak się zastanawiam czym się różni od tej, bo ceną dość mocno. Czy to różne latarki czy te same? :
http://allegro.pl/latarka-25w-kpl-zoom-cree-led-do-wyboru-na-rower-i1558109592.html
Ta którą podawał Kuba też chyba ta sama jak te powyższe dwie?

http://allegro.pl/ag266-oswietlenie-rowerowe-lampa-lampka-przod-tyl-i1568254597.html od bidy nawet to swieci przyzwoicie tylko zatrzask lubi się złamać, jeśli chodzi o świecenie jest wystarczająca jeśli chodzi o jakośc wykonania to nie za bardzo ale jak się trafi to posłuży, mam taką i  używam już 2 rok ;)
Nawet nie wiedziałem, że ta Power Beam jakoś spełnia funkcję. Też właśnie myślałem, żeby kupić ten zestaw i wykorzystać jako dodatkowe czerwone, a przednią jako pulsacyjną + normalną białą.

« Odpowiedź #10 dnia: Kwiecień 24, 2011, 07:52:33 am »

Offline kuba92

• Sympatyk
Z tym przyciąganiem wzroku to bywa różnie. Lepiej jest kupić dwie i jedną mieć nastawioną na światło stałe. Wbrew pozorom migające często mniej się rzuca w oczy.

No ja ostatnio przeżyłem szok jak jadąc nocą za rowerzystą zauważyłem go może 20m przedemną - i to tylko dlatego, że jechał drugi na przodzie z właśnie migającą lampką a ten z tyłu przestał mi ją zasłaniać... I dopiero wtedy zauważyłem, że ten z tyłu ma lampkę. ;)

Jak już jesteśmy przy temacie rowerów - jeżeli ktoś ma problemy z plecami/kręgosłupem a nie ma amortyzowanej ramy to polecam sztyce amortyzowane firmy SunTour.

Cytuj (zaznaczone)
A propo dynama, to co sądzicie o prądnicach w piaście?

Ja to bym się bał bardziej o wytrzymałość takiej piasty (no, chyba, że o rowerze miejskim mówimy).

« Odpowiedź #11 dnia: Kwiecień 24, 2011, 09:45:59 am »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Chodziło mi o z lekka co innego. Jeśli się stale patrzy w jednym kierunku, to owszem migające jest lepiej widoczne, ale część ludzi "rzuca okiem" na chwilę a potem patrzy w inną stronę. Jeśli spojrzy na nas w momencie, w którym lampka akurat zgasła, to nas nie zauważy. Może to wygląda na naciągane, ale niestety naprawdę tak działa.

« Odpowiedź #12 dnia: Kwiecień 24, 2011, 09:46:20 am »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
Na tył kup jakąkolwiek lampkę, byle by nie była z tych śmiesznych małych - ja taką mam i jak kiedyś zobaczyłem jadąc samochodem kogoś z takim małym gówienkiem, to pożałowałem.

Na przód mam dwie lampki - jedną samoróbkę - 5 diód, na akumulator, jedną kupioną na dwie AA którą traktuje na "pozycję" z przodu (tzn. miganie) a czasem obie ustawiam tak: ta słabsza zaraz przy kole świeci w dół, ta mocniejsza daje trochę dalej i oświetla to nawet. :)

Ogólnie - poszukaj czegoś z akumulatorem albo dokup akumulatory bo baterie Cię zjedzą. :P

Co do akumulatorów w lampkach diodowych to stanowczo nie polecam...
 aku sprawdzają się w lampkach na tradycyjną żarówkę  lub ledami 1-3Watowymi, przy zwykłych diodkach lampka będzie świeciła pełną mocą może 70-80% tego czasu co na bateriach.
Akumulatory mają napięcie znamionowe 1,2 V natomiast baterie 1,5 niby mało ale na 4 bateriach wychodzi  1,2 v różnicy, żarówka tego zbytnio nie poczuje,bo aku wydajnością prądową nadrobi, ale na diodach widać już różnicę. ;)
Poza tym komplet duracell ek  starcza na jakieś dwa miesiące normalnej jazdy wieczorami  :)
Jeśli chcesz mieć elektrownie to akumulatorek żelowy w mocowanie bidonu,  tradycyjna najtańsza lampka na dynamo ( tylko bez odblasku na środku) i żarówka halogenowa 12v 10w  z marketu tego typu,
 trochę majstrowania  i masz szperacz że pasy na drodze widzisz na jakieś 70-100m ;) (przetestowane u kolegi)

« Odpowiedź #13 dnia: Kwiecień 24, 2011, 10:18:13 am »

Offline kuba92

• Sympatyk

aku sprawdzają się w lampkach na tradycyjną żarówkę  lub ledami 1-3Watowymi, przy zwykłych diodkach

Mi chodziło bardziej z tym akumulatorem o ekonomiczne względy... :)

Cytuj (zaznaczone)
( tylko bez odblasku na środku) i żarówka halogenowa 12v 10w  z marketu

Wiesz ile taki halogen ciepła produkuje? :P

« Odpowiedź #14 dnia: Kwiecień 24, 2011, 11:25:04 am »

Offline utek

• utek#1915
  • Sympatyk
  • kujawiak
Akumulatorki w zupełności wystarczają.

« Odpowiedź #15 dnia: Kwiecień 24, 2011, 12:10:33 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994

aku sprawdzają się w lampkach na tradycyjną żarówkę  lub ledami 1-3Watowymi, przy zwykłych diodkach

Mi chodziło bardziej z tym akumulatorem o ekonomiczne względy... :)

Cytuj (zaznaczone)
( tylko bez odblasku na środku) i żarówka halogenowa 12v 10w  z marketu

Wiesz ile taki halogen ciepła produkuje? :P

Wiem  ;D  ,odbłyśniki wytrzymują jeśli żarówka jest dobrze zamocowana.  W testowanym rowerku wytrzymał jeden sezon (zrobiony na wiosnę, na jesieni zmatowił już odbłyśnik). Tak czy siak jeśli ktoś lubi się bawić to  taka lampka kosztuje 7zł  a raz na sezon 7zł to nie tragedia  8)

« Odpowiedź #16 dnia: Kwiecień 24, 2011, 12:26:02 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Zawsze można kupić do takiej żarówki na Allegro (albo od bezdomnego na targu) metalową lampkę z czasów PRL. :D

« Odpowiedź #17 dnia: Kwiecień 24, 2011, 13:20:51 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994

« Odpowiedź #18 dnia: Kwiecień 24, 2011, 16:09:49 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Powiem tak te lampki co pokazałeś zooma mają po prostu mocniejsze żarówki i w tutaj są głównie różnice w mocy danej latarki, ale naprawdę mówię z tego co wiem takie spokojnie wystarczają u mnie w klubie większość ma albo bocialarke albo lampkę w takim stylu.
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

« Odpowiedź #19 dnia: Kwiecień 24, 2011, 16:34:15 pm »

Offline jimo#1921

• Administrator
    • FSO Polonez Caro 1.6 16V
Dynamo w piaście jak najbardziej bardzo fajna rzecz. Oporów praktycznie rzecz biorąc nie odczujesz, a masz cały czas "prund" pod parą. Nie ma również problemu z dodatkowym odgłosem jaki jest przy tarciu rolki klasycznego dynama zewnętrznego o bok opony. Wybierając taką opcję pamiętaj, że musisz doliczyć koszt nowych - krótszych szprych oraz zaplecenia koła (jeśli sam nie jesteś w stanie tego zrobić). Niejednokrotnie bardziej opłaca się zakupić gotowe koło (28" są już dostępne za ~100-130zł). Piasty takie są już na łożyskach maszynowych - śmiem twierdzić, że przeżyje ono rower - pod warunkiem że nie jest to jakaś zjazdówka czy szosa a rower do jazdy codziennej. Szczerze polecam taką opcję. Z takiego dynama można sobie ładować komórkę (oczywiście po odpowiednio skonstruowanej/kupionej przystawce), albo gps.
Jeśli chodzi ogólnie o jazdę po zmroku szczególnie po drogach o większym natężeniu ruchu to proponuję dodatkowo wskoczyć w jakąś kamizelkę odblaskową. Może nie jest to zbyt szpanerskie, czy "modne" ale wydatnie poprawia bezpieczeństwo. Korzystajmy maksymalnie z tego co daje nam kierowca - a raczej jego pojazd - czyli świateł samochodu, jeśli mamy na sobie/rowerze coś odblaskowego zawsze zwiększamy swoje szanse na wcześniejsze dostrzeżenie przez kierowcę. Mój rower po zmroku wygląda mniej więcej tak ;)

Oblepiłem go co nieco folią do znaków drogowych 3 generacji - tzw plaster miodu.  ;)  (dla porównania na drugim rowerze jest moja dziewczyna, zdjęcie z flashem robione komórką, można sobie porównać ile daje tylna lampka a ile folia odblaskowa). Oczywiście nie wszyscy akceptują tego typu dodatki na swoim rowerze, ale dla mnie liczy się bezpieczeństwo, a za dnia folia nie rzuca się w ogóle w oczy.

Wracając do oświetlenia przedniego to szukaj czegoś na diodzie cree. Tył to cokolwiek, 1,2,3 diody tak jak podałem we wcześniejszym poście wystarczą. Cudów jednak nie licz. Najważniejsza jest świadomość tego, że ktoś może Cię nie zauważyć podczas gdy jedziesz drogą, stąd przydaje się lusterko - bez niego teraz ciężko mi się poruszać po W-wie.

• Prowadzę dystrybucję wysyłkową gadżetów FSO-PTK! Podkładki pod tablice rejestracyjne (1-/2-rzędowe), latarki LED/otwieracze/breloki, naklejki... Zapraszam do kontaktu na PW.
Pozdrawiam Michał aka jimo
"A"It's a hundred and six miles to Chicago, we've got a full tank of gas, half a pack of cigarettes, it's dark, and we're wearing sunglasses."
Były: A+ 1,6ohv; C 2.0dohc;V 745; A 1,8 K4F; YP250; C+ 18K4F; N126N
Są: C 16K4F; FZ6 SAHG; "pierdziawka", 3.6V6;