Te korby, od bmw to tylko gadka, wstawienie ich do silnika poloneza nie jest możliwe

uniemożliwiała zastosowanie korb o śrubach równoległych do ich osi. taka korba nie mieściłaby się w cylindrze.
W jakim cylindrze? Korba nie wchodzi co cylindra w miejscu gdzie są śruby mocujące pokrywke, w okół czopu korbowego jest garb, i jeśli chodzi o wymiary, to gdyby śruby były równolegle - wręcz odwrotnie, nie zmieniło by to wymiarów zewnętrznych korby.
Olej tryskający z otworów tworzy właśnie mgłe olejową, on porusza się z prędkością, wiec pewnie to co tym otworem wypluje, zaraz rozbija. Nie wiem, jednak dlaczego, myślisz że tłoku urzerzają w lustro oleju w misce? Tak jest w silnikach... hmm? Może w kompresorach ale nie w silnikach naszych pojazdów.
Tak z drugiej paki, otwór smarujący krzywki mogli wykonać nie w obudowie, a w górnej części stopy korby.
Książka "budowa, naprawa i eksplatacja" mówi wyraźnie, że to otwór do natrysku oleju.

Otwór jednak wykonam, w obu częściach panewki są otwory, więc jeden jest nie wykorzystany, wywiercę otwór tak, jak zaznaczyłem tak, aby wyszedł w miejscu, w którym jest otwór w panewce - natrysk na tłoki. Powinienem wywiercić ten otwór od główki korby do stopki, ale to jednak koszt - 100-200zł korba, a nie wiem czy czasem nie zmniejszę jej wytrzymałości.