Wbrew temu,co wszyscy mówią,to polonezów jeszcze dużo jeździ i wcale nie w rękach "dziadków"

wiesz za dziecka jeździło się dużym fiatem a potem polonezem to ta sympatia do tych aut zostaje ;P szczególnie do pojazdu który jest w rodzinie i za dziecka pomagało się naprawiać....
wczoraj robiłem pomiar ciśnienia sprężania w moim GLE, tak z ciekawości. Wiedziałem ze będzie niskie na 1 lub 2 cylindrach z powodu 1 śruby co dociąga głowice .... Ta śruba jest wkręcona w uszkodzony gwint w kadłubie, bo pewny pseudo mechanik urwał śrubę, ale wkręcił ją, i wkręcił pseudo śrubę do głowicy. Co spowodowało uszkodzenie gwintu w kadłubie... o tym fakcie dowiedziałem się jak sam wymieniałem uszczelkę pod głowicą, nie cały rok temu
pomiar ciśnienia wyszedł następująco:
1 cylinder 11.5adm
2 cylinder 13.5adm
3 cylinder 12adm
4 cylinder 9 adm
sprawdzałem 2 razy bo wierzyć mi sie nie chciało ze są takie różnice. Próby olejowej nie robiłem bo aku padł, a gwint który jest uszkodzony znajduje się miedzy 3 a 4 cylindrem. Do tego w kanale cieczy chłodzącej. Silnik ma 70tys przejechane (gwint nie był uszkodzony podczas remontu tylko jakieś 30 tys temu) a wogule silnik chodzi jak zegarek na poczatku jak nie złapie temp to faluje ale jak złapie fajnie pryka
ale w Poniedziałek będę robił dokładniejsze badania, próba szczelności cylindrów itd. w zaprzyjaźnionej stacji diagnostycznej i zobaczmy co czeka mnie na wiosne i wakacje....