Autor Wątek: Niedorobione tarcze, co mogę zrobić?  (Przeczytany 9249 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Niedorobione tarcze, co mogę zrobić?
« dnia: Lipiec 16, 2011, 22:31:14 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Witam, zakupiłem w pewnym sklepie w poniedziałek tarcze, są one niedorobione(dziwnie poharatane) w taki sposób że obawiam się co do ich wytrzymałości a idąc dalej mojego bezpieczeństwa.

W czwartek byłem w sklepie, sprzedawca wymienił mi je na inne tej samej firmy, jednak i one są wątpliwe.
Usłyszałem że wymienić może ale ewentualny zwrot pieniędzy nie wchodzi w grę.

W poniedziałek mam zamiar znowu pojechać z tym fantem, chciałbym wyegzekwować albo wymianę na już dobre(w co wątpię) albo najlepiej zwrot pieniędzy.

Jak odnosi się do tego prawo?
Cytuj (zaznaczone)
wystarczy lekko obnizyc, zaspawac rozrzad [...] powinno wystarczyc na poczatek
  ______                             ______
/_|_____\.=[oo]=O=[oo]=./_____|_\
 ___                                          ___
[___]                                       [___]

Odp: Niedorobione tarcze, co mogę zrobić?
« Odpowiedź #1 dnia: Lipiec 16, 2011, 22:53:42 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Pokaż jak one faktycznie wyglądają. I jaki to producent.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #2 dnia: Lipiec 16, 2011, 23:08:58 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
http://imageshack.us/photo/my-images/143/1005724.jpg/
To są te z czwartku.
2ga nie jest lepsza od tej.

A te z poniedziałku były znacznie bardziej tragiczne.

A firma to "ZAMETO"
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #3 dnia: Lipiec 17, 2011, 02:08:30 am »

Offline maciejowski

• Sympatyk
    • 125p '75 | 125p '78 | 125p '80 | 125p '90 | 126p '78 | caro '96 x2 |
jak żyję nie widziałem takich tarcz, wyglądają jak nie przeszlifowane po odlaniu, pytanie czy są wyważone, czy też nie.
moim zdaniem, te ubytki nie powinny stwarzać zagrożenia, jedynie tarcze będą się długo docierać, ale pytanie na ile one są niedorobione? może spróbuj zaczekać chwilę z wymianą, aż przyjdzie nowa partia do sklepu?
Cytat: KGB
wtedy moze okazac sie ,ze pelno Nm ,a jakoby zadnego nie bylo - jedna malutka przekladnia ,tak wiele ubylo ...

« Odpowiedź #4 dnia: Lipiec 17, 2011, 02:14:25 am »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Wątpię aby miały przyjść jakieś nowe do sklepu, z tego co sprzedawca mówił wnioskuję że mu trochę już leżą na sklepie.
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #5 dnia: Lipiec 17, 2011, 10:35:53 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
Wątpię aby miały przyjść jakieś nowe do sklepu, z tego co sprzedawca mówił wnioskuję że mu trochę już leżą na sklepie.
Sprobuj jeszcze zarządać wymiany na tarcze innego producenta, nawet jeśli miałbyś dopłacić kilka złotych.

Usłyszałem że wymienić może ale ewentualny zwrot pieniędzy nie wchodzi w grę.
[...]
Jak odnosi się do tego prawo?
Prawo odnosi się do tego tak, że jeśli sprzedał Ci części, które pasują do Twojego auta i są sprawne, to faktycznie nie ma obowiązku przyjmować towaru od Ciebie i zwracać Ci pieniędzy. Co innego gdyby do Poloneza sprzedał Ci tarcze, które nie pasują, wtedy musi oddać pieniądze lub wymienić na tarcze do Twojego auta.

Ale w przypadku gdy towar wg Ciebie i wg Nas forumowiczów okazuje się wadliwy, masz pełne prawo pójść i złożyć reklamację w tym sklepie, a on ma to odesłać do producenta i producent ma wydać opinię na temat tego produktu i ewentualnie wymienić na nowe lub jeśli zarządasz zwrotu pieniędzy, to ma Ci oddać pieniądze za bubel.
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997

« Odpowiedź #6 dnia: Lipiec 17, 2011, 13:25:19 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Postaram się wyegzekwować zwrot pieniędzy, już nie mam jakoś zaufania w sprawach bezpieczeństwa co do tej firmy.
Jutro jak pójdę, rozumiem że przyjęcie towaru i zwrot pieniędzy "od ręki" to dobra wola sprzedawcy?
Czyli najlepiej przygotować sobie pismo odnośnie reklamacji towaru, które poleci(lub nie) razem z tarczami do producenta?

W tym przypadku sprzedawca >ma obowiązek< bawić się w wysyłki reklamacyjne do producenta?

I tak jeszcze dodam że sprzedawca twierdził iż tarcze "ZAMETO" to oryginały Lucasa.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 17, 2011, 16:00:31 pm wysłana przez Mifumi »
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #7 dnia: Lipiec 18, 2011, 17:51:27 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Byłem w sklepie, odmówił wymiany, a tym bardziej zwrotu pieniędzy.
Jutro spróbuje się skontaktować z producentem, ciekawe czy mu zależy na opinii swoich wyrobów i jak podejdzie do tej sprawy.
Jeśli nic nie osiągnę to poleci oficjalne pismo reklamacyjne z żądaniem zwrotu pieniędzy.

Sprzedawca chce pisma które potwierdzi to że towar jest wadliwy, czyli sprawdzenie jakości ich wykonania, znając życie jest to niemożliwe lub drogie i gościu o tym wie.
Idąc dalej, spytałem pewnego mechanika, stwierdził że te tarcze są faktycznie nie takie jak trzeba.
Zadzwoniłem do urzędu ochrony konsumenta.
Usłyszałem że interesuje mnie pkt 4 i 8 "Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży"
http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=139
Ktoś pomoże/pod-powie co ma się znaleźć w piśmie reklamacyjnym i jak ma wyglądać?
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #8 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:10:21 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
Ktoś pomoże/pod-powie co ma się znaleźć w piśmie reklamacyjnym i jak ma wyglądać?
U mnie w sklepie są gotowe druczki. Wypełniasz jaki samochód, wypełniasz jaka część, jaka usterka, dołączasz paragon/fakture lub jego kserokopię i oddajesz sprzedawcy. Potem towar jest wysyłany do producenta i to producent decyduje czy spełnić żądania klienta czy też klient nie ma racji.

Sprzedawca nie jest kimś, kto może wydać opinię na temat reklamowanego przedmiotu.

Sprzedawca chce pisma które potwierdzi to że towar jest wadliwy,
Tak więc złóż reklamację i niech odeśle towar do producenta, a ten wyda odpowiednią opinię.

Jak coś mu nie na rękę to postrasz Urzędem ochrony konsumenta.

Byłem w sklepie, odmówił wymiany
Dlaczego ? Jak to uzasadnił ?

Potraktuj to jako przykład i ewentualnie przed użyciem wyedytuj, usuwając zapisy odnośnie FOTA S.A.
www.artgum.com.pl/pl/getfile/47/Protokół%20reklamacyjny%20KAGER
Link skopiuj i sobie wklej w pole adresu.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 18, 2011, 18:13:25 pm wysłana przez Rafał#1951 »

« Odpowiedź #9 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:20:53 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Psi obowiazek sprzedawcy to rozpatrzyc reklamację. Najlepiej złóż ja na piśmie, powołaj się na niezgodność towaru z umową, zażądaj doprowadzenia towaru do stanu zgodnego z umową poprzez naprawę, wymianę, a jeśli nie będzie to możliwe to odstąpienia od umowy. Sprzedawca ma 14 dni na rozpatrzenie takiej reklamacji. Jeśli dopiero co je kupiłeś, to on musi Ci udowodnić że nie są wadliwe, nie na odwrót. Producentem się nie przejmuj, obowiązek rozpatrzenia Twojej reklamacji ma sprzedawca, nie producent. Przejrzyj sobie ten http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=321 tekst, mozesz sie nim podeprzec pisząc reklamację.

« Odpowiedź #10 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:24:42 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
bo w poldkach były 2 rozmiary 240 i chyba 270
227 w starym typie i 240 w Lucasie.

jak masz paragon masz pełne prawo do zwrotu towaru jeśli nie był nigdy użyty
O tym już pisałem.
Jeśli towar sprzedany jest poprawnie, czyli pasuje do Twojego auta, to sprzedawca nie ma obowiązku przyjęcia od Ciebie zwrotu. Jeśli przyjmie to wynika tylko z jego dobrej woli.

« Odpowiedź #11 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:25:24 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Byłem w sklepie, odmówił wymiany

Dlaczego ? Jak to uzasadnił ?

Stwierdził że to moje "przewrażliwienie"

Jaki masz rozmiar tarczy?
Tarcza to 240mm czyli tak jak u mnie w poldku.

A szczerze nie mam ochoty już łazić/jechać do niego, zadzwonię i nagram rozmowę.

Dzięki za pomoc, będę informować na bieżąco.
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #12 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:42:12 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Jeśli towar sprzedany jest poprawnie, czyli pasuje do Twojego auta, to sprzedawca nie ma obowiązku przyjęcia od Ciebie zwrotu. Jeśli przyjmie to wynika tylko z jego dobrej woli.

Nie do końca, jesli sa wadliwe to reklamacja powinna byc rozpatrzona pozytywnie. A czy da sie na tym jezdzic czy nie to nie wiem, nie znam sie.

« Odpowiedź #13 dnia: Lipiec 18, 2011, 18:49:37 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk

Nie do końca, jesli sa wadliwe to reklamacja powinna byc rozpatrzona pozytywnie. A czy da sie na tym jezdzic czy nie to nie wiem, nie znam sie.
Owszem, reklamacja swoją drogą. Ja napisałem o przypadku gdy np. ktoś sobie kupi łącznik stabilizatora, bo mu coś puka, a potem sie okazuje, że pukało coś w bagażniku i owy ktoś chciałby oddać łącznik, bo mu niepotrzebny. Wtedy to czy sprzedawca przyjmie towar zależy tylko od jego dobrej woli.

« Odpowiedź #14 dnia: Lipiec 19, 2011, 08:13:08 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
Lazar, dalsza dyskusja z Tobą nie ma sensu, bo nie odróżniasz reklamacji od zwrotu towaru... ;-|

« Odpowiedź #15 dnia: Lipiec 19, 2011, 12:39:08 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Mi nie przysługuje zwrot towaru ponieważ został mi wydany poprawny tj. do mojego modelu samochodu, mi przysługuje prawo do reklamacji ze względu na wątpliwą jakość towaru do którego jest przeznaczony tj. czy wytrzymałość oraz właściwości(hamowanie) są spełniane w właściwy sposób aby zapewnić mi bezpieczeństwo.
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #16 dnia: Lipiec 19, 2011, 14:03:35 pm »

Offline Grzech#1938

• Klubowicz
    • GSI, GLI, GLE
Ja to bym się najpierw wybrał z tymi tarczami do kogoś poważnie się na nich znającego i poprosił o opinię. A jeśli istotnie takich nie można założyć, to sklep powinien przyjąć reklamację i odesłać je do producenta z żądaniem wymiany na dobre.
Mój system to linux: https://www.opensuse.org/#Leap

« Odpowiedź #17 dnia: Lipiec 19, 2011, 14:22:27 pm »

Offline Mifumi

• Sympatyk
    • 1.4 Caro '96
Pytałem się mechanika w jednym warsztacie, autentycznie odmówiłby założenia ich, dzwoniłem do producenta, bezpośrednio ode mnie nie może przyjąć reklamacji bo nie jest stroną w sprawie, producent nie prowadzi sprzedaży detalicznej więc nawet nie ma czegoś takiego jak "reklamacja od osoby fizycznej".
Umowa kupna-sprzedaży została zawarta między "Ja - Sklep", umowa między "Producent - Sklep" jest całkiem osobną umową.
Producent poradził mi abym złożył reklamacje do sklepu, sklep przyśle do nich, oni ocenią i wymienią/naprawią lub zwrócą pieniądze(poprzez sklep) po "zbadaniu" tarcz.
Udało mi się poprosić przez telefon o opinię(ale nie oficjalną, oficjalną dostanę przy reklamacji) osoby kompetentnej na podstawie samych zdjęć, mail poszedł o 12:30, do tej chwili bez odpowiedzi, ale wiadomo, nie muszą, osoba z którą rozmawiałem wydała się bardzo w porządku.

Z reklamacją pójdę jutro/pojutrze.
Strasznie żałuję że nie nagrałem wczorajszej rozmowy ponieważ sprzedawca mówił w sposób wyraźny aby dzwonić do producenta i załatwiać, tia.
Cytuj (zaznaczone)

« Odpowiedź #18 dnia: Lipiec 19, 2011, 14:28:47 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
A szczerze nie mam ochoty już łazić/jechać do niego, zadzwonię i nagram rozmowę.

Nie możesz nagrać rozmowy telefonicznej bez poinformowania go o tym. Przypomniał mi się jeszcze jeden sposób. Koszt tego to jakieś 10-15 zł znajdź na necie jakąś legitymacje urzędników wstaw zdjęcie imię nazwisko z kosmosu poproś jakiegoś kolegę niech się ubierze w gaierek i podejdzie przedstawi się powie skąd jest pokaże legitke i powie gościowi że jego wiarygodność może sprawdzić w urzędzie niech się kolega zapyta czemu reklamacji nie chce uznać na wadliwy towar niech się nauczy paru artykułów z kodeksu karnego niech gościowi coś pościemnia może się uda.
Lepiej już rad nie udzielaj bo każda kolejna jest durniejsza od poprzedniej.

« Odpowiedź #19 dnia: Lipiec 19, 2011, 14:36:34 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Reklamacje składaj z tytułu niezgodności towaru z umową żądając wymiany na towar wolny od wad lub w przypadku braku możliwości wymiany zwrotu gotówki.Pismo w dwóch egzemplarzach na Twoim ma być data przyjęcia pisma pieczątka i podpis sklepu.Sprzedawca ma 14 dni na odpowiedź na Twoją reklamację(brak odpowiedzi w tym terminie oznacza automatycznie akceptację Twoich żądań).Jako że od zakupu upłyneło mniej niż 6 miesięcy to do sprzedawcy należy udowodnienie że towar nie był wadliwy w momencie wydania.