Autor Wątek: podnoszenie klapy bagażnika  (Przeczytany 8666 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

podnoszenie klapy bagażnika
« dnia: Wrzesień 01, 2011, 21:42:42 pm »

Offline kakofoniks

• Sympatyk
Kupiłem to:

http://stig.pl/produkty.php?id_produktu=103&id=214#dol

niestety linka nie może być naprężona, żeby siłownik zadziałał to raz

dwa to skok 10 mm

a trzy to olbrzymia siła którą muszę użyć do otwarcia klapy?

czy ktoś kiedyś to zamontował i mu działało??
gdyby Bóg był za przednim napędem chodzilibyśmy na rękach

Odp: podnoszenie klapy bagażnika
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:39:50 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Dziwne, na stronie podany jest skok - 15cm, jestes pewien ze to w ogole działa? Możesz spróbować zdjąć sprężynkę przy zamku, która ciągnie wajhę w przeciwną stronę niż linka - wsadź tam jakąś delikatniejszą, to siłownik będzie miał lżej.

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:53:41 pm »

Offline Kapitan

• Sympatyk
    • caronez 95r. 1.8 16V
A mozna ta sprezynke calkiem wyjac? U mnie silownik nie dal rady otworzyc zamka po wyjeciu jest ok, tylko czy zamek nie otworzy sie podczas jazdy?
czarna wołga :) już jeździ ale jeszce nie do końca:)

« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 01, 2011, 22:56:21 pm »

Offline kakofoniks

• Sympatyk
co najwyżej 15 mm

na dodatek jest to powiedzmy impuls - szarpnięcie...

Żeby otworzyć klapę to musiałem nieźle za linkę ciągnąć - ujmę szczerze nasiłowałem się

pomysł z lżejszą sprężynką nie wydaje się zły ale czy klapa nie będzie się sama otwierać??
gdyby Bóg był za przednim napędem chodzilibyśmy na rękach

« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 01, 2011, 23:19:29 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Problemem tego siłownika jest nieliniowość uciągu, bo dziala jak elektormagnes w rozruszniku-przytrzyma dużo, ale rozciągnięty nie pociągnie wiele. Próbowałem zrobić tak otwieranie bagażnika własnie elektormagnesem z rozrusznika-po podaniu napięcia można było na trzpieniu z 20kg powiesić i by się trzymało, niestety na początku zakresu (który jest tak jak tu 10-15mm) nie miał siły w ogóle.
http://allegro.pl/silownik-c-zamka-obr-glowica-solidne-8kg-i1785770794.html Ja mam taki i dobrze dziala, bo ciągnie liniowo. Spręzyny w zamku nie wyjmowałem i nie polecam wyjmować ew trochę slabszą.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 01, 2011, 23:26:51 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Bez sprezynki mialem problemy z domknieciem bagaznika, trzeba bylo bardzo mocno walic klapa. Na elektromagnesie od rozrusznika tez mialem kiedys bagaznik zrobiony, jakis czas to dzialalo, faktycznie, najtrudniej wyregulowac to tak zeby mial i sile i skok naraz.

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 02, 2011, 09:52:52 am »

Offline Ukash

• Sympatyk
Ja mam taki siłownik jak Zoltan#1930 dał link, a może nawet trochę słabszy. Sprężynka z zamka wyciągnięta i wszystko od roku działa poprawnie - klapa się lekko zamyka, zamek nie otwiera się podczas jazdy.
Było: Atu+ 1.6 GSi 97'; Atu+ 1.4 GTi 16v turbo; Peugeot 208
Jest: Nissan Qashqai ; Fiat 126p 1977r ; Komar "sztywniak" ; Skoda Favorit

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 02, 2011, 10:01:34 am »

piciek

• Gość
ja zamieniłem zamek od klapy bagażnika z zamkiem od otwierania siedzeń tylnych i klapa zamyka/otwiera się lekko, nie otworzyła się nigdy podczas jazdy

« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 02, 2011, 10:21:38 am »

Offline SeBa

• Sympatyk
  • FSOAK
    • Polonez 1.4 GTi 16V'97 i 2.0 GLI'95
    • http://www.fsoautoklub.pl
u mnie jest wyjeta oryginalna sprezynka i podlaczony jest silownik Mera Błonie pod centralke alarmu  i daje rade- bez problemów klapa sie otwiera z pilota
Cytat: Szymon
Rover ma jedną zasadniczą przewagę, jak po pijaku dasz w pizdę na zlocie na jakimś kretowisku to będziesz miał szacun, a z OHV cię wyśmieją, żeś wieśniak i biedak.

Auto Detailing-info PW

« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 02, 2011, 12:28:15 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
A po co ciągnąć ? jak można pchać ?
Siłownik zamontować po przeciwnej stronie zamka który będzie wypychał zapięcie.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 02, 2011, 15:37:48 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Ja mam taki siłownik jak Zoltan#1930 dał link, a może nawet trochę słabszy. Sprężynka z zamka wyciągnięta i wszystko od roku działa poprawnie - klapa się lekko zamyka, zamek nie otwiera się podczas jazdy.

I to ci w atu działa, bo taki siłownik musiał by chyba wracać na swoją pozycje po otworzeniu klapy?

« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 02, 2011, 17:29:10 pm »

Offline Ukash

• Sympatyk
Tak, działa. Po otwarciu klapy siłownik traci napięcie i wraca do pozycji wyjsciowej.

http://img820.imageshack.us/img820/8522/p1020523s.jpg fotka jak jest umiejscowiony siłownik u mnie.

Morał taj bajki jest krótki i niektórym znany, jak nie ma warunków, nie zaiwaniamy... :D

« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 03, 2011, 14:02:00 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
To jeszcze ciekawiej by zrobić tak że jak fura jest otwarta z alarmu, to centralka daje masę lub prąd na siłownik i na klapie guzik i otwierać sobie guzikiem bez wchodzenia do samochodu.

« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 03, 2011, 15:43:22 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
Do Bociana zagadaj, jeżeli dobrze kojarzę on ma właśnie tak zrobione. :)

« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 03, 2011, 17:27:09 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Do Bociana zagadaj, jeżeli dobrze kojarzę on ma właśnie tak zrobione. :)

To było do mnie?

« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 05, 2011, 15:12:42 pm »

Offline Bocian_s#313

• Klubowicz
    • Borostworek niepospolity 1,8 16V
To jeszcze ciekawiej by zrobić tak że jak fura jest otwarta z alarmu, to centralka daje masę lub prąd na siłownik i na klapie guzik i otwierać sobie guzikiem bez wchodzenia do samochodu.
Ano mam tak coś w tym stylu. Jak samochód jest zamknięty to otwiera się bagażnik z drugiego kanału pilota. Przy otwartych drzwiach jeden z pinów centralnego zamka jest zwarty do masy(jeśli dobrze pamiętam) i aktywuje układ generatora impulsu o czasie trwania 2 sekundy. Wyzwolenie generatora oznaczające zadziałanie siłownika klapy tylnej realizuje się poprzez naciśnięcie "gwoździa" w tylnej lampie.

Niestety ostatnio układ zaczął szwankować bo mikro-przełącznik nie jest przystosowany do pracy na zewnątrz i widać skorodowały mu już styki (po 3 latach).
Pozdrawiam
Bocian_s#313
POLONEZ nie umiera nigdy!!
Wycisnąłem silnik jak cytrynę: 136.9KM@5140RPM i 198,1Nm@4268RPM  <shock> :d
Cytat: snikers
wierz mi, z perspektywy kogoś kto kilka lat jest na forum, męczące jest ciągłe czytanie o tym samym.

« Odpowiedź #16 dnia: Luty 07, 2012, 21:51:10 pm »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
wiem ze temat mocno stary. ale mam pytanko. mam silownik 8kg slave na drucik, czyli mniej wiecej taki jak Ukash. Z tymze u mnie jest problem z zamocowaniem w taki sposob bo mam w tym miejscu butle z gazem, a po za tym przy takim zamocowaniu chyba sie traci otwieranie z kabiny, a ja chcialbym i takie i takie, moze jest jakies inne ciekawe miejsce do zamontowania? teraz nie mam za bardzo jak spojrzec tam za pas tylni. Lepiej ten silownik na linke przyczepic, czy moze bezposrednio do dzyndzla otwierania zamka?

« Odpowiedź #17 dnia: Luty 08, 2012, 10:16:50 am »

Offline Ukash

• Sympatyk
U mnie jest i siłownik i fabryczna dźwignia :)

« Odpowiedź #18 dnia: Luty 08, 2012, 10:21:34 am »

Offline Szyna

• Sympatyk
    • Lanos HB 1.5 16V
oo.. ja tylko nie mam pojecia jak to zamontowac, znaczy sie gdzie, zeby butli nie wyjomowac..

« Odpowiedź #19 dnia: Luty 09, 2012, 12:30:03 pm »

Offline Mariusz#

• Sympatyk
    • POLONEZ Atu+ 1.6 GSI
mowicie tu o otweraniu całkowitym klapy do góry ? czy o samym zwolnieniu zamka? bo jak o tym pierwszym to teen silownik sie nie nadaje a jak do zwolnienia zamka to tak jak napisał seba wystarczy zwykły siłownik 3 kg uciagu i zdjęta sprężyna. Temat całkowitego otwarcia klapy był przezemnie poruszany i przerabiany w atu.  nie mam patentu puki co nie istnieje też gotowe rozwiazanie na chwile obecną trzeba przemodzić zawiasy łacząc je z silniczkami elektrycznymi i krańcowkami.
Pan inżynier widzę, że lubi jeździć tym polonezem