Autor Wątek: Słabe ładowanie - pytanie  (Przeczytany 5657 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Słabe ładowanie - pytanie
« dnia: Październik 22, 2011, 17:39:37 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.6GLI 97'
Jak nie urok to sraczka jak to się mówi ;) mam problem otóż po tym jak naprawiłem hamulce, wydech i błotnik hmmm przyszedł czas żeby coś w elektryce się zepsuło a jak ;) by inaczej :D mam problem bo ładowanie nie było wyższe niż 12.5 a po włączeniu wszystkiego spadało do 10 albo i 9 :( sprawdziłem szczotki w alternatorze i ok jedna jest taka słaba więc ją wymieniłem ale problem i tak nadal występował, więc pomyślałem że może to regulator napięcia szwankuje rozebrałem go wyczyściłem i wszystko cacy ale problem i tak był i po chwili padł regulator chyba bo przestało mi nawet kontrolke wyświetlać ładowania na włączonym zapłonie, co mogłobyć nie tak czy to tylko i wyłącznie wina regulatora? Czy czegoś innego może?
W uszach szum, w oczach łzy, na liczniku czterdzieści trzy ;)
Sam go mam sam go pcham ;)

Odp: Słabe ładowanie - pytanie
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 22, 2011, 17:49:42 pm »

Offline zimnylech

• Sympatyk
    • Polonez Atu+ 00' Subru OUT H4
Wina regulatora, miałem tak rok temu że za nisko ładowało i po wymianie wszystko było ok. W tym roku znowu padł regulator. Takie trochę dziwne bo pierwszy wytrzymał 10 lat a drugi rok, ciekawe ile ten wytrzyma...

« Odpowiedź #2 dnia: Październik 22, 2011, 18:32:34 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
:D mój wytrzymał hmmm 21lat ;) więc trochę się nie dziwie ale zastanawiam się jak teraz z dostępnością ich ;) jutro muszę się na giełdę przejechać zobaczyć czy jeszcze da rade go kupić i w jakiej cenie

« Odpowiedź #3 dnia: Październik 23, 2011, 01:58:22 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
    • http://www.thg.pl
Najpierw to sprawdziłbym gdzie to ładowanie ginie - czy już z alternatora nie wychodzi ? Jest tam taka śrubka kontrolna - zobacz jak tam wygląda ładowanie.
A regulatory faktycznie - kup od razu dwa - drugi woź w bagażniku.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #4 dnia: Październik 23, 2011, 09:26:56 am »

Offline luka92

• Sympatyk
tyle że zastanawia mnie jedno kontrolka ładownia powinna się świecić poniżej jakiego napięcia? Bo u mnie czasami spadało poniżej 10 w okolice 9 a kontrolka nie raczyła się zapalić, a w altku gdzie jest ta śruba? to ta do której są wszystkie przewody po podłączane (no prawie wszystkie :D trochę przesadziłem że wszystkie)

Dobra dziś udało mi się ogarnąć na giełdzie regulator i szczotki nowe wszystko wymienione ale co z tego jak napięcie nadal się rypie :( na wyłączonym wszystkim poza silnikiem jest 13.3-13.5 :( a na włączonych tylko światłach mijania spada do 12.7 :( nie mam już siły jeszcze w tym roku nie spadało poniżej 14,1 :D macie jeszcze jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2011, 13:33:41 pm wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #5 dnia: Październik 23, 2011, 14:28:20 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Wyjmij alternator.
Dokładnie wyczyść wszelkie połączenia elektryczne w nim.
Wymień szczotki i łożyska.
Przeleć papierem ściernym dokładnie powierzchnię po której poruszają się szczotki a bardzo cienkim nożykiem wydrap pył ze szczotek z pomiędzy styków.
Następnie złoż wszystko razem do kupy i sprawdź ładowanie jeszcze raz.
Na wolnych obrotach bez żadnych odbiorników ma być 14.5V.  Zmierz napięcie na śrubie alternatora, bezpośrednio na wyjściu z mostka i na akumulatorze.

Gdzieś głęboko pod Moimi i Twoimi powiekami, tam gdzie czarów jest miasteczko spotkasz mnie...

« Odpowiedź #6 dnia: Październik 23, 2011, 14:36:24 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
A mam jeszcze pytanko ;) bo mój rozrusznik od niepamiętnych czasów słabo kręci w sensie bardzo wolno ;) i nie jest to zależne od temperatury ciągle jest wolno czy to znaczy że jest on do roboty czy coś może być źle podłączone czy coś

Dobra jest już co nieco lepiej, ale nie wiem co pomogło mianowicie, potraktowałem wszystkie możliwe styki penetrującym środkiem, naprężyłem troszeczkę bardziej pasek (był i tak sporo naciągnięty) i poskręcałem mocniej kable przy altku. I wygląda sprawa następująco
Silnik na jałowym biegu (900-1000obrotów) bez zbędnych rzeczy (działa sam silnik) ładowanie wychodzi - 13.3-13.4
Lekko wciśnięty pedał gazu (1000-1500 obr.) Nadal sam silnik chodzi ładowanie - 14.1-14.3
Włączone światła mijania, silnik na jałowym - 13.3-13.5
Włączone światła mijania wciśnięty pedał gazu ponad 1500obr. - wzrata do 14-14.15
Właczone wszystko co tylko można :D ładowanie - 12.2-12.5 i mimo wciskania gazu za dużo nie wzrasta max do 12.8
Czy to normalne? Raczej chyba nie bo w zeszłą zimę przy radiu, światłach mijania i długich nie spadało poniżej 14.3 :(
Czy to wina alternatora? Może któraś dioda padła, co sądzicie?
« Ostatnia zmiana: Październik 23, 2011, 17:47:16 pm wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #7 dnia: Październik 23, 2011, 19:56:23 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Na pewno nie jest normalne, sam jak patrzyłem to nic nie włączone przy 1000obr mam 14.3V a jak włączę światła ogrzewanie szyby i dmuchawę na 4 to już 12.8V. Właśnie będę wymieniał regulator, a jak nie pomoże to szczotki. Chyba że się bardzo zezłoszczę to już przywalę sobie jakiś inny alternator typu 140 amper z Opla Signum.

« Odpowiedź #8 dnia: Październik 23, 2011, 19:58:06 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
:D no ja mam jakieś na działce jeszcze od poldka ale zastanawiam się właśnie czego to wina czy altka ale niestety sprawdzę to dopiero w przyszły weekend

« Odpowiedź #9 dnia: Październik 24, 2011, 01:07:19 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
rozrusznik i alternator do regeneracji.

Będzie tego tematu.

« Odpowiedź #10 dnia: Październik 24, 2011, 01:15:53 am »

Offline luka92

• Sympatyk
spoko okej sprawdzę co i jak :D bo w sumie mam też rozrusznik na podmiankę hmmm tylko tamten chyba miał elektromagnes rypnięty :( może coś się skleci z dwóch :D a ten rozrusznik przeżył tak już z 5 lat :D no ale się zobaczy a w alternatorze to mam nadzieje że diody ;) to regeneracja będzie małym kosztem :D w domowym zaciszu ale tego dowiem się dopiero w weekend ;) jak założę inny alternator

« Odpowiedź #11 dnia: Październik 24, 2011, 01:47:26 am »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
regeneracja to nie podmianka - regeneracja wiąże się z kosztami. To nie jest GOLF......

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 05, 2011, 12:48:37 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
Dobra mam pytanko ;) wie ktoś jakie diody były w alternatorach w poldku? lub czy można jakieś mocniejsze czy coś przylutować? Bo wiem że da się je wymienić w domowym zaciszu i zakosztuje mnie to mniej niż 2zł :D bo wydaję mi się że to w starym dioda poszła ;) to od razu wszystkie wymienię :D ale na jakie? Wie ktoś?

« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 05, 2011, 12:57:33 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
mozna przylutować mocniejsze (chodzi o to żeby tylko gabarytowo się zmieściły). Ja miałem takie 3A :)

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 05, 2011, 13:09:06 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
no ok ale tam jeszcze podają poza A też ilość V więc jaka do poldka by pasowała? Żeby nie przedobrzyć :D

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2011, 13:49:49 pm »

Offline Łukasz - I-Love-Fso-

• Sympatyk
  • Jeśli jest w Tobie wiara, uda się wszystko !
    • FSO 125p
Mam to samo, robilem juz wymiany regulatora i szczotek i wrac dupa. ten sam problem co u ciebie i nadal nie znam odpowiedzi. Sprawdz jeszcze w skrzynce bezpieczniki bo mi od wiatrakow sie upalaja czesto i jak wymienie to ladowanie wraca ale teraz cos innego jeb--lo
FSO to coś więcej niż auta- to pasja to cale życie!

« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2011, 13:56:37 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Diody wzbudzenia masz chyba na ponad 230V więc spokojnie wystarczą, a 3A to jest już mega prąd (prąd wzbudzenia nie przekracza 1A) więc wystarczą.

Diody prądowe (te duże) są chyba ciężko dostępne ale rzadko padają (objawem jest świecenie lampki ladowania po wyłączeniu "zapłonu"

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2011, 14:05:51 pm »

Offline luka92

• Sympatyk
A diody wzbudzania inaczej nie nazywają się diody prostownicze? Czy źle myślę? Bo szukałem i nie mogłem znaleźć czegoś takiego jak diody wzbudzania i ktoś mi powiedział że w altkach to są diody prostownicze tak de fakto
nie u mnie do wymiany jest dioda wzbudzania pytam bo mam do wyboru :D 400/600/1000 V ;) :D wiec jakaś różnica napewno jest
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2011, 14:09:03 pm wysłana przez luka92 »

« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 05, 2011, 14:23:19 pm »

Offline Stingerek

• Sympatyk
    • Caro 1.4
Cytuj (zaznaczone)
A diody wzbudzania inaczej nie nazywają się diody prostownicze? Czy źle myślę
Wszystkie które sa w alternatorze to są diody prostownicze , tylko jedne służą do czego innego a drugie do czego innego.

Różnicy nie ma żadnej bo nigdzie w alternatorze nie masz napięcia wyższego niż 400V :)
Wymień od razu wszystkie 3. Taka diodka kosztuje złotówkę :)

« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 05, 2011, 17:28:39 pm »

Offline pigini

• Sympatyk
  • Caro+/- ? 1,4 16v 1994
Uprzedzając następne pytanie:
Nie, jeśli dasz diody na większe napięcie wcale nie wytrzymają dłużej i  nie będą lepsze  ]:->
Jeśli nie potrafisz naprawić czegoś młotkiem, masz problem natury elektrycznej.