Autor Wątek: gniazdo el.szyb za zegarami  (Przeczytany 12481 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: gniazdo el.szyb za zegarami
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 02, 2011, 21:31:05 pm »

Offline Thomson#1976

• Klubowicz
Nad odciążeniem będę myślał bardziej jak założe el.szybki na tył.na razie tak jak jest w zupełności wystarcza

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 02, 2011, 23:34:08 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Jak już bawić się w coś co ma odciążyć szybki to lepiej założyć coś takiego: http://www.mastertrade.pl/modul-domykania-szyb-mikroprocesorowy-proxima-p-505.html
Mam i polecam:)

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 03, 2011, 13:47:58 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Cytat: PiatasE w Wczoraj o 20:56:38

Jak już bawić się w coś co ma odciążyć szybki to lepiej założyć coś takiego: http://www.mastertrade.pl/modul-domykania-szyb-mikroprocesorowy-proxima-p-505.html

Mam i polecam:)

A jak wygląda montaż do przycisków bo podłączam pod każdy kabel co leci do silniczka szyby i dwa są do przycisku i nad tym się zastanawiam?

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 03, 2011, 15:36:28 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 04, 2011, 16:17:28 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
To mam, ale jak wygląda podłączenie w praktyce?

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 04, 2011, 21:24:36 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
To mam, ale jak wygląda podłączenie w praktyce?
Ale o co pytasz?Na każdą szybę moduł ma po 4 przewody 2 które podpinasz pod przycisk i dwa do których wpinasz przewody do silnika.
Działa to jak na tym filmiku
http://www.youtube.com/watch?v=v5OsXsZmcNg

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 04, 2011, 21:37:07 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
No właśnie, też chętnie bym takie cos sobie zalozył, tylko właśnie mi też chodzi o przyciski, wszystko zostawiamy jak jest czyli stały 12V i podświetlenie, ucinamy kable do silników i podmieniamy te od masy na te z centralki ? a najlepiej napisz dokładnie pod które piny sie podpiąć w standardowym przycisku czyli układ
 _    wyjscie na silnik
 _    +12v
|  |   masa  masa
 _    podswietlenie
 _    wyjscie na silnik
« Ostatnia zmiana: Listopad 04, 2011, 21:46:52 pm wysłana przez Trojan »

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 04, 2011, 22:13:21 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Ehh tu nic nie ma do rozumienia,proste jak budowa cepa...sterownik ma na każdą stronę po 4 przewody (2 sterujące i 2 wyjścia na silnik).Odpinasz od przycisku kable idące do silnika i w to miejsce wpinasz kable ze sterownika(sterujące)a do przewodów idących do silnika podłączasz przewody ze sterownika z wyjściem na silnik.Reszta w przycisku pozostaje tak samo.Oczywiście do sterownika musisz podpiąc zasilanie i wyjscie aktywnej masy z alarmu

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 04, 2011, 22:29:35 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Super, dzięki, a co jeśli mam 2 przyciski na prawą strone (jeden w podłokietniku) i tak to wygląda:

Jak to podłączyć żeby nie przesadzać z ilością kabli w peszlu (a już jest troche).

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 05, 2011, 02:03:04 am »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez

« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 05, 2011, 02:36:34 am »

Offline Trojan

• Sympatyk
Kurcze czyli tak jak myślałem zamiast 4 będzie musiało przejść 8 przewodów a już jest mega ciasno, chyba zrezygnuje jednak z tego.

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 05, 2011, 09:17:52 am »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Przewody do przycisku mogą być cieniutkie bo jedynie do czego służą po montażu modułu to podświetlanie przycisku i sterowanie.Dwa grubsze przewody to od sterownika do silnika więc żaden problem z upchnięciem tego.

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 06, 2011, 22:53:54 pm »

Offline Thomson#1976

• Klubowicz
Występują te moduły (PROXIMA) z wyjściami na 4 drzwi czy trzeba od razu dwa kupować? :P
Tak w ogóle to bardzo fajna sprawa to jest, zastąpi mi to przekaźniki które miałem w planie po dorwaniu siłowników na tył a i funkcje przydatne ma <spoko> 

Edit: Już znalazłem fajny opis działąnia tego modułu:

Sterownik PROXIMA MCS

Specjalistyczny domykacz szyb samochodowych z automatem -  więcej funkcji niż w wyposażeniu fabrycznym.

Oprócz standardowego domykania szyb, posiada dodatkowe opcje, m.inn:

* Auto - zamykanie z przycisków

* Auto - otwieranie z przycisków

* Funkcja - wietrzenie kabiny ( otwieranie szyb do poziomu przed załączeniem alarmu )

* Funkcja - blokada domykania ( tylko z alarmem Proxima )

Sterownik zmienia manualne działanie przycisków domykania szyb w automatyczne oraz posiada dodatkowe funkcje z chwilą włączania alarmu bądź zamykania centralnego zamka.
Urządzenie współpracuje z dowolnym autoalarmem lub sterownikiem centralnego zamka.

Inteligentny obwód wykrywa każde niepoprawnie działające lub zablokowane okno i w razie potrzeby wstrzymuje zasilanie, aby nie uszkodzić obwodu (lub np. przyciśniętej dłoni), zapobiega to również przeciążeniu akumulatora lub silników domykających okna. 

Domykacz szyb PROXIMA MCS posiada następujące cechy:

* Zmienia działanie oryginalnych samochodowych przycisków .
    * Szybkie zamykanie - po krótkim naciśnięciu przycisku ZAMKNIJ.
    * Szybkie otwieranie - po krótkim naciśnięciu przycisku OTWÓRZ.
    * Przerywanie zamykania lub otwierania - krótkie naciśnięcie klawisza ZAMKNIJ/OTWÓRZ.
    * Możliwość pozostawienia niedomkniętych szyb po uzbrojeniu autoalarmu (tylko z autoalarmem PROXIMA).
    * Automatyczna nauka czasu otwierania i zamykania szyb.
    * Programowanie pięciu opcji.
    * Po dłuższym przytrzymaniu klawisza ZAMKNIJ lub OTWÓRZ szyba zamyka/otwiera się tak długo, jak długo trzymany jest klawisz.
    * Domknięcie szyb po włączeniu, oraz otwarcie po wyłączeniu systemu alarmowego w czasie do 15 minut, lub 1 godziny (opcja). Po przekroczeniu ustawionego limitu czasu szyby nie zostaną otwarte (funkcja aktywna we współpracy z dowolnym systemem alarmowym posiadającym sygnał aktywnej masy po uzbrojeniu).
    * Jeżeli system ma domykać przednie i tylne szyby, należy zastosować drugi domykacz który zamykanie drugiej pary szyb realizuje po 15 sekundach po domknięciu pierwszej pary. Rozkłada to obciążenie akumulatora, ponieważ podczas domykania następuje duży pobór prądu.
    * Sterownik automatycznie rozpoznaje i obsługuje silniki szyb sterowane zarówno +12 jak i -12V.

Mi się to podoba   <lol>
« Ostatnia zmiana: Listopad 06, 2011, 23:02:35 pm wysłana przez Thomson »

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 07, 2011, 14:35:03 pm »

Offline Grizli

• Sympatyk
    • Polonez
Występują te moduły (PROXIMA) z wyjściami na 4 drzwi czy trzeba od razu dwa kupować? :P
Tak w ogóle to bardzo fajna sprawa to jest, zastąpi mi to przekaźniki które miałem w planie po dorwaniu siłowników na tył a i funkcje przydatne ma <spoko>

Edit: Już znalazłem fajny opis działąnia tego modułu:

Sterownik PROXIMA MCS

To jest dokładnie to samo co SSM 2

« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 10, 2012, 20:41:43 pm »

Offline Thomson#1976

• Klubowicz
Właśnie pozyskałem instrukcję do Proximy SSM2 od Pana z obsługi technicznej z proxima.pl.
Może się komuś przyda:

http://www.sendspace.pl/file/c9d2c842a9c7414197db241

« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 10, 2012, 21:17:34 pm »

e1mo

• Gość
Czyli  jak dobrze kumam, zamiast kombinować instalacje szybek na 4 przekaźnikach (zeby sie przyciski nie wypalały), kupuje ten moduł, podłączam i nie dosc ze przyciski odpoczywaja, to jeszcze mam kupe bajerow ? :D

« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 10, 2012, 21:44:02 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
Czyli  jak dobrze kumam, zamiast kombinować instalacje szybek na 4 przekaźnikach (zeby sie przyciski nie wypalały), kupuje ten moduł, podłączam i nie dosc ze przyciski odpoczywaja, to jeszcze mam kupe bajerow ? :D

Tak. Sam mam i ogólnie jest spoko.

« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 10, 2012, 22:01:27 pm »

e1mo

• Gość
No to gitara :)

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 10, 2012, 22:04:19 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Ja też właśnie zamówiłem moduł i czekam na przesyłke. Schemat mojego centralnego zamka wygląda tak:

Czy bede pod niego mógł podpiąć domykanie ? I takie pytanie z ciekawości, może ktoś się orientuje, po co jest tam wyprowadzenie na światło hamulca i krańcówki drzwiowe ? W ogóle tego nie podłączałem i działa, bo klakson (lub bagażnik) ma oddzielny przycisk na pilocie to wiem.

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 10, 2012, 22:15:48 pm »

Offline PiatasE

• Sympatyk
krańcówki drzwiowe ?

Razem z otworzeniem drzwi alarm się włącza. Domykanie będziesz mógł podpiąć, bo tylko masę musisz znaleźć która pojawia się po włączeniu alarmu.

Cytuj (zaznaczone)
Masę sterującą do modułu szyb bierze się z wyjścia ,,zamknij,, sterowania zamkami w alarmie.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 10, 2012, 22:21:10 pm wysłana przez PiatasE »