Autor Wątek: Polonez - świetnie wyważone auto.  (Przeczytany 22865 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Polonez - świetnie wyważone auto.
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 24, 2011, 16:12:54 pm »

Offline Excalibur#1937

• Administrator
    • Kilka ich było ;)
    • http://www.intermediaservice.pl
zimą w bagażniku dodatkowe 2 koła jako balast
A ja solidną kolumnę głośnikową :)

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 24, 2011, 18:42:58 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
skody 105
A jezdziles kiedys skoda 105 np. po wyboistej drodze?
Normalnie,a nie jak wariat...miałem skode 105 potem 120 i ojciec tez miał i jakoś sobie radziliśmy...a DF radziła sobie nawet moja kobieta w najwieksze śniegi na oponach D-124,wiec nie wiem o co ta panika z workami...
Tylko tchórze obwiniają innych za swoje porażki...

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 24, 2011, 18:45:01 pm »

piciek

• Gość
Normalnie,a nie jak wariat
jaka prędkosć wg Ciebie jest normalna?

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 24, 2011, 18:56:07 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
jaka prędkosć wg Ciebie jest normalna?
Sądząc po tym co pisze, to pewnie normalna prędkość to taka, która powoduje korki w mieście :d czyli bardzo niepewna, powolna jazda...

Swego czasu pierwszą zimę jeździłem Peugeotem 405 1.9D, potrafiłem wyprzedzać nim wszystkie zawalidrogi, bo auto prowadziło się bardzo stabilnie i pewnie, żeby spowodować nadsterowność czy podsterowność, trzeba było się postarać. Bywało, że latałem nim 130-140 po zaśnieżonej drodze, gdzie wyjeżdżone były tylko 2 czarne pasy od kół innych samochodów. Polonezem bym się bał powtórzyć ten wyczyn, bo jakoś mało pewnie się prowadzi w takich warunkach, nawet na zimowych oponach. Aczkolwiek i tak zeszła zime bywało, że jeździłem szybciej niż inni.

Stwierdzam jednak, że po swapie na Rovera to auto stało sie jakoś bardziej stabilne w poślizgu nadsterownym, akurat od paru dni rano ćwiczę, bo jest ślisko :P
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 24, 2011, 19:08:19 pm »

piciek

• Gość
Sądząc po tym co pisze, to pewnie normalna prędkość to taka, która powoduje korki w mieście  czyli bardzo niepewna, powolna jazda...
meanwhile in katowice:
[komunikat w radiu] główna ulica w Katowicach zakorkowana, policja wyznaczyła objazd.
Kolega seba601s w myślach "jakie korki??, przede mną przecież nic nie jedzie!"
sorry, ale musiałem :D

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 24, 2011, 20:12:40 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
Sądząc po tym co pisze, to pewnie normalna prędkość to taka, która powoduje korki w mieście  czyli bardzo niepewna, powolna jazda...
meanwhile in katowice:
[komunikat w radiu] główna ulica w Katowicach zakorkowana, policja wyznaczyła objazd.
Kolega seba601s w myślach "jakie korki??, przede mną przecież nic nie jedzie!"
sorry, ale musiałem :D
spoko...140km/h P405 w zimie,no i cóż...ja 120 Trabantem jezdziłem(wiecej nie dał rady) też na D-124..wiec czekam na śniegi i do zobaczenia na trasie wtedy sie okazuje kto potrafi jeździć... :P,a wracając do tematu to mnie nikt nie przekona że polonez jest idealnie wyważony ;p jesli chodzi o wyważenie i jazde w cieżkich warunkach to najlepiej mi sie jezdziło do tej pory F125 i Peugeotem 205*te autko polecam kupiłem przez przypadek ,ale to na prawde dobry samochód..

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 24, 2011, 21:51:37 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
  • Polonez Caro 1.6 GLi 96'
Ja za najlepsze auto na zimę uważam trabanta 1.1 lekki tył i mocny rękaw to było to a prędkości na poziomie 120km/h też nie były problemem a tak na marginesie zima jest najlepszą porą na drogach
Poloneza chwalić nie trzeba,bo by to było jak wlewanie wody do morza.
OSTERZEGAM PRZED ZLODZIEJSKIMI PRAKYTKAMI T-MOBILE
Pożyczki bez Bik-u,teren Częstochowy zapraszam 797-603-075 lub PW

« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 24, 2011, 22:31:23 pm »

Offline kuba92

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1.4 GLI 16v Orciari
a tak na marginesie zima jest najlepszą porą na drogach

Jasne, zwłaszcza dla kretynów którym tata kupił 150 konne auto 3 miesiące po zrobieniu prawa jazdy. I dla mniej ogarniętych kobiet (zresztą, facetów też) których pierwszą reakcją na poślizg jest wciśnięcie hamulca do oporu...

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 24, 2011, 23:24:02 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
A to już ich problem <lol> Ja tam wolę zimę bo nie potrzebuję 300km żeby mieć frajdę z jazdy i do tego dochodzi frajda z objeżdżania mocniejszych fur :]
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2011, 23:25:35 pm wysłana przez Bogdan611 »

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 24, 2011, 23:54:49 pm »

Offline Elwood#1887

• Moderator
  • Wujek Samo Zlo
Polonezem to jeszcze nie problem jezdzic nawet na letnich w zime -silnik ma mały moment obrotowy nisko wiec i latwo ruszyc nie zrywajac przyczepnosci, dodatkowo jest dosc wysoko zawieszony wiec sie nie kopie oraz ma bardzo miekkie zawieszenie. Co innego np fabrycznie utwardzone Bmw e36 czy ford scorpioMk2/3 które sa nizsze  i bardzo latwo sie zakopac, a motor zrywa bez problemu przyczepnosc jezeli dodasz ciut za duzo gazu
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2011, 23:56:55 pm wysłana przez Elwood#1887 »
Obecny park maszynowy :
Ford Granada 4.0 '82 "No replacement for displacement "
BMW E36 323ti  '98 No LPG
BMW E82 125i   '10 "Ferrero Rocher Złoty Miesiąc"& No LPG

« Odpowiedź #30 dnia: Listopad 25, 2011, 21:49:51 pm »

Offline altowiolista

• Sympatyk
    • Atu i Caro-oba GSi, Borewicz 1,? '83, Caro+ GLI, Atu-
Te worki w bagażniku czy fiata czy poloneza czu skody 105 to dla mnie MIT,nigdy nie woziłem i nie bede woził ,nie było to potrzebne ,bo i tak sobie radze... :P
<lol> <lol> <lol> <lol>
Polecam zimę w górach, na 500 metrach n.p.m. i wyżej. Przydaje się nawet herbata w termosie - do zapełnienia pęcherza w celu nasiusiania pod koła, gdy już inne metody zawodzą na lodzie przysypanym pólmetrowym śnieżkiem.  <lol2>
Altówka, Alaska, mój Anioł albo Atu. Jak by nie patrzeć - warto żyć! A teraz mam jeszcze Borewicza!!

« Odpowiedź #31 dnia: Listopad 27, 2011, 20:02:48 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
Te worki w bagażniku czy fiata czy poloneza czu skody 105 to dla mnie MIT,nigdy nie woziłem i nie bede woził ,nie było to potrzebne ,bo i tak sobie radze... :P
<lol> <lol> <lol> <lol>
Polecam zimę w górach, na 500 metrach n.p.m. i wyżej. Przydaje się nawet herbata w termosie - do zapełnienia pęcherza w celu nasiusiania pod koła, gdy już inne metody zawodzą na lodzie przysypanym pólmetrowym śnieżkiem.  <lol2>
W góry sie raczej mało kto sie wybiera   ;p..a jak napisał Elwood#1887 ja i ojciec gdy nie mieliśmy na opony zimowe to sie jezdziło Poldkiem na Vivo letnich(fabryczne) było momentami ekstremalnie ,ale dawaliśmy rade,heh pamietam jak facet podlatuje do nas do poldka żeby mu pomóc Żuka z parkingu wyciągać,a ojciec na to,żeby zapomniał bo my na lentnich..ale gościa zgasiło...

« Odpowiedź #32 dnia: Listopad 27, 2011, 20:14:43 pm »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Tak a na zimowych to spoko wszystko się pociągnie/da radę. Skąd w społeczeństwie ten MIT ? Telewizja ?
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #33 dnia: Listopad 27, 2011, 20:21:48 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Skąd w społeczeństwie ten MIT ?
Ludziom wmówiono, że zimowa opona to ma przyczepnosc na sniegu jak letnia do suchego asfaltu. I stado baranów myśli, że jak ma zimową oponę to prawa fizyki nie istnieją. Potem przy drodze mamy kolejne krzyżyki... Albo czarne punkty...
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #34 dnia: Listopad 28, 2011, 00:39:51 am »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
Ludziom wmówiono, że zimowa opona to ma przyczepnosc na sniegu jak letnia do suchego asfaltu. I stado baranów myśli, że jak ma zimową oponę to prawa fizyki nie istnieją. Potem przy drodze mamy kolejne krzyżyki... Albo czarne punkty...
Dlatego właśnie w zimie najbardziej lubie jazde...ja to nazywam "Prawo natury,czyli słaby musi umrzeć..." Gdyby nie systemy montowane w nowych samochodach to ludzie masowo by ginęli na drogach,a dobrych kierowców jest bardzo mało którzy potrafia sobie radzić w trudnych warunkach. Ale te systemy nie zastapia myślenia i dobrych nawyków za kółkiem ,a opona zimowa plus te systemy to nie wystarczy. Znam ludzi co w taka trudną pogode nie jada nigdzie samochodem i w sumie dobrze,bo potem jest armagedon na drodze,i nawet idealnie wyważony poldek musi mieć dobrego kierowce... :P

« Odpowiedź #35 dnia: Listopad 28, 2011, 11:35:05 am »

Offline DF

• Sympatyk
  • Darek F
    • Fordy Transit MkV x 2 - 2.3 LPG i 2.0 LPG
Cytuj (zaznaczone)
Gdyby nie systemy montowane w nowych samochodach to ludzie masowo by ginęli na drogach

Nie nieprawda.
Ludzie masowo by nie jeździli. Nie każdy musi być kierowcą...
Właśnie te systemy powodują, że ofermy/gamonie/nieuki/nieodpowiedzialni kierują autami.
"Dla triumfu zła trzeba tylko, żeby dobrzy ludzie nic nie robili"  Ale dobrych już jest tak niewiele, że nic nie mogą...
Nie dajcie się zwieść - nie ma epidemii...  
Niestety wszyscy jesteśmy niewolnikami systemu. Jednak ja jestem nieposłuszny i gardzę tymi oraz szczerze nienawidzę tych dobrowolnych ścierw, które są niczym i krzywdzą innych.

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 28, 2011, 14:04:17 pm »

Offline Bogdan611

• Sympatyk
Gdyby nie systemy montowane w nowoczesnych autach to by było mniej wypadków bo ludzie by uważali jak jeżdżą a nie polegali tylko na sytemach które nie zawsze się sprawdzają bo praw fizyki nie oszuka się

« Odpowiedź #37 dnia: Listopad 28, 2011, 19:35:28 pm »

piciek

• Gość
naśniegu fakt każda opona jest o kant dupy potłuc, ale na błocie pośniegowym albo na asfalcie na minusowych temperaturach mimo wszystko zimówki trochę lepiej sobie radzą.
Gdyby nie systemy montowane w nowych samochodach to ludzie masowo by ginęli na drogach
chyba sobie to w podpis ustawię... prawie jak zaspawany rozrząd i brak krzywek na aparat zapłonowy :D

« Odpowiedź #38 dnia: Listopad 28, 2011, 21:32:40 pm »

Offline seba601s

• Sympatyk
    • polonez 1.9 GLD
Na śniegu na zimówce sie tak szybko nie zakopiesz i na błocie to samo,wiem bo rok temu wjechałem poldkiem w pole gdzie przed deszczami było troche drogi do działki znajomych i znajomi prosili żeby auto na głównej zostawić i podejść pieszo,bo ich ojciec sie poldem zakopał sie i uno i vw też poległ i 3 godziny wyciągali samochody ,ale ja sie uparłem że polonez da rade no i gdyby nie zimówki to bym poległ ,błota było po progi prawie. Tylko w samochodzie były 4 osoby i nie wiem czy to było na korzyść czy nie korzyść...
A zimówki podobno są bardzo zdradliwe na mokrym np.deszcz...

« Odpowiedź #39 dnia: Listopad 28, 2011, 22:17:59 pm »

Offline Zoltan#1930

• Administrator
  • Sport&Classic Workshop
Na śniegu na zimówce sie tak szybko nie zakopiesz i na błocie to samo,wiem bo rok temu wjechałem poldkiem w pole
Normalnie czad. Cytat miesiąca. "Wiem bo rok temu wjechałem w pole"...
Chłopie ogarnij się i zacznij pisać z sensem.
Cytat: KGB
GAZ rzadzi ,GAZ radzi ,GAZ nigdy was nie zdradzi  :twisted:

Polski Fiat 1977r, Polonez 1600 L 1980r, Volvo 945 2300 GL 1992r, Mazda Bongo SD1D32 2200D->2000i 1994r, Iveco Daily Max 2800TD 1997r Chrysler Town&Country 3300 LX 2001r