Autor Wątek: El.szyby/lusterka-bezpieczniki  (Przeczytany 2926 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

El.szyby/lusterka-bezpieczniki
« dnia: Marzec 10, 2012, 23:40:03 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Witam
Mam takie szybkie pytanko, czy do lusterek i el szybek trzeba dawać bezpieczniki ? Jeśli tak to jakie ? Chce zrobić też oddzielnie podgrzewanie lusterek, maty wydzielają 2x15W to jak dam bezpiecznik 30 to będzie ok ? I jeszcze kwestia oświetlenia (lampki w schowku itp) na diodach, trzeba je zabezpieczać czy sobie darować?

Odp: El.szyby/lusterka-bezpieczniki
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 10, 2012, 23:44:19 pm »

piciek

• Gość
każdy obwód powinien być zabezpieczony bezpiecznikiem. do lusterek spokojnie 10A wystarczy, na szyby 25A, na podświetlenie schowka itp swobodnie 2,5A wystarczy.

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 11, 2012, 15:49:42 pm »

Offline Pastor

• Nowicjusz
    • Polonez Caro 1.4 GLi
Ja na szyby i sterowanie lusterkami zastosowałem bezpiecznik 15A i kiedy zamyka się obie szyby równocześnie i dojadą do góry i się zatrzymają to bezpiecznik strzela, sądzę ze 20A załatwi sprawę. Silnik szyby przy pełnym zatrzymaniu pobiera ok. 8A. :-)

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 11, 2012, 16:45:10 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
    • Polonez Caro+ 1.6 GSI '99 74E
Głupie pytanie. Co to znaczy wpiąć się przed bezpiecznik?

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 11, 2012, 17:52:52 pm »

Offline Maurer

• Sympatyk
    • Polonez Caro 1,6 GLI '96 LPG
Pomiedzy bezpiecznikiem a akumulatorem.

Ogolnie to duze prądy proponujecie, ja bym wkladal od najwiekszego do coraz mniejszego bezpiecznika, i jak ktorys w koncu strzeli to zostawil poprzedni. Przy lusterkach 10A to bardzo duzo, jesli nie sa podpiete pod przekaznik - zwykly wlacznik w polonezie moze chyba tyle nie wytrzymac.

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 11, 2012, 18:12:43 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
A jak to jest z podgrzewaniem? Tzn mam lustrerka z grzaniem. W artykułach jest napisane aby ciac brązowy kabelek z wiązki. Podlaczyc go prawidłowo to tam do kabla od podgrzewania szyby w skrzynce bezpiecznikow czy mogę wyjąć guzik do włączania podgrzewania i tam podłączyć? Bedzie różnica? Przepraszam za wciecie w temat :)

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 11, 2012, 19:39:24 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
W przełączniku od podgrzewania masz tylko sterowanie przekaźnikiem (2 cienkie kabelki), trzeba się wpiąć w ten główny (gruby) co idzie do szyby ze skrzynki bezpieczników.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 11, 2012, 19:46:02 pm »

piciek

• Gość

brązowy kabelek we wtyczce jest od podgrzewania lusterek, więc po co się wpinać dodatkowo?

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 11, 2012, 19:50:31 pm »

piciek

• Gość
Chodziło o podłączenie podgrzewania do wiązki, kolega Trojan pisze o podpięciu pod bezpiecznik grzania szyby i to jest najlepszy pomysł. Pozdrawiam.
tylko że ten kabelek jest podpięty właśnie pod ten sam bezpiecznik, więc nie ma sensu się wpinanie, no chyba, że grubszym przewodem.

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 11, 2012, 19:56:05 pm »

piciek

• Gość
W minusach nie ma tej kostki, trzeba podłączenie dorobić samemu.
chyba że tak :)

A jak to jest z podgrzewaniem? Tzn mam lustrerka z grzaniem. W artykułach jest napisane aby ciac brązowy kabelek z wiązki. Podlaczyc go prawidłowo to tam do kabla od podgrzewania szyby w skrzynce bezpiecznikow czy mogę wyjąć guzik do włączania podgrzewania i tam podłączyć? Bedzie różnica? Przepraszam za wciecie w temat

czyli moja odpowiedź z kostką pasuje do postu kolegi CzaroT-11 :)

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 11, 2012, 20:01:54 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Czyli wychodzi na to że podlaczajac wiązkę do wtyczki za zegarami podgrzewanie juz powinno dzialać. Jezeli chodzi o Poloneza Plusa.

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 11, 2012, 20:04:07 pm »

piciek

• Gość
Tak, będzie działać w momencie włączenia ogrzewania szyby.

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 11, 2012, 20:09:18 pm »

Offline Trojan

• Sympatyk
Ja sobie zrobiłem oddzielny pstryczek, będzie załączać własny przekaźnik podgrzewaczy :) po co ma się grzać szyba jeszcze jak nie potrzeba czasami.

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 11, 2012, 20:10:49 pm »

Offline CzaroT-11

• Sympatyk
Dzięki i przepraszam za wejście w temat. Bajdełej. W artykułach na portalu jest "tutek" jak założyć i podłączyć elektryczne podgrzewane w Plusach i tamm właśnie pisze o cięciu kabli. Może ktoś poprawi :)