Autor Wątek: Elektronika pokładowa w C+  (Przeczytany 17608 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Elektronika pokładowa w C+
« Odpowiedź #20 dnia: Lipiec 08, 2012, 01:10:15 am »

Offline Adampio

• Sympatyk
    • Caro Plus GSI '98
Wyglada elegancko. Jak tego wielonożkowca do montażu powierzchniowego lutowales recznie to szapoba. Czekam na ciag dalszy

« Odpowiedź #21 dnia: Lipiec 11, 2012, 11:33:47 am »

Offline THRBB

• Sympatyk
    • atu minus 97'
Czy elektroniczny licznik przebiegu i przejechanych kilometrów montowane w miejsce oryginalnych na tarczy prędkościomierza też są planowane?

« Odpowiedź #22 dnia: Lipiec 13, 2012, 10:54:00 am »

nethero

• Gość
Tak , elektroniczny prędkościomierz jest planowany i opracowany, ale na razie go nie wykonuję
bo samochód mam jeszcze niejezdny więc nie miałbym jak zrobić testów :)

« Odpowiedź #23 dnia: Lipiec 18, 2012, 10:44:08 am »

snikers

• Gość
Widzę ze kolega rzeźbi coś podobnego do mojego http://www.youtube.com/watch?v=FvyoCXQrjyI&list=UUB6RpT2JFkujGOPssfHkFXg&index=2&feature=plcp
Obecnie pracuje też nad zamiennikiem prędkościomierza ale nie mam filmów z jazdy ;)

« Odpowiedź #24 dnia: Lipiec 18, 2012, 22:10:36 pm »

nethero

• Gość
Ciekawy i oryginalny pomysł z tymi wskazówkami sprzężonymi z menu :)
Jakich krokowców użyłeś w projekcie? Tu miałem wątpliwości apropo ich użycia
i wysterowania, że będzie słychać ich pracę, ale możliwe że to tylko na filmie jest zauważalne
a na żywo tego nie słychać.

« Odpowiedź #25 dnia: Lipiec 19, 2012, 06:26:59 am »

snikers

• Gość
Mikroserwa modelarskie, używałem ze względu na mały kąt potrzebny do "wyświetlenia" wskazań. Na filmie nie są w zamkniętej obudowie tylko wsadzone do ramki.
Bawiłem się tez w generowanie częstotliwości do napędzania ustroju obrotomierza zamontowanego na tarczy prędkościomierza (układ ze zdjęcia z awatara) tu oczywiście mamy do dyspozycji ogromny kąt obrotu.

A miałem pytać. te miniaturowe wyświetlacze LED SMD gdzie można dostać?
« Ostatnia zmiana: Lipiec 19, 2012, 08:04:37 am wysłana przez snikers »

« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 19, 2012, 09:49:18 am »

nethero

• Gość
W Farnellu zamawiałem,  np były to KCSC02-107 SMD.

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 19, 2012, 11:32:40 am »

Offline CoveName

• Sympatyk
  • Pasji Nie Zatrzymasz !
Widzę ze kolega rzeźbi coś podobnego do mojego http://www.youtube.com/watch?v=FvyoCXQrjyI&list=UUB6RpT2JFkujGOPssfHkFXg&index=2&feature=plcpObecnie pracuje też nad zamiennikiem prędkościomierza ale nie mam filmów z jazdy
Jak coś takiego będziesz miał skończone to biore bez zastanowienia wysterowane pod abimexa :) no chyba że rzeźbisz tylko dla siebie
W poszukiwaniu.........

« Odpowiedź #28 dnia: Lipiec 19, 2012, 11:52:21 am »

snikers

• Gość
Widzę ze kolega rzeźbi coś podobnego do mojego http://www.youtube.com/watch?v=FvyoCXQrjyI&list=UUB6RpT2JFkujGOPssfHkFXg&index=2&feature=plcpObecnie pracuje też nad zamiennikiem prędkościomierza ale nie mam filmów z jazdy
Jak coś takiego będziesz miał skończone to biore bez zastanowienia wysterowane pod abimexa :) no chyba że rzeźbisz tylko dla siebie
To jest akurat dla mnie, ale przypuszczam, że cena takiego czegoś "na gotowo" by zabiła :)

« Odpowiedź #29 dnia: Lipiec 20, 2012, 11:56:46 am »

Offline diodalodz

• Sympatyk
kto ci robił płytkę ? Bo jest elegancka ! Projektowałeś w Eagle czy altium ?

« Odpowiedź #30 dnia: Lipiec 20, 2012, 21:45:20 pm »

Offline CoveName

• Sympatyk
  • Pasji Nie Zatrzymasz !
Zapewne 20 złotych by to nie było i z tym bym się liczył ale taki bajerek mieć w aucie to aż przyjemnie patrzeć na zegary :)
W poszukiwaniu.........

« Odpowiedź #31 dnia: Lipiec 20, 2012, 22:51:55 pm »

nethero

• Gość
Jeśli pytanie apropo płytki było do mnie to odpowiadam:  projektowałem w Eaglu, a płytki wykonuję w firmie Satland (www.prototypy.com).
Nie są tani ale robią dobrze.

Co do zegarów to też przycisnę i będę robił - tymbardziej jeśli mój samochód wyjedzie już na drogę :) - ale bez takich widowiskowych rozwiązań jak snikers'a. Raczej oprogramowanie zegarów + ew dodatkowy OLED. Zgadzam się z kolegą, że takie projekty na ogół (jak wszystko razem podliczyć) do tanich nie należą..

« Odpowiedź #32 dnia: Lipiec 22, 2012, 09:52:29 am »

snikers

• Gość
Zapewne 20 złotych by to nie było i z tym bym się liczył ale taki bajerek mieć w aucie to aż przyjemnie patrzeć na zegary :)
Te moje są w pełni konfigurowalne na dowolne pole można z poziomu menu wrzucić dowolne wskazanie (także pole wskazówkowe) Problemem oprócz ceny jest również powtarzalność elementów. Taki sam wyświetlacz trudno dostać. Można znaleźć ten sam kontroler i rozdzielczość jednak zabudowa będzie inna ze względu na rozmiary.

Skoro się wbiłem do tematu, to obecnie mam założone takie coś.
http://www.youtube.com/watch?v=S4cZOqvbhnM
Zaprojektowane w całości na dostępnych częściach więc nie ma problemu z powieleniem. Wymyślone tak, żeby wyjąć stary licznik, włożyć nowy i przylutować dwa kable (lub przykręcić pod nakrętki obrotomierza - 12V po stacyjce) Skorupa licznika wykonana z ciętej laserowo pleksy :) Czarna maskownica też, na filmie nie jest założona.

ps. jeszcze poprzednie zegary http://www.youtube.com/watch?v=QDxmEADI_mc

« Odpowiedź #33 dnia: Lipiec 22, 2012, 12:03:04 pm »

nethero

• Gość
Skoro wstawiłeś akcelerometr to trzeba teraz napisać program na hamownię drogową :)
Też dążę do rozwiązań ładnych w montażu, choć osobiście sądzę że najładniejszymi rozwiązaniami
są takie jak w inny samochodach i w twoim ostatnim linku - tj wysterowany zegar i dodatkowy mały wyświetlacz
pod zegarami etc.

« Odpowiedź #34 dnia: Lipiec 22, 2012, 14:07:26 pm »

snikers

• Gość
Nie widzę problemu, jednak mierząc prędkość też można wyliczyć czas do setki itp. Do hamowni trzeba by znać dodatkowo prędkość obrotową silnika aby wyliczać moc/moment. Tutaj chciałem mierzyć przyspieszenia boczne w zakrętach. Różnica w cenie między jednoosiowym a dwuosiowym akcelerometrem była tak mała, że założyłem dwuosiowy a żeby się nie marnował to można przełączać osie pomiaru i mierzyć przyspieszenie przy hamowaniu i ruszaniu

« Odpowiedź #35 dnia: Lipiec 22, 2012, 14:27:29 pm »

nethero

• Gość
Ja też nie widzę problemu dlatego mówię że warto by napisać :) No tak, obroty silnika są do tego potrzebne, więc wypadałoby to dodatkowo
przerobić. Nie mówię o żadnym problemie tylko motywuję do działania skoro masz prawie gotowe rozwiązanie do tego (prócz zliczania rpm silnika).

« Odpowiedź #36 dnia: Listopad 21, 2012, 09:26:31 am »

piciek

• Gość
Odkopuję, jakieś newsy w sprawie projektu? :)

« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 17, 2013, 11:43:13 am »

MR90

• Gość
W związku z tym zapytuję o pomysły/zapotrzebowania na różnego rodzaju czujniki czy elementy
wykonawcze do Poloneza, bo prototypowanie elementów mnie sporo kosztuje i wolę zrobić
wszystko od razu. Czekam na dobre pomysły :)

Zastanawiałem się nad zakupem UKP do Poloneza głównie z powodu nieudanych lampek sygnalizacyjnych przy liczniku. Kiedyś podczas awari alternatora lampka braku ładowania nie zapaliła się wcale, a ponadto te lampki nie są widoczne kiedy na dworze świeci słońce (Polonez Kombi). Kupiłem za 10 zł prosty mechanizm w postaci 3-kolorowej diody LED, która sygnalizuje prawidłowe napięcie w instalacji (za małe - świeci na czerwono, słabe - na pomarańczowo, przy właściwym na zielono), który planuję zamontować tak żeby świecił prosto w oczy i był widoczny, ale dużo lepszy byłby komputerek, który sygnalizowałby dźwiękiem spadek napięcia w wyniku zerwania paska klinowego oraz wzrost temperatury silnika ponad wyznaczoną wartość, np. 97 stopni. W ten sposób można by uniknąć awarii uszczelki pod głowicą, tym bardziej że moja jest fabryczna. Dobrym pomysłem jest również sygnalizacja dźwiękowa niewłączonych świateł. Tu jest sporo innych pomysłów:

http://www.telwis.pl/uniwersalny-komputer-pokladowy-ukp-p-119.html

dla mnie najważniejsze byłoby żeby komputer pilnował czy nie urwał się pasek, czy alternator nie wysiadł  lub nie gotuje się w silniku no i żeby był do kupienia gotowy z ramką zegarka (nabywca oddaje swoją ramkę przy zakupie).

« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 17, 2013, 11:50:28 am »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Dobrym pomysłem jest również sygnalizacja dźwiękowa niewłączonych świateł
Możesz wyjaśnić na co to komu w Polonezie Caro Plus/Atu Plus/Kombi ?
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 17, 2013, 12:49:19 pm »

Offline pold20

• Sympatyk
  • REDTOP
    • Panda I 1.2 75 fire, Borek 2.0 DOHC GSI, Caro Plus 1,4GTI 16V, Caro Plus RED TOP, Caro Plus RED TOP Turbo, Omega A 3000 24V
Coś cisza nastąpiła, czyżby projekt nie udał się?
Żyj tak jak jutro miał być koniec świata