1) wyszlifować całkowicie miejsce z rdzą, do gołej blachy(a) można polożyć epoxy brunox), zmatowić okolice naprawianego fragmentu
Brunox długo schnie wiec to nie do szybkiej naprawy, pozatym przed nałozeniem kolejnej warstwy po jego wyschnieciu trzeba go przyszlifować najlepiej do gołej blachy tak ze w wrzerkach on zostanie, ew acetonem zmyć. Inaczej po jakimś czasie lakier odpadnie przy malym uderzeniu lub napręzeniu.
2) ewentualne ubytki uzupełniać cieniutkimi warstwami szpachli i szlifować, ja szlifowałem na początku zwykłym papierem 80 potem wodnym to uzyskania idealnie płaskiej powierzchni - 600, 800 na koniec 1000 / 1200. na mokro oczywiscie
Primo szpachli niepowinno sie na mokro jechac, a jesli to konkretnie wysuszyć i nie mówie zeby odstał i odparował., Po dwa to jak szpachlę albo podkład dasz 1200 to nie bedzie sie trzymało. Szpachlę wystarczy e na 320 skończysz (maszynowo) 600 reczni potem podkład zalezy czy zwykły czy wypełniający.
3) kładziesz podkład, szlifujesz na mokro 1200
Na mokro ok, ja robie maszynowo na sucho, ale pod lakier maszynka 320 kończe a ręcznie max 800 inaczej jak wyzej niema się czego trzymać.
Co do reszty to nieogarniam, maluje pistoletem. Ale tak czy siak przed polerka papier 2000 - 2500, czasem trzeba jechac 1000-1500 jak zaciek jest i potem 2000-2500. Najlepsze to 3M pasty ale kosztuja powiedzmy ze 2 starczą zalezy jakiej serii. Plusem i jej minusem jest to ze to pasta na sucho. Plus bo niema bałaganu takiego, minus bo łatwo przegrzac lakier.
Potem Pasty G3 ale jako wstepna nastepnie G6 do dopieszczenia i G10 jako tylko błysk.
Reszty nieznam wiec niepolecam.
Pozatym szpachla moze isc na gołą blache niema przeciwskazań byle robić ja na sucho. Szpachli nie dajemy na reaktywny bo odlezie. Reaktywny + podkład coby odciać od niego potem dopiero szpachlówka i podkład.
Ja reaktywnych nieuzywam bo mimo wszystko blache zra.
Ja lece brunoxem potem szlif i aceton potem lesonal 2k epoxy primer (podklad epoxydowy) po to zeby odciąc tlen a z chemi i fizyki, nie ma tlenu wiec sie blacha nieutlenia proste.
potem podkłady zaleznie od potrzeby, zwykłe, wypełniajace.