Autor Wątek: Średnica dolotu a spalanie  (Przeczytany 9453 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Średnica dolotu a spalanie
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 12, 2014, 18:55:33 pm »

Offline Żbiku

• Sympatyk
    • Fso Polonez 1.6GLI 95r
będzie z tym kabel i jakieś oprogramowanie instrukcja jak kupie nowe

« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 12, 2014, 19:26:27 pm »

Offline Krafter

• Sympatyk
    • Caro Plus 1.6 GTI 16v
A jak dorwiesz używkę, to instrukcje i program masz tu:
http://www.ac.com.pl/pl/doc/346/programy-i-instrukcje-obslugi

« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 12, 2014, 19:43:26 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Mnie chyba też to czeka ,po remoncie głowicy palił 13 w mieście ,ale to przez 2miesiące ,teraz 17 znowu :), ostatnio na benzynie jeżdżę bo nie wielka różnica, powalczę jeszcze ,ale pewnie w lato sprzedam auto, za dużo już wsadziłem w nie i dalej bez efektów. A może są jakieś patenty jeszcze na to ,np zamontować parownik przy kolektorze wydechowym co by się szybciej nagrzał??
« Ostatnia zmiana: Styczeń 12, 2014, 19:54:45 pm wysłana przez show »

« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 12, 2014, 22:18:19 pm »

Offline zacekpl

• Sympatyk
  • Maniak RWD
    • PN 1.8 VVC '95/Sierra 2.0 '91/BMW 7 3.0 '92/ Opel Senator 2.6 92'
Raczej to niewiele zmieni Ci spalanie.

Mam takie pytanko do KGB, czemu mam dziure w obrotach na nie zdławionym dolocie ? Dziura jest denerwująca, bo przy mocniejszym wscisnieciu gazu na niskich obrotach silnik zupełnie sie dławi, trzeba wtedy wciskać gaz delikatnie i samochód rozpędza sie normalnie. Przy zdlawionym dolocie i ustawieniu inaczej gazu problem nie wystepuje. W obu przypadkach spalanie podobne, różnica tylko w tej dziurze. To juz mój drugi samochód w którym tak mam. Za mały parownik ? Bo zachowanie wskazuje na to ze przy danym podciśnieniu parownik nie podaje odpowiedniej ilości gazu. Dławiąc dolot zwiększam ilosc zasysanego gazu i problem znika. Dobrze myslę ?

« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 12, 2014, 22:41:00 pm »

Offline Tomasz#1969

• Moderator
    • Caro '96 & N126e '83 & 960'95 & E430'98 & Rexton'02 & Lancia Y'99 1.2 16V
Raczej zbyt duży mikser  <mysli>
OHV roxx

Cytat: turbonez
Forum nie jest od bicia konia tylko od konstruktywnych komentarzy .

« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 12, 2014, 23:06:08 pm »

Offline zacekpl

• Sympatyk
  • Maniak RWD
Dlaczego ? Wolne obroty są ok, problem zaczyna sie gdy np toczę sie na 2 biegu bez gazu, i nagle dodam za duzo gazu.

« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 12, 2014, 23:22:46 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
zacekpl osobiscie mialem jeden przypadek przez te wszystkie lata, kiedy byla duza dziora w GSI mimo miksera odpowiedniego rozmiaru (odpowiedniego,ale nie w tym przypadku) ,a parownikow kilka podpinalem - w rezultacie przeswietlilem cala instalacje i niestety dopiero zdlawienie dolotu pomoglo (ewentualnie mniejszy mikser)

u ciebie moze byc problem z parownikiem lub mikserem ,albo wielka zagadka ,ale skoro to juz w kolejnym aucie ten sam problem ,to zacznij od miksera
Cytat: Senn#1869
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 13, 2014, 01:06:47 am »

Offline zacekpl

• Sympatyk
  • Maniak RWD
A jakie parametry miały te parowniki ? Kolega ma w poldoroverze parownik do 200 KM i zadna dziura nie występuje, zastanawiam się czy by nie pożyczyc od niego parownika na teścik.

W mojej ścierce instalacja jest w sumie jeszcze na gwarancji, w sumie nie byłem jeszcze na ani jednym przeglądzie bo są płatne, więc sam reguluję i czyszczę filtr, ale zastanawiam się, czy parownik nie jest wybrany na odpierdziel, bo to jakiś lovato do 100KM a scierka ma 2.0 OHC pod maska. Szkoda ze poprzedni właściel jak montował gaz nie zwrócił na to uwagi.

« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 13, 2014, 02:21:28 am »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
parowniki byly wystarczajace, nie w tym problem,

nie kojarze lovato do 100KM ,ten standardowy jest do 100kW ,ale gdy parownik jest niewydajny ,to gorna partia obrotow pod duzym obciazeniem idzie na ubogo ,ale na dole gazu nie brakuje
Nie odpowiadasz za forum, nie moderujesz go, nie masz statusu klubowicza wiec Twoje zdanie jest nic nie warte.

« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 13, 2014, 08:29:56 am »

Offline Żbiku

• Sympatyk
    • Fso Polonez 1.6GLI 95r
mam sterownik bez sondy lambda czy jak założę sonde która nie bezie używana na benzynie to też będzie działać, Czy różnica w spalaniu będzie znacząca z staga XL na staga 50. Cenowo jest tańszy i mnie kabelkowej roboty w stagu xl
« Ostatnia zmiana: Styczeń 13, 2014, 09:49:45 am wysłana przez Żbiku »

« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 13, 2014, 11:52:00 am »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
jezeli kupujesz nowy to kup stagXL - pod wzgledem regulacji mieszanki rozni sie tylko stalym progiem sondy wzgledem regulowanego w stag50 ,
czyli w stag50 mozesz jezdzic na ubogo lub bogato caly czas ,a  stagXL bedzie pilnowal stechiometrycznej ,
mozesz zalozyc sonde tylko do sterownika gazu ,wtedy szarego kabelka nie podpinasz nigdzie ,
ale dziwne ,ze masz abimexa bez sondy z 1995

« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 13, 2014, 13:05:00 pm »

Offline Żbiku

• Sympatyk
    • Fso Polonez 1.6GLI 95r
nic dziwnego bo sam zakładałem bez sondy a był z sondą nie żałuje tej zmiany bo samochód dużo lepiej jeździ, a sondę muszę kupić też nową bo tamta jest na nic co siedzi w kolektorze od Gsi . Jeszcze muszę się zaopatrzyć w kabel żeby podłączyć do kompa staga xl

« Odpowiedź #32 dnia: Luty 15, 2014, 16:59:28 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
osobiscie mialem jeden przypadek przez te wszystkie lata, kiedy byla duza dziora w GSI mimo miksera odpowiedniego rozmiaru (odpowiedniego,ale nie w tym przypadku)
A jaki jest odpowiedni dla abimexa?, ja np. mam 32mm,rozumiem, że im większy tym mieszanka uboższa?
« Ostatnia zmiana: Luty 15, 2014, 19:38:19 pm wysłana przez show »

« Odpowiedź #33 dnia: Luty 15, 2014, 21:39:22 pm »

Online KGB

• Sympatyk
  • Antypartyzant
    • Plus Srebrne Caro
osobiscie mialem jeden przypadek przez te wszystkie lata, kiedy byla duza dziora w GSI mimo miksera odpowiedniego rozmiaru (odpowiedniego,ale nie w tym przypadku)
A jaki jest odpowiedni dla abimexa?, ja np. mam 32mm,rozumiem, że im większy tym mieszanka uboższa?

na 32mm abimex zazwyczaj dobrze jezdzi ,chociaz taki zgodny ze sztuka to by bym 30mm ,
ale jezeli z 32mm z parownikiem daje sie odpowiednio ustawic ,to nie ma problemu na takim jezdzic
« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2014, 21:20:11 pm wysłana przez KGB »

« Odpowiedź #34 dnia: Luty 16, 2014, 14:51:04 pm »

Offline show

• Sympatyk
    • FSO 1500
Dzięki za info ,sporo pomagasz