Autor Wątek: Polonez 1.4 do KJS i innych zabaw  (Przeczytany 34463 razy)

Odp: Polonez 1.4 do KJS i innych zabaw
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 26, 2012, 01:23:29 am »

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 26, 2012, 01:33:01 am »

Offline banned

• Sympatyk
Szkoda że go zdążyłeś pomalować. Jak auto ma nie iść na straty to korzystnie byłoby tu i ówdzie poprawić spawy i zgrzewy.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.
Kupię części nadwozia Polonez Plus kolor 44E

« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 26, 2012, 03:54:13 am »

Offline Spike

• Sympatyk
Właśnie miałem założyć temat z takim zapytaniem gdzie spawać i czym najlepiej? Bo pomalować zawsze można drugi raz poza tym po kilku treningach to już w środku nie jest tak biało;P

« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 26, 2012, 23:13:13 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Przed II Wojną Glebową poświęciłem kilkadziesiąt godzin na napisanie takiego arta "przygotowanie Poloneza do sportu, modyfikacje zaawansowane" żeby wszystko co najważniejsze było w jednym miejscu. Siedzi to w dziale "na sportowo" i jest rozwijane, ajk, wrzucał zdjęcia spawów.

Generalna zasada jest taka że spawa się tam gdzie spaw lub zgrzew już był fabrycznie bo chodzi tylko o to żeby one nie puściły, a nie żeby przesztywniać budę bo też się źle kończy. Od usztywniania są rozpórki i klatka.
Osiągi samochodów FSO fabrycznie mierzone z 5 osobami i 50kg bagażu na pokładzie.

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 28, 2012, 22:05:22 pm »

Offline Spike

• Sympatyk
Temat cały przeczytałem już dawno, tylko nie mogę znaleźć tych zdjęć ajk-a. Przekopałem cała Historie postów Ajk-a i nie znalazłem takich zdjęć w jego postach:/ A bardzo bym chciał to zobaczyć by niczego nie skopać;)

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 28, 2012, 22:07:22 pm »

Offline Rafał

• Sympatyk
    • Renault Laguna I phII 1.9 dTi RXE+
Temat cały przeczytałem już dawno, tylko nie mogę znaleźć tych zdjęć ajk-a. Przekopałem cała Historie postów Ajk-a i nie znalazłem takich zdjęć w jego postach:/ A bardzo bym chciał to zobaczyć by niczego nie skopać;)
Gdyż ajk jest tak wspaniałomyślnym adminem, że pousuwał większość swoich postów. Pozostaje liczyć na to, że ktoś te fotki pozapisywał i wrzuci do neta ;)
Były: Caro: 1.6 GLI Bosch, 1.4 GLI 16V, 1.4 GTI 16V, 1.6 GTI 16V, 1.6 GTC 16V 1997; Atu: 1.6 GLI Bosch 1997, Peugeot 106 1.0 Itinea 1997
Jest: Renault Laguna I phII 1.9 dTi 1999 RXE+

« Odpowiedź #26 dnia: Grudzień 01, 2012, 01:33:03 am »

Offline banned

• Sympatyk
burata się spytaj jak on ma to zrobione bo robił według fotek od ajk

« Odpowiedź #27 dnia: Grudzień 08, 2012, 03:34:25 am »

Offline Spike

• Sympatyk
Witam z nowości to w czwartek do poldka wleciały nowe półosie bo w starych skończył się gwint na ostatnim treningu...
http://www.youtube.com/watch?v=kI0q0Zf9DAw&feature=youtu.be
Gdy kupowałem samochód zastanawiałem się dlaczego nie ma w nim tych śmiesznych dystansów 0,5cm i śruby jakieś takie ponaciągane ale nie sprawdziłem gwintów w półosiach... Jak przypuszczam dystanse zostały zdjęte by bardziej dokręcić śruby bo już nie trzymały jak trzeba a komuś się chyba nie dokręciło kół kilka? razy:/ I później mi się to raz zdarzyło. Zakupiłem wszystkie nowe śruby i wszystkie z tyłu na śmietnik...
Na treningu wyjeżdżając z szykany po prostu odpadło mi lewe tylne koło i tarcza miała bliskie spotkanie z glebą. Na moje szczęście most cały, tarcza i reszta też. Powyżej widać efekt, ledwo wróciłem do domu jadąc całą drogę maksymalne 20-30km/h i niszcząc kilka starych śrub bo co chwile musiałem je zmieniać. Po szybkich oględzinach wyszło że koło trzymało się na jednej śrubie, niedługo postaram się zrobić zdjęcia jak gwint wyglądał;)
Przez to wszystko samochód stał kilka dni bo nie mogłem znaleźć półosi w rozsądnej cenie nigdzie w mojej okolicy:/ ostatecznie przyjechały z Opolskiego za 70zł/sztuka:)  Oczywiście z drugiej strony było tylko troszkę lepiej więc prędzej czy później bym miał to samo więc wymieniłem obie półosie.

« Odpowiedź #28 dnia: Grudzień 08, 2012, 10:27:39 am »

Offline Buźka

• Sympatyk
    • Klimatyzowany Caro Plus 1.6 GSI '01
Na takie zabawy,to chyba lepsze będą szpilki,a nie śruby,bo sobie dociągniesz kulturalnie nakrętkami i po temacie.Chyba ktoś na Podkarpaciu tak miał zrobione (lub ma)  :-) :-)

« Odpowiedź #29 dnia: Grudzień 08, 2012, 11:49:15 am »

Offline Spike

• Sympatyk
Póki co śmigam normalnie bo półosie trafiłem w idealnym stanie moje miały już luzy. A jak zrobi się cieplej będę zmieniał flansze pod dwa zaciski i wtedy prawdopodobnie szpilki wjadą bo myślałem już o tym od dawna.

« Odpowiedź #30 dnia: Grudzień 08, 2012, 17:05:00 pm »

Offline Spike

• Sympatyk
Panowie spokojnie:) wszystko się zrobi o ile już nie jest zrobione a jeżeli chodzi o stan blacharski to jest naprawdę mega dobrze:)

« Odpowiedź #31 dnia: Grudzień 08, 2012, 18:17:56 pm »

Offline mily24

• Sympatyk
  • HEBEL TEAM - Ekipa z Krakowa
wszystko się zrobi o ile już nie jest zrobione a jeżeli chodzi o stan blacharski to jest naprawdę mega dobrze:)
czymś sie trzeba pocieszać... ;D
ja kupując poloneza za 2 tysiące oczekiwałbym stanu conajmniej dobrego :> szczególnie ze auto z klubu
Daewoo Polonez '99 nowy 1.6GSI
Sweter mk2 1.8 KAMEI X1

« Odpowiedź #32 dnia: Grudzień 08, 2012, 18:43:26 pm »

Offline banned

• Sympatyk
Na takie zabawy,to chyba lepsze będą szpilki,a nie śruby,bo sobie dociągniesz kulturalnie nakrętkami i po temacie.Chyba ktoś na Podkarpaciu tak miał zrobione (lub ma)  :-) :-)

Szpilki są wygodniejsze, i nic poza tym... Ale idiota nawet łom zepsuje. Koło na dobrze dobranych i dobrze przykręconych śrubach, nie ma prawa robić problemów. Prędzej się felga rozpadnie niż problem z dociągiem będzie.

« Odpowiedź #33 dnia: Grudzień 29, 2012, 00:49:48 am »

Offline Spike

• Sympatyk
Witam!
Polonez był na tyle grzeczny w tym roku że mikołaj odwiedził i jego;)
Jako że w zakrętach trzeba by coś trzymało to na początek za śmieszne pieniądze zakupiłem groki choć i tak docelowo wjadą jakieś pełne kubły.

I coś czego winą była ostatnia jazda na lince, każdy chyba to widział na filmiku;)

No i oczywiście oznakowanie:) które dalej chętni mogą zamawiać pod tym linkiem (o ile jeszcze zostały;P) --> http://tablica.pl/oferta/wlepy-project-poldozer-CID5-ID21ae9.html

I to tyle z newsów poldek połyka kolejne kilometry i czekam na lepszą pogodę by coś przy nim więcej porobić bo teraz za zimno!
Pozdrawiam.

« Odpowiedź #34 dnia: Grudzień 29, 2012, 01:04:34 am »

Offline cezek

• Sympatyk
to ten Poldek miał te unikatowe super wygodne taborety co ich 10 kompletów zrobili:D?
Co do tego, to nie szpachla. Fabryczna izolacja i podkład.[]

« Odpowiedź #35 dnia: Grudzień 29, 2012, 04:17:46 am »

Tomek22

• Gość
Tak to ten :) .

« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 03, 2013, 00:17:07 am »

konradtl

• Gość
Fajny projekt :) Pozdrawiam i szacun za dołożone zaciski  <spoko>

« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 03, 2013, 17:11:27 pm »

Offline Spike

• Sympatyk
Dzięki dzięki! Zaciski dopiero na wiosnę zakładam teraz jeszcze myślę czy pompa z tej Hydrołapy-> http://moto.allegro.pl/hydrauliczny-hamulec-reczny-pion-poziom-promocja-i2869630823.html da radę działać na całkowicie oddzielnym układzie hamulcowym dla dodatkowych zacisków? Czy nie będzie za słaba? I rozkminiam jeszcze czy nie zrobić łapy samemu pchanej.

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 04, 2013, 16:56:11 pm »

konradtl

• Gość
Ja planuje zrobic łąpę samemu bo kilka pompek przewraca mi się pod nogami. Nie myślałeś o puszczeniu przewodów paliwowych w środku? Kiedyś czytałem o poldku co się zjarał podczas upalania  <smutny>. Aha czym zaklejałeś te małe dziurki i dziureczki w podłodze przed malowaniem? bo nie wierze ze spawałeś  :d Co JESZCZE byś zrobił teraz gdybyś mógł się cofnąć w czasie do chwili przed malowaniem  ;> ]:->  Przed czym trenujesz? Wpadajcie do Biłgoraja mam nadzieję, że skończe swój projekt. Jeden koleś z driftforum pisał mi, że też tam będzie poldkiem. Także wbijajcie - pokażemy japońcom i bawarkom co znaczy Polska jazda  <ok> <ok> <ok>
« Ostatnia zmiana: Styczeń 04, 2013, 17:02:05 pm wysłana przez konradtl »

« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 04, 2013, 18:23:37 pm »

Offline Sławek#1978

• Partacz
  • Klubowicz
    • Caro '96 OHV Turbo +1?? KM?? & Fiat Croma 1.9 JTD '09 120 KM - Holownik & Volvo V70 2.4T AWD '01 200 KM - "TurboŁoś"
Wpadajcie do Biłgoraja mam nadzieję, że skończe swój projekt. Jeden koleś z driftforum pisał mi, że też tam będzie poldkiem. Także wbijajcie - pokażemy japońcom i bawarkom co znaczy Polska jazda  
Kiedy się tam wybieracie?
Im dalej w blachę tym więcej rdzy...